Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

48akfle

Dziewczyny jesteście wierzące?

Polecane posty

Gość gość
Wierzę w jednego fiuta Dawcę spermy i dzieci Wszystkich rzeczy romantycznych i waginalnych I w jego jądra Trzymające komóreczki I ciepłe białko tryskające w dziurkach *Spurt, Spurt, Spurt*

BO NIE MA ZADNEGO BOGA WG MNIE. Najbardziej smieszą mnie katolicy ze swoim średniowiecznym myśleniem.... Skoro Bóg istnieje to czemu jest tyle zła??

Uznaje, że to pytanie jest powodem :P No, OK - odpowiem. Jest cała gałąź teologii badająca własnie Twoją wątpliwość, nie wiem po co, bo sprawa jest dziecinnie prosta. Zacznijmy od początku. Bóg stworzył świat na którym nie ma cierpienia, bólu, chorób i śmierci. Wiele o nim w sumie nie wiemy. Jako Stwórca dał Prawo i zapowiedział karę za przestąpienie "niechybnie umrzesz". Dlaczego? Bóg jest nieskończenie sprawiedliwy - dlatego. Ludziom podporządkował ziemię, ale zamiast być wdzięcznym, pierwsi ludzie postanowili złamać zasady, więc zostali wygnani od Boga i stali się śmiertelni (ich wybór, wiedzieli co ich za to czeka). Zostali wygnani z przed oblicza Pana, on jest daleki od zła, ale ingerował i ingeruje w świat do dzisiaj. Jednak jest tutaj wymieszanie: zła (ludzkiej natury) i szatana (dlaczego złe - też mogę wytłumaczyć, ale wolę na PW) i Boga, który nam tu pomaga. Stąd tyle zła. Nie ma samego Boga - Jest również zło niepochodzące od Niego. Dlaczego na to pozwala? Dał Aniołom i Ludziom wolną wolę (Po co? To bardzo proste, ale wolę PW) i w nią nie ingeruje, bo gdyby nie pozwalał na zło to co by to była za wolna wola? A dlaczego w ogóle stworzył to tak jak mówiłem, wyjaśnię jak będziesz chciała :) Dlaczego jest zło i dlaczego Bóg na nie pozwala już. Hmm, jeszcze może o zamyślę Boga trochę. Bóg nas bardzo kocha i przebaczył nam wszystko (kara została poniesiona starczy przyjąć przebaczenie - jak? PW). No i gdy my przyjmiemy, będziemy na świecie, który się Jemu podoba wszyscy z własnej woli będą dobrzy - będzie DOBRO I WOLNOŚĆ :) Tak jak na początku nie będzie żadnego bólu, "nikt nie powie 'jestem chory'". Chyba tyle - pytania?