Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Fobia szkolna przeniosła się na studia..

Polecane posty

Gość gość

Myślałam, że będzie inaczej a jest jeszcze gorzej.. Nauczycielka mnie w szkole gnębiła, upokarzała przed klasą.. Kiedyś byłam piątkową uczennicą, zawsze obecna, zawsze przygotowana.. Potem zaczęłam się tak bać wszystkiego, że przestałam chodzić.. To było cos nie do przejścia, do tego "koleżanki" z klasy się ode mnie odwróciły i ogólnie czułam się znienawidzona przez wszystkich.. A teraz przeniosło mi się to na studia. boję się choodzić. Boję się, że profesorzy będą mnie gnębić, upokarzać, komentować.. Boje się ludzi z grupy, już mnie nie było 3 dni i teraz boję się tam iść, już mam wrażenie, że wszyscy mnie nienawidzą, że komentują, że jak tylko przyjde na zzajęcia na ktorych mnie nie było yo profesor mnie zgnębi.. Boje się w ogóle gadać do ludzi w grupie, bo mam wrażenie, że wszyscy są przeciwko mnie..

Gość ania8332
Wiem co czujesz, ja przez to zawaliłam studia licencjackie, próbowałam je kilka razy skończyć, bez powodzenia. Nie umiałam nawet nadrobić różnic programowych bo zawsze to nowa grupa i unikałam chodzenia na zajęcia. Z resztą strach przed ludźmi towarzyszył mi nie tylko na uczelni, ale i w codziennym życiu. W końcu 2 lata temu trafiłam do psychiatry, bo psycholog stwierdził, że muszę najpierw odbyć farmakoterapię w takim stanie. Brałam przez rok antydepresanty, udało mi się skończyć licencjat i zaczynam drugi rok magisterskich. Nie biorę już leków, nie boję się chodzenia na zajęcia, i nie przejmuję się tym co inni mówią. Udało mi się nawet zawrzeć bliższe znajomości. Myślę, że u Ciebie nie obejdzie się bez psychologa. Im prędzej, tym lepiej, niewarto się męczyć. W każdym razie trzymam kciuki.