Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jaki jest koszt zycia w Posce?

Polecane posty

Gość gość

Wlasnie zastanawiam sie nad powrotem do Polski po ponad 10 letnim pobycie na emigracji. Ile trzeba minimum zarabiac, zeby zyc na srednim poziomie w wiekszym miescie. Chodzi mi o rodzine 2 + 2 dzieci w wieku wczesno szkolnym. Z moich obliczen wynika ze 4 tys. zl miesiecznie to jest minimum.

Gość gość
A w jakim kraju jesteś?

Gość gość
zależy od rodziny mojej ciotce 5tyś na 3 nie wystarcza i zawsze im kasy brakuje

Gość gość
Zadnych kredytow nie bede mial na glowie. Mieszkanie czy tam dom za gotowke. Sporo kasy jeszcze zostanie ale nie chce jej przejadac tylko inwestowac. Wracam z UK.

Gość gość
bez kredytów, ok. 6 tys. na rodzinę na skromne życie

Gość gość
No bez jaj, w Polsce malo ktore malzenstwo zarabia 6 tys.

Gość gość
4 tyś. wystarczy i jeszcze odłożyć coś z tego można, chyba że chcesz żyć jak lord, to wtedy nie wystarczy.

Gość 25marta01
my z mezem zarabiamy nie cale 3,5 tys we dwoje mamy kredyt hipoteczny i co prawda z glodu jeszcze nie zdychamy, ale jest bardzo ciezko. dziecko w drodze a niestety nie zarabia sie w naszym kraju coraz wiecej.

Gość gość
zeby byz normalnie na takim samym poziomie jak za granica, musisz zarabiac mniej wiecej dokladnie tyle samo ile zarabialas za granica. na pewno od 1000 eu wzwyz, poniewaz koszt zycia u nas jest dokladnie taki sam jak za granica.

Gość gość
poniewaz koszt zycia u nas jest dokladnie taki sam jak za granica. x x to juz chyba totalna przesada... u nas sie mniej zarabia, wiec wszystkie usługi chocby sa adekwatnie nizsze, z tego co wiem tez zywnosc, nie ma podatku katastralnego.. ja jezdze konno za 25 zł za godzine, ciekawe czy zagranica by mnie to kosztowało tyle samo... a jak jechałam kiedys do włoch, to woda mineralna na stacji= mała butelka, kosztowała na nasze 10 zł, to samo czekolada milka- 10 zł, u nas sa po 2,50 myslę, ze dobrze obliczyłes te 4 tysiace jako minimum.. ja teraz zyje całkiem dobrze za niewiele ponad 2 tys na 2 osoby, tyle ze nie mam kredytów, samochodu,i przyzwyczaiłam sie do mocnego oszczedzania jak przedtem miałam b mało kasy

Gość gość
z tego co wiem tez zywnosc, ]zywnosc jest tansza za granica :O wejdz chocby na strone niemieckiego lidla i porownaj sobie ceny :O i pamietaj, ze tam min. to 1500 eu a tu 330eu :O

Gość gość
4 tys. netto miesięcznie wystarczy. ale wiadomo,że są dodatkowe wydatki np. oc lub naprawa samochodu, wesela ,komunie , wycieczki szkolne , święta,ogrzewanie w zimie. Żeby żyć i odkładać na czarną godzinę niestety trzeba ciut więcej niż 4000zł. ale znam osoby,które radzą sobie zarabiając 1500zł netto ,niestety muszą bardzo oszczędzać czyli żyć skromnie - nie mają np. samochodu.

Gość gość
ja tam stosuje przelicznik siły nabywczej tj. dajmy na to 1 funt i 1 zł. Obydwa te dane są równe jako jednostka nabywcza. Gdzie obecnie np kupisz chleb za 1 zł? A w UK kupisz za funta. No i co lepiej to wygląda niż 1 funt = 5 zł? x x yyy, że co??? Nie mieszkam na zachodzie, tylko w Polsce. Jakbym miala dac za chleb jeden funt, czyli prawie 6 zl to bym poszla z torbami... Przeciętnie kupuje chleby w dyskoncie, za ok. 1, 60 do 2,70 zł. ... Sądzę, ze nizsze ceny w Polsce zywnosci wynikaja z naszych zarobków- piekarz zarabia mniej, kierowca, rolnik, a nawet pani co potem to kasuje przy kasie, itp

Gość gość
http://www.cenynaswiecie.pl/ceny-w-polsce,250/ znalazlam fajna porównywarke cen, w róznych krajach, i faktycznie w niemczech nie jest drogo, prawie porównywalnie co w Polsce, ale taniej = to nie widze... Chleb u nas jest b tani Jednak sa kraje typu szwecja, gdzie ceny sa ok. 4 razy wyzsze