Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MizantropiaOdraza1994

Dlaczego niektórzy są uprzedzeni do osób starszych zamiast do młodych?

Polecane posty

Gość paulaaaaaaaaaaa
No niestety dlatego, że starsi ludzie potrafią być wredni czy nawet chamscy dla młodych. Ostatnio jechałam autobusem i jakieś starsze panie wracały z sanatorium ( tak zrozumiałam z ich rozmowy bo cała droge glosno rozmawiały) i zaczęły ciągle marudzić żeby im kierowca skręcił ogrzewanie, że za mało postoi ( a był postój tam gdzie zawsze) i wiele innych :O Albo raz jechałam autobusem i jechała taka starsza pani z koleżanka tez starsza i dziewczyna w miniówce i one zaczely na glos komentować jak ona może się tak wyzywająco ubierać ( jakby to była ich sprawa) No i jak tu kogoś takiego lubić i szanować? Sa starsi ludzie ,którzy są ok, ale niektórym tak jakby odbija na starość... Albo taka jedna starsza pani - znajoma mojej mamy-zawsze była dla mnie miła, a nagle ją coś ugryzło i się na mnie jakby obraziła ? A naprawdę nie miała o co... Więc starsi ludzie bywają poprostu dziwni. Ja nie mówię, ze jest tak zawsze, ale spotkałam się z tym kilka razy. Młodzi też są różni oczywiście, ale nie o nich temat

Gość gość
A ja mysle, ze chamscy starsi ludzie byli kiedys chamskimi mlodymi ludzmi. I tak im zostalo

Gość paulaaaaaaaaaaa
Być może, ale znam takich co się tacy zrobili z czasem , tacy zgorzkniali itd . Najbardziej nie lubię wrednych starych bab, co by utopili innych w łyżce wody, co lubią wszystkich obgadywać i po to siedzą godzinami w oknach, ale do kościoła to muszą chodzić co niedzielę żeby się tam pokazać... Taka obłuda

Gość gość
Nie wiesz jacy byli za mlodu.

Gość gość
Starsi ludzie często pierdzą w kościele, autobusie,tramwaju i narażają na przykre zapachy.

Gość gość
kiedys szybka nauka zawodu zalozenie licznej rodziny wiec mlodzi byli odpowiedzialniejsi to raz. dwa wplyw telewizji na tepote bachorow jest ogromny zreszta nie tylko ich, telewizja zahipnotyzowala cale spoleczenstwa. nastapilo tez schamienie ludzi co spowodowalo ze stare dziady i np. tez matki z bachorami zaczeli sie zaslaniac szacunkiem dla swoich grup spolecznych i dlatego pozwalaja sobie na publiczne chamstwo bo czuja sie nietykalni. energiczni ludzie wyemigrowali zas reszcie maleje poziom testosteronu dlatego nikt nie temperuje te grupy spolecznej bo po prostu nie ma odwagi na to. glupia kacha tego nie widzi i nie czyta internetu a nawet jesli to oczywiscie przeklada swoje doswiadczenie nad doswiadczenie wiekszosci bo to dla niej motloch. potwierdza sie ze kaski czuja sie lepsze od innych choc az tak bardzo nie sa

Gość gość
dlatego wlasnie nie niektorzy tylko wiele osob jest uprzedzona do starych dziadow i bab, szkoda ze nic z tym nie robi tylko wylewa zale w internecie. trzeba byc uprzedzonym do kasiek bo kaski sie za bardzo madrza a jedynym sensem zycia kasiek jest czucie sie lepszym od innych

"telewizja zahipnotyzowala cale spoleczenstwa" A kto młody niby ogląda jeszcze dzisiaj telewizje, dziś w dobie internetu? Z tego co widze po ludziach oglądanie tv to domena ludzi w średnim wieku i starszych, wielu młodych nawet nie ma telewizora bo nie potrzebuje. Ja sama nie pamiętam kiedy sama oglądałam TV. Reszty twoich wywodów nawet nie komentuje, teorie rodem z przystołowych wywodów wąsatego wujka Janusza. 🖐️

Gość gość
internet jest jeszczeg gorszy, bo wlasciciele tv i np. wytworni filmowych stopniowo pokazywali coraz wieksza chamowe a przez internet ludzie sami schamieli sto razy szybciej i bardziej. telewizja to byl tylko poczatek. i slusznie ze nie chcesz komentowac bo jestes tylko baba, a kazdy czlowiek powinien byc do bab uprzedzony. na kafe jest taka jeszcze broken i perseona o ile to nie chlop, fajne trio, wszystkie brzydkie to wynalazly sobie jak poczuc sie lepszym od innych, no bo baba musi czuc sie wyjatkowa. aseksualna, sadystka i intelektualistka haha wyjatkowa degeneracja stare dziady i stare baby wkrotce zdechna zastapione niestety dzisiejszymi 50 letnimi chamami ktorzy juz wejda w nietykalny wiek emerytalny i zacznie sie znowu chamstwo. i byloby gorzej bo dzisiejsze gnojki to juz byloby dno do kwadratu, lecz na szczescie biale dupki wygina bo ogolna degeneracja bialych ludzi jest zbyt duza

Gość gość
o starych pierdzialch i starych prukwach jeszcz wiecej mozna napisac. przezarta grupa spoleczna w Polsce. udaja chorych i jeszcze z nich zaklamane dewoty, to oni robia elektorat pisiorom chociaz po czy pis to podobne marionetki ktore dzialaja na szkode Polsce. a ta sie dziwi co jest? dlaczego niektorzy sa uprzedzeni??? no to jest ze w supermarkecie, do panstwowego lekarza i w komunikacji jest na tyle duzo incydentow z pierdzielami i prukwami ze mozna spokojnie mowic ze uprzykrzaja nam zycie!!! a ta pisze o historii... bo znowu chce sie pochwalic wiedza i tym ze jej kulturalna osoba (haha!) ma opinie inna od reszty. po co ci te tematy? przeciez nic nowego sie nie dowiadujesz z nich. zakladasz jak nalogowiec by sie dowartosciowach. w realu nie ma faceta co by cie utemperowal to szerzysz w internecie

Gość gość
nie stawaj okoniem znowu by pokazac jaka ty kulturalna bo szanujesz starszych. no brzydzi mnie ten temat po prostu dlatego koncze choc o chamstwie starych ludziow to wiele mozna napisac, ale moze lepiej nie bo juz tyle napisano ze nie starczy zycia by przeczytac, zapraszam, chocby wyszukac watki na kafe albo 1/5 z tysiaca wpisow na Piekielnych ktore sa wlasnie o starych chamach

Dlaczego własciwie ludzie uważają że starsi ludzi stanowią jakąś zwartą, podobną do siebie grupe, podczas gdy są tak samo różni pod każdym względem, jak np. osoby 35 letnie albo w kazdym innym wieku? To jest taki sam absurd jak twierdzenie, że wszystkie brunetki są takie same, albo każda 28 latka. Coś w rodzaju rasizmu, tylko o wiele głupszego, bo murzynem nikt się nie stanie z wiekiem, a starcem prawie każdy - a więc ludzie negatywnie nastawione do osób starszych, są negatywnie nastawione do siebie samych z przyszlości.

Gość gość
Dokładnie,"są negatywnie nastawieni do siebie samych w przyszłości".Aktualnie są jednak zbyt głupi,by to zrozumieć. :-(

W tych bełkotliwych postach wyżej najbardziej zastanawia mnie ta fraza " jest na tyle duzo incydentow z pierdzielami i prukwami ze mozna spokojnie mowic ze uprzykrzaja nam zycie!!! ". Jakim nam? Przycież wszyscy jesteśmy ludźmi włącznie z ludźmi starszymi, kazdy jest inny i nie ma jakiegoś wyraźnego podziału na ludzi nie-starych i starych, ja często lepiej dogadam się z starsza osobom niż z młodą.. Ta osoba pisze tak, jakby ludzie starsi nie byli ludźmi - bo "nam, ludziom" uprzykrzają życie. Smutne, że niektórym jest tak łatwo dehumanizować bliźnich.

Gość gość
Wycug o którym wspominałaś to ,,wynalazek'' pruski. Skoro musieli wprowadzić takie rozwiązanie to chyba z ta kulturą i szacunkiem wobec starszych nie było tak dobrze.

Gość gość
Jeszcze raz "mówię" że w tym temacie zgadzam się z autorką w 100%, miałam wspaniałą babcię i te wszystkie starsze osoby które mieszkają w sąsiedztwie są życzliwe i b. sympatyczne i uważam że lubią młodych.