Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wynajem mieszkania a meldunek

Polecane posty

Gość gość

Chciałbym wynająć mieszkanie w innym mieście na 3-4 miesiące i mam pytanie? Czy będę miał wtedy meldunek tymczasowy?

Gość gość
zapomnij🖐️ nikt przy zdrowych zmysłach nie zamelduje obcej osoby

Gość gość
to zależy czy właściciel Cię zamelduje

Gość gość
A po co ci, skoro to tylko na 3-4 miesiące? Zresztą wynajmujący nie meldują lokatorów, nawet tymczasowo. Za dużo zachodu, zwłaszcza na tak krótki okres.

Gość gość
A wlasnie ze melduja bo ja jestem zameldowana, potrzebne to jest do roznych spraw np urzad pracy

Gość gość
Jeżeli najemca chce być zameldowany w lokalu, który wynajmuje, może to uczynić samodzielnie. W takiej sytuacji obowiązkiem wynajmującego będzie jedynie potwierdzenie tego faktu na formularzu meldunkowym. Tym samym nie ma potrzeby czekać na krok właściciela mieszkania, który zwleka z meldunkiem

Gość gość
Zresztą wynajmujący nie meldują lokatorów, nawet tymczasowo. Za dużo zachodu, zwłaszcza na tak krótki okres. xxx w pierwszej kolejności obowiązek meldunkowy spoczywa właśnie na najemcy. Właściciel lub osoba dysponująca tytułem prawnym do lokalu jest obowiązana do zawiadomienia właściwego organu gminy o stałym lub czasowym pobycie innej osoby w ich lokalach (art. 29 ustawy o ewidencji ludności i dowodach osobistych).

Gość gość
No właśnie chodzi mi o Urząd Pracy, wiem, że to nie jest długo ale konieczne

Gość gość
idziesz do Urzędu Meldunkowego i składasz wniosek o zameldowanie - wystarczy umowa wynajęcia mieszkania - nie potrzebujesz do tego zgody ani obecności właściciela

Gość gość
14:01 tak konieczne, masz racje bo ja tez potrzebowalam, i to zalezy jaki jest właściciel, bo jak jest w porzadku to due zgodzi. Glownie urzad pracy wymaga.

Gość gość
Konieczna jest zgoda wlasciciela, samemu nie mozemy decydować o zameldowaniu i zreszta nikt nie zamelduje bez papierów własności mieszkania a ma je tyljo wlasviciel. Wiem bo tak zalatwilam

Gość gość
absolutna nieprawda!!! autorka może się zameldować w każdej chwili, sama, musi tylko mieć umowę najmu a zameldowanie lokatora jest w Polsce OBOWIĄZKIEM WŁAŚCICIELA LOKALU!!!

Gość gość
Najemca powinien zameldować się w wynajmowanym mieszkaniu, zgodnie z prawnym obowiązkiem meldunkowym – na pobyt stały lub czasowy, w miejscu w którym przebywa. Nie ma potrzeby przy tym pytanie o zgodę wynajmującego. Wystarczy przy meldowaniu się na pobyt stały lub czasowy trwający ponad 3 miesiące, przedstawić potwierdzenie pobytu w lokalu osoby zgłaszającej pobyt stały lub czasowy trwający ponad 3 miesiące, dokonane przez właściciela lub inny podmiot dysponujący tytułem prawnym do lokalu, oraz przedstawić do wglądu dokument potwierdzający tytuł prawny do lokalu tego podmiotu.

Gość gość
To dlaczego wielu ludxi ma problem z meldunkiem? Dlaczego? Dlaczego ja nie moglam tego zalatwic bez ksero dowodu osobistego wlasciciela i dokumentów własności mieszkania

Gość gość
Co ty piszesz? Jakim prawem ktos sam u kogos moze zameldowac sie na pobyt staly

Gość gość
ja się zameldowałam sama tylko z umową najmu, bez zgody i dokumentów właściciela (Łódź Polesie)

Gość gość
Ja w szczecinie potrzebowalam zgody wlasciciela, jego nie musialo byc ale dokumenty musiały byc i musialam przedstawić dokument własności i ksero dowodu wlasciciela. Inaczej by nie przeszlo.

Gość gość
tia, a jak najemca się wyprowadzi a nie wymelduje to niby co ma właściciel zrobić ?

Gość gość
a kogo to obchodzi? w Polsce prawo stoi po stronie lokatora a nie właściciela

Gość gość
Ja w szczecinie potrzebowalam zgody wlasciciela, jego nie musialo byc ale dokumenty musiały byc i musialam przedstawić dokument własności i ksero dowodu wlasciciela. xxx a jakim to cudem lokator ma posiadać dokument własności lokalu właściciela???

Gość gość
16:00 a takim cudem ze wlasviciel dal mi ksero i takim cudem pokazalam w urzedzie

Gość gość
AKT NOTARIALNY TEŻ CI DAŁ?

Gość gość
Każdy pisze coś innego masakra....

Gość gość
U mnie wystarczy umowa najmu, wlasciciel nic nie musi wiedziec. Ale wydaje mi sie ze przepisy chyba sa wszedzie takie same;p

Gość gość
No przecież w UP nie wystarczy pokazać umowę najmu żeby Cię zarejestrowali

Gość gość
Najpierw trzeba sie tymczasowo zameldowac w urzedzie miasta a potrm z dokumentem zameldowania isc do urzedu pracy. Zeby sie zameldowac właściciel musi o tym wiedziec. W innym mieszkaniu baba nie godziła sie by mnie zameldowac to szukalam dalej i nastepny wlasviciel po minucie zastanowienia zgodzil sie

Gość gość
16:22 tak:) distalam akt notarialny od wlasciciela , inaczej bym nie załatwiła.

Gość gość
i pewnie dał ci jeszcze kartę do bankomatu i pin