Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Proszę o pilną odpowiedz

Polecane posty

Gość gość

5 października stracilam pracę gdzie byłam zatrudniona w oparciu o umowę o pracę. 10 października podjelam nową pracę. Czy chcąc skorzystać z l4 przysługuje mi płatne zwolnienie czy znowu muszę przepracowac kolejne 30 dni? Dodam iż dopadła mnie angina ropna i muszę iść na zwolnienie bo ledwo stoję na nogach.

Gość gość
Z tego co mi wiadomo, musisz przepracować kolejne 30 dni.

Gość gość
a co ma piernik do wiatraka, jesteś chora to idziesz na l4 no chyba że boisz się że Cię zwolnią, to łazisz chora do pracy

Gość gość
bardziej istotne jest to czy przypadkiem nie jesteś nadal na okresie wypowiedzenia z poprzedniej firmy, jaki zapis jest w umowie ? czasem pracodawcy zwalniają z okresem wypowiedzenia bez obowiązku pracy, wtedy jakby jesteś zwolniona z dniem otrzymania wypowiedzenia

Gość gość
wkurzają mnie ludzie, którzy nie potrafią czytać ze zrozumieniem przecież masz chyba umowę i w niej powinno być zawarte jaki jest okres wypowiedzenia, podobnie na wypowiedzeniu, które dostałaś, tak samo powinno być sformułowane od kiedy i na jakich warunkach l4 ma się nijak do przysługującego Ci urlopu bo to dwie różne kwestie urlop jest naliczany w zależności od Twojego wykształcenia i stażu pracy w ogóle, niewykorzystany w danym roku przechodzi do kolejnej firmy, więc go nie tracisz i masz do niego prawo od zaraz (a nie po przepracowaniu iluś dni)

Gość gość
"Gdy pracownik zachoruje niedługo po podjęciu nowej pracy, może uzyskać prawo do świadczenia za okres choroby w 3 przypadkach: gdy ma 30-dniowy okres nieprzerwanego ubezpieczenia chorobowego, gdy w całym życiu podlegał obowiązkowo ubezpieczeniu chorobowemu przez co najmniej 10 lat albo gdy jest jedną z osób, którym ustawodawca przyznał bezwarunkowe prawo do świadczeń chorobowych od pierwszego dnia ubezpieczenia chorobowego."