Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pieniądze jako prezent weselny.

Polecane posty

Gość gość

Cześć. Czy wypada, a jeśli tak, to jak delikatnie zasugerować gościom weselnym, że tym o czym marzymy jest nasz własny dom i w związku z tym potrzebujemy pieniędzy na zakup działki oraz jego budowę?

Gość gość
Nie wypada, ale najczęściej goście pytają, czego oczekują młodzi i wówczas wypada powiedzieć o swoich planach. Z drugiej strony niektórych gości zwyczajnie nie stać na datek do koperty, a mają czasem coś, co chcieliby dać. Zdarza się, że jest to jakiś nieużywany przez nich prezent. Normalny gość ma zawsze odczucie, że pieniądze są najbardziej oczekiwane, ale co ma zrobić gość, który spłaca kredyty, albo w inny sposób pieniędzmi nie dysponuje? Daje prezent.

Gość gość
tez o tym rozmawialiśmy, ale uważamy wierszyki z sugestiami za niestosowne, więc ich nie zamieścimy. Mam nadzieję, że goście jednak wiedzą że lepsze 100 zł w kopercie niż nietrafiony prezent nawet bardzo drogi. Poza tym, jak mieszkamy razem od lat to przysłowiowe ręczniki już mamy, a kasa na podróż poślubną będzie mile widziana, choćby niewielka. Ale to już będzie decyzja gości.

Gość gość
to wy bierzecie ślub po to by nazbierać kase na działke i budowe? ślub i wesele to ogromne koszta, było zaplanować skromną uroczystość i za reszte kupić działkę, już by był jakiś start, jeśli myślisz, że goście sfinansują wam dom to jesteś mega śmieszna

Gość gość
Serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Nasze wątpliwości zostały rozwiane. Każdy ma jakieś cele w życiu. Dla Nas obecnie jest to wesele, a później będzie nim budowa domu, co jest wielokrotnie większym wydatkiem od wesela, więc nie wiem skąd taki tok myślenia, że da się jednym sfinansować drugie - dla statystycznej polskiej rodziny jest to po prostu niemożliwe. Prezenty na weselu były, są i będą, więc jest hipokryzją wg mnie brak pewnych oczekiwań względem gości weselnych. Pozdrawiam

Gość gość
Ja myślę, że każdy gość wie, że najlepszym prezentem są pieniądze. Prezenty są brane pod uwagę że względu na koszty.

Gość gość
ślub i wesele organizujesz bo masz oczekiwania? ja myślałam, że to wszystko sie robi po to aby przypieczętować związek z ukochaną osobą i cieszyć sie tym dniem z rodziną, znajomymi, masz wypaczony światopogląd, ja np. prezentów dla siebie nie chcę, będzie za to zbiórka karmy dla schroniska, naprawde autorko podziwiam twoje priorytety życiowe

Gość gość
i jaki nastrój będzie na weselu po tej zbiórce karmy dla schroniska? Co o tobie pomyślą? Popierniczona smarkula, która świat cały chce zbawiać. Pamiętaj, wiele osób pozna cię na weselu po raz pierwszy, postaraj się, żeby nie mieli okazji do zakwalifikowania cię jako niedojrzałej siksy, która opętała ich członka rodziny. Siedź cicho i ciesz się weselem.

Gość gość
slabo pieniadze dawac, ja bym wolala cos fajnego kupic

Gość gość
do dziś cos fajnego dla ciebie, bo przeciaz niekonieczne dla p. mlodych

Gość biogena
no sa ok, ale my postawilismy raczej na coś oryginalnego tanie loty radom ryga znależlismy na https://www.fru.pl/tanie-loty/z-Radom-RDO/do-Ryga-RIX i młodym zafundowaliśmy całodniową wycieczkę do rygi oni tam robili sobie sesje ślubną, po prostu zabrali ze sobą fotografa, rewelka!

Te zbiórki karmy dla psów albo pieniędzy na potrzebujące dziecko są po prostu jedną wielką pokazówą. Jakbym chciała wesprzeć jakąś akcję to bym z pieniędzy zebranych z prezentów sama leciała karmę kupować a nie gościom kazała nosić, albo sama bym się zajęła przekazaniem datków i prezentów do domu dziecka itp. A nie "patrzcie jaka jestem bezinteresowna, nie to co wy". Nie jestem za umieszczaniem wierszyków o kopertach w zaproszeniach, ale niby czemu wierszyk o karmie albo przelaniu pieniędzy na sierotkę Marysię jest wspaniałą inicjatywą a wierszyk o kopertach narzucaniem gościom formy prezentu wbrew woli? :D i to i to jest równie nietaktowne

Gość gość
- to po c***ja ci ten slub, po to tylko by ci ktoś sfinansował podróż poślubna, nie wróze długiegi i udanego małzeństwa, skoro w slubie i weselu tylko i wyłacznie liczysz na kase na dom i podróż, a co jesli mał zbierzesz to co rozwiedziesz sie bo goscie nie sprostali twoim wymogom