Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MizantropiaOdraza1994

Jak duża jest wasza wiedza historyczna?

Polecane posty

Gość gość
Na tym forum niestety mało kto interesuje się historią a jedynym temetem na tym forum który ma związek z historią jest antysemityzm Polaków

Ja w sumie nie wiem jak można sie totalnie nie interesować historią. Przecież to naturalne, że "jak było kiedyś", "jak to się wszystko zaczeło" - to wszystko budzi zaciekawienie :P Nie wiem jak można zyć tak po prostu z dnia na dzień i nie interesować się naturą świata.

Gość gość
Mam pytanie do autorki skoro tak interesujesz się historią to co myślisz o wypowiedzi Olgi Tokarczuk w której mówiła że Polacy to antysemici i że w Polsce było niewolnictwo?

Nie znam tej wypowiedzi, i nie obchodzi mnie ona ale na pewno jakiś antysemityzm musiał być, skoro Polska była największym zbiorowiskiem Żydów w europie, to musieli budzić emocje i niechęć, własnie ze wzgledu na ich ilość, i do tej pory cześć starych ludzi, żyjacych w swoim świecie jest antysemitami i myśli że za wszystkim stoją Żydzi :P Co do niewolnictwa - tak można nazwać wyzysk chłopów pańszczyźnianych, ich sytuacje społeczną i prawną za czasów I RP. Ale nie wiem czy o to chodziło, bo ta wypowiedź mnie nie obchodzi, tak jak podniecanie się kto co powiedział o Polakach uwazam za durne i prowincjonalne.

Ja nie jestem antysemitką, uważam że jest tylko jeden wybór - albo popieramy Izrael, albo muzułmanów. Działanie przeciwko Izraelowi jest z natury rzeczy pro-muzułmańskie. Ja wole Izrael, oni przynajmniej nie narzucają nam żadnych swoich religii czy zacofanych obyczajów.

Gość gość
W zasadzie myśle podobnie ale do Żydów mam pretensje o to że uważają że to Polacy byli gorsi od Niemców jak np.Jan Gros .

przeciwko Grossowi przynajmniej prokuratura prowadzi postepowanie, a gdy rosjanie mówią, że 17 września nie był agresją, albo że za Katyń odpowiadają Niemcy lub Polska była sojusznikiem hitlera to nie można nic na to poradzić. :P

Gość gość
Wiem że ty się opinią innych nie przejmujesz ale jak opinia jest wielce niezasłużona to mnie to denerwuje.

Gość gość
było przed wojna duzo zyd z opowiesci mojaj babki i nie tylko to zydy handlowały ale przy tym oszukiwały a pozatym to tak było wszendzie w całej europie pierwszy antysemici to byli niemcy a polacy maja to ze zydzi zdradzali polaków po wojnie

Gość gość
Rosja jest znana z propagandy ale to że Żydzi których w 2 wojnie zgineło 6 milionów mówią że Polacy byli gorsi od Niemców jest denerwującs tym bardziej że antysemityzm był dużo większy w innych krajach Europy tak np we Francji policja współpracowała z faszystami i wysyłała Żydów do obozów.

no cóż, trzeba propagować polskie bohaterstwo i polską historie na świecie. Na razie jest tak, że niestety powstanie w getcie warszawskim jest dużo bardziej znane na zachodzie od powstania warszawskiego, mimo iż to drugie było znacznie bardziej znaczące i dużo większe. Po prostu żydzi mają większe wpływy w Hollywood itp to mogą kształtować postrzeganie historii na zachodzie. A ich ludobójstwo, mimo iż wmówili swiatu, że było najbardziej tragicznym wydarzeniem w historii, wcale nie było największym w historii ani najbardziej znaczącym - np. ukraińców Stalin zamordował tyle, co Hitler Żydów, Turcy zamordowali miliony Ormian podczas I wojny światowej, Mao zagłodził dziesiątki milionów Chińczyków itd..

"ale przy tym oszukiwały a pozatym to tak było wszendzie w całej europie pierwszy antysemici to byli niemcy " Antysemityzm i pogromy były powszechne w Europie od średniowiecza, Hitler nic nowego nie wymyślił :P Tylko że Żydzi nie byli jedyna prześladowaną mniejszością, a kreuja się na największe ofiary w dziejach i czasami wydaje mi się, że uważają się za lepszych od innych narodów. Cyganów Hitler zamordował 1,5 - 2 miliony, ale cyganie nie mają wpływów na świecie, to nadal sa pogardzani i nikt się nimi nie przejmuje. Świat nie jest sprawiedliwy. :P Pomijając to wszystko, w porównaniu do islamistów są stosunkowo nieszkodliwi.

Gość gość
To prawda Ukraińców w wyniku głodu zamordował ok12 milionów (jest to liczba poprawna politycznie) Ukraińców i zawsze zastanawiałam się dlaczego Ukraińcy mordowali Polaków chodzi mi tzw rzeź na Wołyniu bo przecież Polacy Ukraińców nie mordowali. Moja rodzina pochodzi właśnie z tych terenów bo z Lwowa i dużo babcia mi mówiła o okrucięństwie Ukraińcow

Gość gość
W sumie cyganów zginęło więcej niż Żydów w stosunku do ogólnej liczby całej cygańskiej populacji.

Gość gość
W sumie to fakt Żydzi nie są szkodliwi. Kiedyś w Szczecinie było ich dużo bo całe osiedle tzw Niebuszewo było zamieszkałe przez Żydów ale w 1968 zostali wyrzuceni z Polski było to za Gomułki.

Gość gość
Coś wam powiem w sprawie antysemityzmu.Jak pojedziecie do Izraela i zobaczycie smarkatych Palestyńczyków z kamieniami i procami w Jerozolimie,w kominiarkach,jak szukają zaczepki,pełno policji i wojska to się wyleczycie z antysemityzmu.To Palestyńczycy bez przerwy mieszają, małe dzieci zamiast siedzieć w szkole biegają z kamieniami,plują,zaczepiają,straszne.Żydzi są tolerancyjnym narodem,ale szanują swoją kulturę i tradycję, nikomu jej nie narzucają.Polacy tak nie lubią Żydów, a do Żyda się modlą, kim był w końcu Chrystus. Izrael jest ciekawy dla historii,nie tylko dla pielgrzymów. Moja wiedza z historii jest taka średnia, ale wiem co kiedy i dlaczego,czytam,zwiedzam.:-)

Gość gość
moja też pochodzi z Trembowla wieś wierzbowiec a ciotka z Lwowa Zadwórzem tam gdzie była bitwa jej ojciec był legionista i za to wywieźli ja na Syberia dlaczego mordowali przez Niemców

Gość gość
Coś wam powiem w sprawie antysemityzmu.Jak pojedziecie do Izraela i zobaczycie smarkatych Palestyńczyków z kamieniami i procami w Jerozolimie,w kominiarkach,jak szukają zaczepki,pełno policji i wojska to się wyleczycie z antysemityzmu.To Palestyńczycy bez przerwy mieszają, małe dzieci zamiast siedzieć w szkole biegają z kamieniami,plują,zaczepiają,straszne.Żydzi są tolerancyjnym narodem,ale szanują swoją kulturę i tradycję, nikomu jej nie narzucają.Polacy tak nie lubią Żydów, a do Żyda się modlą, kim był w końcu Chrystus. Izrael jest ciekawy dla historii,nie tylko dla pielgrzymów. Moja wiedza z historii jest taka średnia, ale wiem co kiedy i dlaczego,czytam,zwiedzam.:-)

Gość gość
„Żydzi” na całym świecie, pochodzący z Europy wsch. są niewątpliwie historycznymi potomkami Chazarów, pogańskiego turecko-fińskiego starożytnego mongoloidalnego narodu głęboko w sercu Azji,Jezus był ‘Judejczykiem,’ a nie Żydem Za Jego życia, żaden człowiek i w żadnym miejscu nie był opisywany jako „Żyd.” Fakt ten popierają teologia, historia i nauka. Kiedy Jezus był w Judei, nie była ona „ojczyzną” przodków tych, którzy obecnie stylizują się na „Żydów.” Ich przodkowie nigdy nie postawili stopy w Judei. Żyli oni w tym czasie w Azji, ich „ojczyźnie,” i byli znani jako Chazarowie. W żadnym z rękopisów oryginalnych Starego czy Nowego Testamentu, Jezusa nie nazywano „Żydem.” Termin ten powstał w końcu XVIII w. jako skrót terminu Judejczyk i odnosi się do mieszkańca Judei, bez względu na rasę czy religię, podobnie jak termin „Teksańczyk” oznacza osobę żyjącą w Teksasie. Pomimo potężnych wysiłków propagandowych tzw. „Żydów,” nie byli w stanie udowodnić na podstawie źródeł historycznych, że jest choćby jeden zapis, sprzed tego okresu, o rasie, religii czy narodowości, odnoszących się do „Żyda.” Sekta religijna w Judei, w czasach Jezusa, do której samozwańczy „Żydzi” obecnie odnoszą się jako do „Żydów,” były znani jako „faryzeusze.” Współczesny „judaizm” i „faryzeizm” w czasach Jezusa oznaczają to samo..

Gość gość
na moje oko sporo antysemityzmy bierze sie z pewniej zazdrosci - zydzi sa bardzo solidarnym wobeć siebie narodem, pomgaja sobie, w dodatku sa na ogol bardzo dobrze wyksztalceni - np, o czym nie wiedzilam, kazde zydowskie dziecko musialo uczyc sie grac na jakims instrumencie - co bardzo rozwija. Nie dziw, że zajmowali wysokie stanowiska, wielu jest wsrod nich ludzi sztuki, nauki, kultury. Przykladowo - wsrod znanych w świecie filmowcow, aktorow olbrzymi procent to żydzi, a przeciez tyle w tym środowisku innych narodow.

Gość gość
Dobrze wiedzieć rożne rzeczy,historia jest ciekawa,tylko nie każdemu się chce i potem w ankiecie ulicznej wychodzi niewiedza, Na temat kiedy bitwa pod Grunwaldem czy chrzest Polski nieliczni wiedzieli,a królów po kolei to już masakra

Gość gość
Kiedyś trafiłam przypadkiem na filmik,gdzie ktoś pomylił noc św.Bartłomieja z kryształową,a daty hołdu pruskiego też nie znał,w ogóle nic nie pamiętał z historii,większość osób kiedy już nie musi się uczyć historii przestaje się nią interesować niestety

Taka sobie, dość duża jesli chodzi o II wojnę światową bo mój mąż bardzo sie tym interesuje, ciągle ogląda coś w tv, kupuje książki itd więc i ja przy okazji trochę, chąc nie chcąc, o tym wiem. Ogólnie niespecjalnie interesuje mnie historia :o za to uwielbiam fizykę, astronomię...jakieś nauki techniczne, ekonomię i politykę...na historię nie mam już czasu ;)

Gość gość
mała, bo w du/pie mam historię, wolę inne dziedziny

Gość gość
nie lubię historii moja historia bije wszystkie na głowę z całą powagą i jestem w stanie obronić ten kierunek to głównie dobra pamięć i prawda w udowadnianiu faktów na które za wuja nie mam wpływu a że jestem niezmiernie twórczy nie znoszę czegoś na co nie mam wpływu bo się dokonało no chyba że bawimy się w gdybanie że co by było gdyby historia potoczyła się inaczej to żadna zabawa a zatem ....

Gość gość
"naród który nie zna swojej historii traci tożsamości"

Gość gość
spacje trzeba usunac jest to wystąpienie Leszka Żebrowskiego na Uniwersytecie Opolskim

Gość gość
Do 20:17 nie wchodzi.