Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy maja prawo mnie zwolnic???

Polecane posty

Gość gość

Lada chwila konczy mu się zwolnienie na ktorym byłam w trakcie ciąży. Niestety poroniłam. Dzis dowiedziałam sie ze w pracy czeka na mnie wypowiedzenie. Chciałabym sie was poradzić czy pracodawca ma prawo mnie zwolnic? Czy może istnieje jakies prawo chroniące kobiety po takim przeżyciu?

Gość gość
Nie może Cię zwolnić jeśli po poronieniu zdecydujesz się na rejestrację dziecka w USC i pochówek, przysługuje Ci wtedy bodajże 6 tyg. urlopu macierzyńskiego. Ewentualnie jeśli będziesz dalej na zwolnieniu lekarskim. Generalnie- prawdopodobnie tak czy inaczej czeka Cię zwolnienie, teraz to tylko kwestia czasu.

Gość gość
Zwolnia tak czy siak

Gość gość
Niestety na rejestracje jest juz za późno. Niestety nikt nam wczesniej nie powiedzial ze istnieje taka możliwość. jestem juz miesiąc po poronieniu. W piatek konczy mi się zwolnienie. W pon musze stawić sie w pracy. Mysle jednak czy nie daloby rade ciągną tego zwolnienia jak najdłużej.

Gość gość
Załatw sobie zwolnienie z powodu depresji.

Gość gość
A co ci to da. Do pracy Cię nie przyjmą. Teraz są akcje na fałszywe l4, a jak dostaniesz zwolnienie dyscyplinarne potem?

Gość gość
Skoro już miesiąc na zwolnieniu jesteś, to i tak ewentualny urlop macierzyński niewiele by ten okres wydłużył. Wiadomo że to dodatkowy problem teraz, ale ogólnie tylko w ciąży jesteś chroniona przed zwolnieniem.

Gość gość
Drugi raz zakładasz ten sam temat. Oczywiscie, że mogą zwolnić. Aha - i zdecyduj się, który to był tydzień. Bo raz piszezsz 6, a raz 10 ...

Gość gość
Oczywiście, ze mogą cię zwolnić i maja do tego prawo. Mozesz iść na dalsze l4 ale w ten sposób tylko przedluzysz to co nieuniknione i mozesz sobie narobić tylko problemow, bo mozesz dostać dyscyplinarke.

Gość gość
Załatw sobie zwolnienie na depresję..takie l4 możesz ciągnąć Max do 6 miesięcy..I nikt nie da ci za to dyscyplinarki o to się nie martw..sama siedziałam na takim zwolnieniu bo też w sumie czekało mnie wypowiedzenie a tak A spokojnie możesz sobie poszukać pracy bez spiny bo 80% wypłaty wpływa i nie mniej wyrzutów sumienI takie jest życie..kto nie kombinuje ten nie ma...A wiesz dlaczego chcą cię zwolnić? I nie wrob się w zwolnienie za porozumieniem stron no nie będziesz miała Kuronia. Ja siedziałam na l4 4 miesiące bo byłam na komisji w ZUS i musiałam skończyć to. L4 miałam na kręgosłup. Ale depresji lekarz na komisji ci nie wykryje

Gość gość
Uwielbiam kombinatorki. Kocham je po prostu . Tak tak wiem. Pracodawca zły, wszyscy źli tylko wy wiecznie gnębione. I jak w tym kraju ma być dobrze skoro kombinatorstwo to powód do dumy a nie do wstydu.

Gość gość
Wystarczy że pracodawca nasle kontrole na nią i będzie mieć w papierach.

Gość gość
11:42 Nawet nie wiesz jaki świat jest mały możesz sobie niezłego smrodu narobić takim kombinowaniem.

Gość gość
Depresji nie wykryje? A wiesz, ze na komisje stawia się z kompletem dokumentow dotyczacych choroby? A skąd weźmie kartoteke od psychologa lub psychiatry z udokumentowanym leczeniem, które jest podstawa do l4? A jeśli nie przyniesie dokumentacji to zus wystepuje do lekarza który wystawil l4 o uzupelnienie i co wtedy?

Gość gość
gość dziś A co ci to da. Do pracy Cię nie przyjmą. Teraz są akcje na fałszywe l4, a jak dostaniesz zwolnienie dyscyplinarne potem? xxx a jak ci udowodnia, że nie masz depresji po poronieniu?...:/

Gość gość
Udowodnia, bo jeśli mialaby depresje to chodzilaby do psychologa lub psychiatry i bylaby kartoteka u lekarza. Ale nie moja sprawa. Niech sobie autorka słucha takich "rad" tylko zeby później nie bylo zdziwienia

Gość gość
mogła chodzić do psychiatry prywatnie, a nawet do róznych psychiatrów, co zusowi do tego? zus nie ma prawa wglądu do kartoteki u lekarza, na szczęście.

Gość gość
poza tym można miec depresję i nie zdawac sobie z tego sprawy, w zwiazku z tym nie chodzic do lekarza i nie miec kartoteki, mozna również zdawac sobie sprawe z depresji ale nie miec czasu pójsc do lekarza i również nie miec kartoteki... to jest bardzo niemiarodajne. Można być latami chorym i cierpiec w samotności, a można być hipochondrykiem i latac po wszystkich możliwych lekarzach-jak zus miałby to porównać????zus nie ma prawa podwazyc komus zwolnienia na podstawie posiadania lub braku kartoteki u lekarza... jezeli twierdzisz inaczej, podaj podstawę prawną!!!!!

Gość gość
13:20 otóż to, jeżeli lekarz stwierdził u niej depresję i dał zwolnienie, tzn że ma do tego prawo i nikt nie może jej tego podwazać!!! a patologiczne państwo polskie w osobie zusu niech się cieszy, bo po poronieniu mogła wziać zasiłek pogrzebowy, macierzynski 8 tyg to wtedy więcej kasy by panstwo wydało niż na to chorobowe!!!!!!