Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Karmię piersią, czy mogę jeszcze zacząć tabletki antykoncepcyjne 7mc po porodzie

Polecane posty

Gość gość

Córka właśnie zaczęła 7 miesiąc, karmię intensywnie piersią choć już ciut mniej, czy mogę jeszcze zacząć stosować tabletki anty czy już za późno? Miała być wkładka ale niespodziewane wydatki ją wykluczyły na kilka mcy.

Gość gość
Proponuje isc do ginekologa w tej sprawie.

Gość gość
Byłam 1,5 miesiąca temu, przepisał mi tabletki ale zaznaczył, że mogę plamić bo już dziecku się wprowadza jedzenie i tak aktywnie się nie karmi i w razie czego odstawić je. Dziecko karmię jeszcze bardzo dużo, doiero wprowadzamy pokarmy więc chciałam zaryzykować ale receptę zgubiłam.... odnalazła sie teraz i nie wiem czy wykupować czy już sobie darować. Wolałabym nie iść znowu na wizytę (prywatnie chodzę)

Gość gość
Może są tu jakieś mamy, które zaczęły antykoncepcję tyle miesięcy po porodzie karmiąc piersią? :)

Gość gość
A możesz mi wytłumaczyć, dlaczego wg. ciebie nie można stosować antykoncepcji tyle miesięcy po porodzie? To nie jest złośliwe pytanie, tylko naprawdę nie wiedziałam o tym, to dla mnie nowość. Sama jestem 11 tygodni po porodzie, mam receptę ale jeszcze nie wykupiłam dlatego, że używałam tabletek przy pierwszym dziecku podczas wyłącznego karmienia piersią i i tak miałam plamienia od nich, nie miało tu nic do rzeczy rozszerzanie diety i rzadsze karmienie. Mało tego, miałam regularne miesiączki od początku pomimo karmienia (teraz też już dostałam). Więc dlaczego? Jeśli i tym razem będę plamić podczas stosowania tych tabletek, to zakładam wkładkę, nie ma sensu się męczyć.

Gość gość
Idz zapytaj ginekologa, mi lekarz kazal od razu brac.Warto sie zapytac specjalisty, a nie kobiet ktore moga gdybac i wyrazac swoje zdanie bez odpowiedniej wiedzy.

Gość gość
Bo im później tym wieksze ryzyko plamien

Gość gość
aha, dzięki za wyjaśnienie mnie to nie dotyczy niestety - po urodzeniu pierwszego dziecka plamiłam, choć tabletki brałam od 6 tygodnia po porodzie, teraz już jest niemal 11 tygodni, to na bank będę plamić :/

Gość H helix
Kochana, jeśli chcesz kupić przepisane tabletki, to i tak musisz iść do lekarza albo po nową receptę, albo żeby Ci przepisał datę, bo recepta jest ważna 30 dni, jeśli nic nie zaznaczył w polu "data realizacji od". Jeśli na recepcie w tym polu jest wpisana data późniejsza niż data wystawienia, to masz 30 dni od daty późniejszej.