Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Praca a choroba (pomocy)

Polecane posty

Gość gość

Witam. Czy osoba chorująca na nowotwór co prawda nie złośliwy może wykonywać pracę w warunkach gdzie występują substancje rakotwórcze? Osoba ma odmianę nowotworu (kości) który może przerodzić się w złośliwy (1-2% przypadków) czy mimo to pracownik może być narazony na takie niebezpieczeństwo? W zasadzie zaklad zawiera substancje rakotworcze ale procent zawartosci jest akceptowany. Nie wiem czy dobrze myślę ale jako osoba juz chora nie powinna byc bardziej narazana? Tym bardziej ze istnieje ryzyko pogorszenia sie stanu zdrowia pomimo, że ryzyko jest bardzo małe ale jednak ono istnieje. Czy się mylę? Bo już sama nie wiem.. Jeśli ktoś wie na ten temat coś więcej to bardzo proszę o jakiekolwiek wskazówki. I gdzie się z tym udać? Bezposrednio do lekarza czy wyslac odpowiednie pismo do kadry bądz dyrekcji zakładu?

Gość gość
Dobrze. Ale nie o to mi chodziło, mi nie chodziło o to jakie świadczenia się należą tylko o to czy pracownik musi tam pracować . Bo to jest tak, że osoba chora zostala przeniesiona w miejsce wlasnie tych szkodliwych substancji a wczesniej byla w miejscu nieszkodliwych. I chodzi mi o to czy moze ubiegać się o to by Ją z powrotem przeniesiono na to stanowisko i w to miejsce? (Oba miejsca u tego samego pracodawcy) bo co do wyplacania tych zapomog , to Oni tak kombinują zeby tylko nie wyplacic więc wątpie ze da się coś wyciagnąc kiedy to nie jest stopien zaawansowany choroby. Mi chodzi o sam fakt, czy taka osoba moze w takim miejscu pracować czy pracodawca musi dostosowac (jesli ma takie mozliwosci) inaczej dać pracę ktora nie wplynie negatywnie na zdrowie. W tym przypadku pracodawca ma takie mozliwosci i teraz czy pracownik moze tego od Nich rządać czy musi od razu odejsc z pracy bo wiadomo zdrowia narazac nie chcę.