Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Polaa12

Anemia u niemowlaka jakie objawy?

Polecane posty

Gość Polaa12

Lekarz podejrzewa u mojego 6,5 mies synka anemię, jest blady, ale ja też mam jasną cerę. Synek ma apetyt , dobrze przybiera na wadze, dobrze spi, jest pogodnym , żywym maluchem. Dostałam skierowanie na morf. z żelazem, oczywiście zrobimy to badanie. Czy blada cera to zawsze anemia u niemowlaka?

Gość gość
Bladość bladości nie jest równa. Widocznie lekarza coś zaniepokoiło. Zrób badania.

Gość gość
daj spokój a w morfologii może wyjść anemia, bo dziecko w tym czasie wymienia matczyną krew na swoja, tzn. chodzie o erytrocyty

Gość gość
Moje małe nie przybierało na wadze.I wyszła anemia. U niemowlaków ok 6 miesięcznych to ponoć fizjologiczna i większość przechodzi ze względu na zmianę diety z mleka na stałe.

Gość polaa12
Lekarz powiedział że dla niego jest to anemia, bo synek jest za blady. Ma jasną karnację, ale z taką też się urodził, ja tez jestem blada, powiedział żeby zrobić morf, też mówił o tej fizj anemii ale że jest ona miedzy 3-4 mis i już nie powinno jej być, jeśli chodzi o przybieranie to synek przybiera na wadze bardzo ładnie, i to mi trochę nie pasuje do anemii, ale może się nie znam, dlatego pytam na forum mamy które tez miały malucha z anemią.

Gość kokoszka123
moja córcia miała anemię, odkryta w 7 misiącu życia. Nie była blada, wręcz przeciwnie, bo ma brzoskwiniową cerę. Słabo przybierała na wadze mimo jedzenia, ale była z tych mocno ulewających więc tym to tłumaczono. Potem w ciągu tygodnia straciła apetyt, przestała pic, jeść i odwodniła się. Trafiłysmy na tydzień do szpitala. córka mojej koleżanki, była wręcz powyżej siatki centylowej, tłuściutka i wysoka itd. Ale była blada i często łapała infekcje. Anemię miała straszną, aż do 3 roku życia próbowali sie tego pozbyć. Więc nie ma reguły.

Gość Polaa12
Mój synek z objawów anemii to ma bladość,

Gość gość
anemia zwiąż. z wymianą krwi może potrwać do 10 miesiąca, na ten temat rozmawiałam z hematologiem, pediatra nie zawsze ma coś mądrego do powiedzenia w tej sprawie

Gość gośćika
czyli leczy się taką anemię czy też nie?

Gość gość
fizjologicznej anemii się nie leczy

Gość Polaa12
Zrobiłam badania i hemoglobina wyszła w normie , ale w dolnej granicy, i nie wiem czy synek będzie dostawał żelazo czy też nie?

Gość gość
Miałam podobna sytuacje jak ty autorki i synek miał żelazo 67 i nic nie dostał nie jest jakieś wygórowane za niskie tez nie wiec lekarka nic nie przepisywała a u CB jak wyszło ?? Ile miał żelazo ? Bo ja w tamtym roku miałam 46 i dostałam żelazo ale ostrzegam bo żelazo strasznie niszczy zeby i najlepiej podawać strzykawka zeby styczności z ząbkami nie miało

Gość gość
a jaka jest hgb w wynikach synka i ile jest rbc (czerwone krwinki)?

Gość Polaa12
RbC 4,2 HB-10 Żelazo 48 Hb i żelazo norma ale dolna granica dzisiaj odebrałam wyniki ,wizytę mam w piątek

Gość gość
Myśle ze cos delikatnego przepisze

Gość gość
no tak, rzeczywiscie słabiutko, żelazo może dać jednak ono nie zacznie działać od razu, a efekty mogą być po 2 miesiacach, a wtedy dziecko samo nadrobi braki ciekawe jak lekarz do tego podejdzie

Gość gość
a jeszcze mcv ile miała?