Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Yamya

Problem z psychiką faceta.Co robić?

Polecane posty

Witam serdecznie. Może któraś z Was miała podobną sytuację i będzie umiała coś podpowiedzieć bo ja już nie wiem co robić.Jakiś czas temu dzięki kuzynce poznałam świetnego chłopaka.Przystojny,zaradny,dobrze wychowany.Między nami od razu zaiskrzyło,świetnie nam się rozmawiało i zaczęliśmy się spotykać.wszystko było idealnie do momentu aż poznał moich Rodziców.O swoich mało mówił aż do tamtego dnia.Okazało się,że ojciec alkoholik,który bił matkę i się wyzywał również na nim i jego bracie.Nie było wychowania a tresura.Nigdy nie dostał zabawki na urodziny,wieczne poniżenia,podcinanie skrzydeł,chodzenie jak w zegarku na palcach.Za dużo by opisywać.gdy poznałam jego problemy mój facet zamknął się w skorupie,nie umie się niczym cieszyć,nawet gdy jesteśmy razem i mówi,że mnie kocha i nigdy nie zaznał tyle ciepła i miłości co ode mnie mówi to tak obojętnie trochę.Ciągle uważa,że nie jest mnie wart i boję się,że ma coś z psychiką.Co mam robić,bardzo mnie to męczy.Kocham go planujemy w marcu zamieszkać razem ale boję się tego.

Gość gość
Nie bój się, poczytaj o DDA - Dorosłe Dzieci Alkoholików,będzie Ci łatwiej zrozumieć czemu tak się zachowuje. Delikatnie porozmawiaj o możliwości terapii, która mogłaby poprawić jego komfort życia i tym samym wasz wspólny. Wspieraj i okaż zrozumienie. Pozdrawiam

Dziękuję.Oczywiście wspieram Go na każdym kroku ale martwię się o niego.Ojciec chciał go zabić kilka lat temu po pijaku i od tamtej pory nie utrzymuje z nim kontaktów.jednak jego matka nie odeszła i gdy Tomek tam jeździ jestem kłębkiem nerwów(matkę kocha i czasem ją odwiedza). Poza tym nie chcę jego ojca w swoim domu po tym co zrobił a matka już zapowiada,że na Wielkanoc przyjadą wszyscy.Jak mam się wtedy zachować?To chore!

Gość gość
Czy ty autorko zawsze lubisz się pakować w układy patologiczne? To chore.

Gość tjk
partner/ka, żona/mąż, nie mogą być terapeutą człowiekowi z tak poważnymi problemami; jedno co mogę poradzić - cokolwiek ta osoba zrobi, staraj się, by robiła ze względu na siebie i dla siebie, a nie ze względu na Ciebie, lub dla Ciebie powodzenia

Gość gośćiuuu
tez jestem dda, nie powiedzialabym, ze to problemy z psychika, a raczej, ze takie same jak maja wszyscy - kazdy sie z czyms zmaga. Wedlug mnie Twoj facet jest poblokowany i dla was obojga lepiej by bylo jak poszedl od razu na terapie, szkoda zycia na meczenie sie z dziecinstwem, a uwierz potrafi ono zatruc dorosle zycie az do konca :( Ty go wspieraj, ale tez stawiaj jasne granice. nie pozwol sobie wejsc na glowe. To mu bardzo potrzebne, bo ma na pewno zaburzone pojecie o relacjach damsko-meskich. Dla Ciebie to tez dobra okazja do rozwoju.

Proponowałam mu terapię ale oczywiście utrzymuje,że sobie sam poradzi bo jest facetem i ma swoją dumę.Tylko ja widzę,że sobie nie radzi i to się odbija na naszym życiu.Planujemy zamieszkać razem około 400km od obecnego miejsca zamieszkania.Myślicie,że zmiana otoczenia trochę mu pomoże?