Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mamusiadzidziusia

Dziecko chore przez ogrzewanie podłogowe?

Polecane posty

Gość Mamusiadzidziusia

Witam. Niedawno wprowadziłem się z mężem i dzieckiem do naszego nowego domu w którym mamy ogrzewanie podłogowe. Od tego czasu moja mała ciągle kaszle. Lekarz mówi że jest zdrowa więc czy to możliwe że to właśnie z tego ogrzewania? Może mamy za suche powietrze. Doradzcie coś proszę. Dzięki :)

Gość gość
kup stacje pogody i badaj wilgotonosc w pomieszczeniu.

Gość Ikoe
Podejrzewam ze raczej ciepłe powietrze jest unoszone do góry wraz z kurzem i pyłkami i to powoduje kaszel. U mojej kuzynki tez dzieci kaszla cały sezon grzewczy i tez zaczęły jak się do nowego domu z podłogowka przenieśli.

Gość gość
A myślicie ze z tego kaszlu może ze się coś poważniejszego stać? Może jakiś nawilżacz powietrza kupić? Ale jaki? Nie znam się na tym.

Gość gość
Z tego kaszlu a raczej z uczulenia na pyłki i kurz unoszący się z podłogi może być astma oskrzelowa. Jeśli masz dywany czy wykładziny dywanowe to z nich zrezygnuj. I faktycznie ogrzewanie podłogowe to nie najlepsze rozwiązanie dla zdrowia, szkodzi także naczyniom krwionośnym nóg, następstwem tego może być zapalenie żył lub żylaki czy inne problemy z krążeniem

Gość gość
ogrzewanie podlogowe nie jest dobre, fajnie jak jest tylko w lazience lub w kuchni ale w calym domu jest nie zdrowe. tjw kurz sie unosi, dziecko to wdycha... no czym to grozi juz ci napisali wyzej. wywal chodniczki,dywany, myj codziennie podlogi..

Gość gość
Niestety prawda ogrzewanie podłogowe unosi kurz z podług i dlatego male dzieci częściej kaszla gdy jest takie ogrzewanie w domu. Ja również mam tak w domu ale mam tez grzejniki wiec tylko przy wielkich mrozach puszczam na podłogówkę no i wtedy częste mycie podług jedyne wyjście nawet pod sofami . Moje dzieci juz szkolniaki rok temu juz byl spokój bez kaszlów

Gość gość
ja też mam ogrzewanie podłogowe, oni http://www.instalmark.pl/ nam zakladali i muszę przyznać, ze nie mam takich problemów, nie zauważyłam żeby dzieci bardziej kaszlały, czy częściej chorowały

Nie wiem czy ogrzewanie podłogowe ma wpływ na zdrowie. Ale jeśli tak to pomyśl, o remoncie. A proponuję zamontować w domu grzejniki chromowe takie jak te http://iterma.pl/MARLIN/1/398/ Duży wybór, a co najważniejsze są bardzo łatwe w utrzymaniu czystości ze względu na ich powierzchnię. Wiem, ze jednorazowo to spory wydatek, ale czego się nie robi dla zdrowia dzieci.

Gość gość
Ta podłogowa podnosi tony kurzu. A klasyczne grzejniki same się odkurzają zwłaszcza w zakamarkach.I jeszcze zapalenie żył powoduje no błagam. Nie wiem jaką macie temp.podłogi chyba z 50 stopni. Moja terakotowa jest lekko ciepła i szybko się wyłącza. Do tego czujnik temperatury na całe ogrzewanie. A podłogi to trzeba odkurzać i myć. Do tego również parapety i przyjrzeć się ziemi w doniczkach z kwiatami. Sezon grzewczy to też sezon pleśni.

Gość gość
Rozszczelniłabym również okna żeby poprawić cyrkulację powietrza.Uwaga wyprzedzając durne domniemania. Nie hula wtedy wiatr po chałupie. A poza tym 20 stopni w dzień i góra 19 a nawet 18 w nocy.

Gość gość
a może nawiewniki by pomogły, bo wtedy byłaby jakaś cyrkulacja powietrza. Możesz zadzwonić do firmy www.nawiewniki-szczecin.pl która u nas zakładała takie nawiewniki w oknach. Cena przyzwoita a do tego panowie służyli fachową radą i pomocą.

Gość Urszulka111
Ja mam ogrzewanie podłogowe w domu od kilku lat, moje dzieci nigdy na nie źle nie reagowały, wręcz przeciwnie unikamy przeziębienia, bo nawet jak biegają na bosaka, to ciepła podloga chroni ich stopy. Takie ogrzewanie moge polecić naprawdę wszystkim, ja swoje kupilam na wodtech.pl