Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

leżenie na plecach w ciąży

Polecane posty

Gość gość

Kurcze dopiero wczoraj czytałam o tym że nie wolno leżeć w ciąży na plecach...a jestem w 23 tyg ciąży i często mi się to zdażało w sumie codziennie:( czy mogłam zaszkodzić dziecku??? No nie jest tak że całe dnie lerze i tylko w tej pozycji ale często sie zdarzało....

Gość gość
Nie wierzę normalnie w to co wypisujesz...

Gość gość
Ja też jestem w 23 tc i nie wiem dlaczego miałabym nie móc leżeć na plecach. Leżę śpię na plecach. Skoro mi wygodniej to dlaczego mam leżeć tylko na boku? ja rozumiem na brzuchu nie wolno za bardzo ale na plecach wolno

Gość gość
a dlaczego mialoby to zaszkodzic dziecku? no zastanow sie. Jak napisza,ze oddychanie szkodzi,to sie udusisz czy co? Dziewczyny,przestancie robic z siebie kretynki,bo to juz nawet smieszne nie jest. Rozumiem pytania o seks w ciazy, o plywanie itp.,no zwlaszcza z pierwszym dzieckiem. Ale lezenie na plecach???????

Gość gość
ja tez spalam na plecach bedac z synem w ciazy a na poczatku ciazy spalam na brzuszku i urodzilam zdrowe dziecko:)

Gość gość
No bo macica uciska dolną żyłe główną co może doprowadzić do niedotlenienia dziecka

Gość gość
Ciekawe czy leżąc w szpitalu stoją nad babka z biczem żeby czasem nie polezala ma plecach bo dziecko będzie niedotlenione. Autorko uwierz mi jestem w drugiej ciąży i nie przyszło mi do głowy katowac się na boku bi inaczej dziecko będzie niedotlenione

Gość gość
To prawda co pisze gosc z 19; 23 ale chyba najważniejsze jest to na końcówce ciąży gdzie dziecko jest już duze. Lepiej nie ryzykować i spać na boku (zalecany lewy) niz w razie co pluc sobie w brodę. Zresztą mam za sobą dwie ciąże i na końcówce nie wyobrażam sobie spania na plecach bo dusi strasznie.

Gość gość
Mam niedoczynność tarczycy ...2 lata starałam sue o dziecko....do tego miałam komurki rakowe na szyjce macicy i podejżenie dysplasji - już to jest w porządku ..mimo iż ciąża przebiega prawidłowo to ja itak panikuje bo tak bardzo pragne tego dziecka i nie darowała bym sobie jak z mojej winy i niewiedzy nogła bym zaszkodzić...dlatego sie przestraszyłam chodź nie jestem panikarą i nie jestem jedną z tych co na każdym kroku przeżywają że są w ciąży właśnie ja staram sie zyć normalnie bez chuchania i dmuchania przesadnie na siebie

Gość gość
W końcówce ciąży nie mozna na plecach bo uciska sie żyłe główną i to może spowodować nie dotlenienie dziecka. Jak sie leży w szpitalu np na patologii ciąży to pielęgniarki upominaja aby lezec na boku a nie na plecach.

Gość H helix
Jest tak jak, piszą wyżej, ucisk na żyłę główną. Raczej nie powinno się nic stać, jak się tak trochę poleży, ale ciągłe leżenie na plecach może zaszkodzić. Po co ryzykować, lepiej zmieniać pozycje. Poza ryzykiem dla dziecka, zdarza się, że kobiecie zaczyta się robić słabo albo kręci się w głowie na plecach.