Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gege15

Przeraźliwy nocny płacz dziecka

Polecane posty

Gość gege15

Witam! Moja 8 miesięczna córeczka, która zasypia po kąpieli ok.21 od pewnego czasu (2-3 tyg.) niemal o stałej porze tj. około 23 budzi się z piskiem i przeraźliwym płaczem. Na rękach nadal płacze i jest niemal przerażona, ale po około 10min zasypia ponownie bez większych problemów. Zastanawiam się czy te jej "lęki" mogą być wynikiem jak gdyby traumy po wypadku samochodowym, który miałam początkiem 8 msca ciąży?? Do tej pory wszystko było w porządku, mała ładnie spała w nocy aż do czasu.. :( Możliwe jest że budzi się bo jest "wylękniona" po tym wypadku, mimo iż nie było jej wtedy jeszcze na świecie??

Gość gość
Nie ma to związku z wypadkiem. To sa wlasnie lęki nocne. Przejda same. Dziecko jak placze i krzyczy to jeszcze spi. Dopiero jak sie wybudzi to zasypia bez problemu bo nawet nie pamieta ze to mialo miejsce. My staralismy sie syna obudzic,zapalalismy swiatlo,pokazywalismy jego zabawki itp. Jak sie obudzil i uspokoil to zaraz momentalnie zasypial. U nas wystapily chyba jakos blizej pierwszych urodzin i po nich. Kolo w lat juz sie to nie zdarzalo.

Gość gość
Wątpię, może mają dużo wrażeń wieczorem, nie wycisza się. Chociaż mój synek mniej więcej w tym wieku też krzyczał przez sen, ciężko go było dobudzic o nie znalazłam przyczyny, a trwało to ok 2 mies.

Gość gość
Moja córka też miała taki dziwny okres, że budziła się w nocy z przerazliwym płaczem. Nie można było jej uspokoić nawet na rękach. Dopiero jak zapalalam światło, i rozbudzałam ja całkowicie to sie uspokajala. Do tej pory nie wiem czym to było spowodowane, ale na pewno żadna trauma, bo ciąża wzorowa i w spokoju.

Gość gość
niestety takie koszmary moga trwac latami. mojej sąsiadki paroletnie dziecko, czasem budzi sie w nocy, a krzyk jest jak z horroru. zawsze przechodzą mnie wtedy dreszcze

Gość gość
a może po prostu ma zapalenie ucha środkowego i płacze z bólu

Gość gość
Może to mieć związek z wypadkiem, jak najbardziej. Emocje mamy w ciąży czuje też dziecko a ciało pamięta traumy. Mózg pracuje w cyklach, jak cała przyroda, dlatego może reagować właśnie w 8. miesiacu życia, na stres z 8. miesiąca ciąży. W ogóle ciąża to czas, który ma ogromny wpływ na całe życie. Jest sporo badań na ten temat, obszernie wyjaśnia to psychobiologia, totalna biologia na przykład, nie wspominając już o tym, że ta wiedza była znana tysiące lat temu i jest opisywana medycynie tybetańskiej czy chińskiej. Są też sposoby by pomóc dziecku. I rodzicom.

Gość gość
Zdechnie jeszcze dzisiejszej nocy.

Gość gość
Wiele dzieci ma takie okresy że płaczą przez sen. Minie samo. Mój syn tak przeraźliwie płakał i patrzył na mnie takimi niewidzacymi oczami, że aż się bałam. Musiałam zawsze zapalić światło i go wybudzac.