Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość w żółtych płomieniach liści

Być kobietą,być kobietą....

Polecane posty

Każda z nas zmaga się z problemami dnia codziennego.Często przejmujemy się bliskimi bardziej niż sobą.Czy nie jest tak,że zapominamy o sobie? Chcemy być szczęśliwe,ale nic w tym kierunku nie robimy.Nie udawajmy ,że jest nam dobrze kiedy tak nie jest.Spójrzmy w głąb siebie! Co zmieniłabyś w sobie? Jakie błędy popełniają kobiety? Dlaczego tyle kobiet wybiera samotność? Co powinno być naprawdę istotne i ważne dla każdej z nas? Zapraszam do dyskusji.Liczę na Wasze podpowiedzi.

Gość gość
Nie rozczulaj się nad kobietami!One sobie krzywdy nie dadzą zrobić. To cwane bestie.

Gość gość
Ciekawy temat. I mysle, ze trafilas w sedno z tym poswiecaniem sie. Z drugiej strony jestesmy krytykowane kiedy zachowujemy sie samolubnie.

Gość zapracowana kobieta
Nie wiem już czym naprawdę jestem.Dzieci chore-skaczę koło nich,mąż chory to koniec świata,ale nikt nie widzi,że prycham,że kaszlę.Nauczyłam moich bliskich,że nigdy nad sobą nie użalałam się,przeciwnie pokazywałam,że potrafię wszystko pogodzić.Nie stękałam,nie narzekałam ,biegałam z pracy do domu jak tylko można było najszybciej.Po drodze wpadałam do sklepu i znów pędem do domu,bo dzieci ze szkoły,mąż z pracy,, a obiad musi być w domu.Nikt nawet mnie nie podziwiał,wszystko było takie normalne.Obecnie zwolniłam.Kiedy pada pytanie,będziemy coś jedli dzisiaj ?-odpowiadam oczywiście-zabieramy się wszyscy do roboty.I co się okazało-jedno musi lecieć na tenis,drugie gdzieś tam,a trzecie -to najstarsze,ma mecz .I cisza w domu.Broń Boże od hrabiego coś chcieć.Więc zasuwam do kuchni. Nie raz zastanawiałam się,co stałoby się z nimi gdyby mnie zabrakło.Jako kobieta chyba za bardzo "zapracowałam się" W imię czego?Mądrzeję chociaż na stare lata.Nie jest łatwo. Chętnie poczytam wasze wpisy,może czegoś się od was nauczę.Pozdrawiam.

Gość gość
Wiele z kobiet to model Matki-Polki.To wyniosłyśmy z domu i przekazujemy naszym dzieciom. W Polsce restauracje świecą pustkami,natomiast w innych krajach brak wolnych miejsc.Tam kobiety szanują się,a nie usługują wszystkim. Autorko,być kobietą to żyć pełnią życia!!!!

Gość gość
Niestety mężczyźni mają przewagę w świecie.Kobiety spychane są na drugi plan.W domu też dzielimy zajęcia na babskie i męskie.A przecież kobiety tez pracują zawodowo.Ale co to kogo obchodzi. Same jesteśmy sobie winne drogie kobietki.Bliskich trzeba sobie wychować od początku,a nie pod dziób podawać.Pańszczyzna już dawno zniesiona

Gość gość
Myślę, że to trzeba wypośrodkować, dbać o bliskich, a zarazem dbać o swoje potrzeby. Nie dać się manipulować przez innych, jeżeli czujemy że chcemy odpoczynku, to odpocznijmy, nawet jesli mamy burdel w domu i powinniśmy go posprzątać :P Jeżeli dam sobie odpoczynek dwie godziny nic nie robienia i leżenia, to później łatwiej będzie mi posprzątać ten cały syf w chałupie, bo odpoczęłam i nabrałam siły.

Gość gość
nie rozczulajcie się nad sobą,wysługujecie się mężczyznami i wciąż wam mało,

Gość gość
Wiele kobiet pracuje na zmiany,albo biegną z pracy do pracy i na odpoczynek nie mają czasu.Wiśta wio łatwo powiedzieć.

Gość gość
Moja mama tak zasuwala. Wiec ja obiecalam sobie, ze sie nie dam, bralam przyklad z taty Jak chce sprzatnac to sprzataMY, nie tylko ja. I nigdy nie nauczylam sie gotowac. Moj ojciec cale zycie mogl przezyc na tostach to ja tez moge :)

Gość winna ja
A ja powiem wam tak,że jeśli same nie będziemy się szanować,to nikt nas nie poszanuje.Sprawdziłam to na sobie.Kiedy zadbam o siebie,nagle zdziwienie-co się z tobą dzieje,masz jakieś problemy? Cholewcia,mam, bo nauczyłam swoje towarzystwo,że wszystko zrobię na czas. Odzwyczaić ich jest trudno.Moja wina,moja wina..moja bardzo wielka wina.

Gość gość
14;56 do dziś słyszę mojego ojca",może tak pójdziesz do kuchni i nauczysz się gotować" moja mama nie lubiła jak ktoś jej się plątał w kuchni,nie narażałam się, odpowiadałam,że będziemy stołować się w restauracji,albo poszukam sobie takiego,co umie gotować biedak-tatuś żałośnie kiwał głową.. i mam takiego,gotuje-może nie wytrawnie ale doceniam jego poświęcenie

Gość gość
Tekst piosenki: Być kobietą/Alicja Majewska Być kobietą, być kobietą - marzę ciągle będąc dzieckiem, być kobietą, bo kobiety są występne i zdradzieckie... Być kobietą, być kobietą - oszukiwać, dręczyć, zdradzać nawet, gdyby komuś miało to przeszkadzać. Mieć z pół kilo biżuterii, kapelusze takie duże i od stałych wielbicieli wciąż dostawać listy, róże. Na bankietach, wernisażach pokazywać się codziennie... Być kobietą - ta tęsknota się niekiedy budzi we mnie. Tekst piosenki: Być kobietą Być kobietą, być kobietą - marzę ciągle będąc dzieckiem, być kobietą, bo kobiety są występne i zdradzieckie... Być kobietą, być kobietą - oszukiwać, dręczyć, zdradzać nawet, gdyby komuś miało to przeszkadzać. Mieć z pół kilo biżuterii, kapelusze takie duże i od stałych wielbicieli wciąż dostawać listy, róże. Na bankietach, wernisażach pokazywać się codziennie... Być kobietą - ta tęsknota się niekiedy budzi we mnie. Ekscentryczną być kobietą - przyjaciółki niech nie milkną, czas niech płynie w rytmie walca, dzień niech jedną będzie chwilką. Jakaś rola w głównym filmie, jakiś romans niebanalny... Być kobietą w dobrym stylu, Boże, daj mi... Gdzieś wyjeżdżać niespodzianie, coś porzucać bezpowrotnie, łamać serca twardym panom, pewną siebie być okropnie... Może muzą dla poetów, adresatką wielkich wzruszeń? Być kobietą w każdym calu kiedyś przecież zostać muszę! cdn

Gość gość
Tekst piosenki: Być kobietą Być kobietą, być kobietą - marzę ciągle będąc dzieckiem, być kobietą, bo kobiety są występne i zdradzieckie... Być kobietą, być kobietą - oszukiwać, dręczyć, zdradzać nawet, gdyby komuś miało to przeszkadzać. Mieć z pół kilo biżuterii, kapelusze takie duże i od stałych wielbicieli wciąż dostawać listy, róże. Na bankietach, wernisażach pokazywać się codziennie... Być kobietą - ta tęsknota się niekiedy budzi we mnie. Ekscentryczną być kobietą - przyjaciółki niech nie milkną, czas niech płynie w rytmie walca, dzień niech jedną będzie chwilką. Jakaś rola w głównym filmie, jakiś romans niebanalny... Być kobietą w dobrym stylu, Boże, daj mi... Gdzieś wyjeżdżać niespodzianie, coś porzucać bezpowrotnie, łamać serca twardym panom, pewną siebie być okropnie... Może muzą dla poetów, adresatką wielkich wzruszeń? Być kobietą w każdym calu kiedyś przecież zostać muszę! Być kobietą, być kobietą - marzę ciągle będąc dzieckiem, być kobietą, bo kobiety są występne i zdradzieckie... Być kobietą, być kobietą - oszukiwać, dręczyć, zdradzać nawet, gdyby komuś miało to przeszkadzać. Ach, kobietą być nareszcie, a najczęściej o tym marzę, kiedy piorę ci koszule albo... naleśniki smażę... Szaga kara karira czaga,kara kara karira szaga kara karira czaga,kara kara karira szaga kara karira czaga,kara, kara karira szaga kara karirarira czaga ah!

Gość gość
nie udało się,a tak chciałam Wam zadedykować,przepraszam

Gość gość
Być kobietą, być kobietą - oszukiwać, dręczyć, zdradzać nawet, gdyby komuś miało to przeszkadzać".....wypisz ,wymaluj to moja żona

Gość gość
Urocza masz zone....:/ Moj tata nigdy nie namawial mnie do gotowania. On w sumie mial podejscie takie, ze jak sama nie umiem to ktos mi bedzie gotowal. I dobrze, ze go mialam, bo mojej miamie w ktoryms momencie zycia w glowie zalegly sie pajaki i stala sie taka marudna zona i matka z kawalow

Gość gość
uciekam od starszych pań,wszystko wiedzą,radzą i ględzą mam dosyć mojej babci-jak dorwie się do głosu,to nikogo nie dopuści i opowiada rzeczy ze swojej młodości,dzieciństwa a jędzowata była bardzo,na stare lata bez kija do niej nie podchodź źle jej nie życzę,niech żyje jak najdłużej ale niech zostawi mnie w spokoju

Podpisuję się pod tym,co napisaliście.Dumna jestem,że jestem kobietą.Jakie jesteśmy,tak nas postrzegają inni.Czy trafnie? Różnie z tym bywa.Ale my od dziś mamy myśleć o sobie,zawalczyć o siebie.Bo jeśli nie ja ,to kto pomyśli za nas? Co zmieniłabym w sobie? Popracowałabym nad swoją asertywnością.Ponieważ kocham ludzi i chętnie pomagam potrzebującym,w związku z tym mam świadomość,że jestem wykorzystywana.Mój entuzjazm czasem ulatuje ze mnie..Z pewnością napotykam na wampirów energetycznych.Czytałam sporo o tym. Ale jak nie pomóc,wesprzeć przyjaciółkę,kiedy ona tego potrzebuje?Nie da się być głuchym na jej krzywdę.Tak mało jest zrozumienia w relacjach międzyludzkich.Dlaczego? Uważam,że mężczyźni są bardziej solidarni aniżeli kobiety.

Gość gość
kobiety różne rzeczy mówią, są zawistne

Gość gość
"W zemście i miłości kobieta jest bardziej barbarzyńska niż mężczyzna" Friedrich Nietzsche

Gość gość
ciężko jest być kobietą musi myśleć jak facet, zachowywać się jak dama, wyglądać jak anioł i pracować jak wół /z sieci/

Gość gość
"W zemście i miłości kobieta jest bardziej barbarzyńska niż mężczyzna" nie daj Boże mieć wlasne zdanie na jej temat,foch natychmiastowy mściwa baba poprzecina opony twojego samochodu,narobi tyle smrodu,że głowa mała

Gość gość
Żyjecie pełnią życia.Uważajcie, bo pod oczami pojawią się worki i sińce.I wtedy klapa.Nikt nie lubi patrzeć na takie kobiety.

Gość gość
Być kobietą, być kobietą - oszukiwać, dręczyć, zdradzać nawet, gdyby komuś miało to przeszkadzać."----nic dodać!

Gość gość
Było wiele kobiet sławnych.W tych dniach powiedzmy kilka słów o Helenie Modrzejewskiej. W Polsce musiała walczyć z opinią kobiety upadłej,natomiast Amerykanie zobaczyli w niej księżnę.Zmarła w USA,ale zgodnie z wolą spoczęła w Krakowie na cmentarzu Rakowickim.Pogrzeb był wielka manifestacją patriotyczną.Za oceanem jej imieniem nazwano m.in.szczyt górski i wodospad,kanadyjski parowiec.Noszono suknie i kapelusze w stylu Modrzejewskiej itd

do gościa 22:20 Jak miło,że zamieściłaś wzmiankę o legendzie.Jeśli możesz rozwinąć,będę wdzięczna.Wielkie dzięki. A tak w ogóle, to proszę dzielić się informacjami o tych sławnych,znanych i mniej znanych osobach .Uważam,że będą to ciekawostki,które chętnie każda z nas przeczyta i ewentualnie uzupełni.Mam taką nadzieję.

Gość gość
Polska wg wskaźnika rozwoju społecznego Human development Index w skrócie HDI jest bardzo wysoko rozwiniętym krajem na 35 miejscu na 49 bardzo wysoko rozwiniętych krajów i 187 wziętych w rankingu

Gość gość
Miło,że zainteresowałam swoim wpisem.Dodam kilka słów. "Szalony,kto nie chce wyżej,jeżeli może"-te słowa to dewiza życiowa Heleny Modrzejewskiej.Zaczęła karierę w Bochni,a potem podbijała najsłynniejsze sceny kraju świata..Poślubiła hrabiego Karola Chłapowskiego/mezalians/. Sukces na scenach w Polsce,a mimo to wyjechała do USA.Rozpoczęła od San Francisco.Zarabiała i wydawała fortunę,wspierając akcje charytatywne w USA i w Polsce.Ułatwiała start polskim młodym artystom m.in.Ignacemu Paderewskiemu. Przeszła do legendy.

Gość gość
Polecam ciekawą książkę! Miller Katarzyna, Pawluczuk Monika___"Być kobietą i nie zwariować". W książce "Być kobietą i nie zwariować" znajdujemy przykłady najbardziej typowych kobiecych problemów. Problemów ze sobą, ze swoją tożsamością, z relacją ja - mąż, ja - inni, oceną samej siebie, dostrzeżeniem tego prawdziwego „ja" i polubieniem go. To swobodna rozmowa kilkunastu kobiet(...) Książka dla kobiet szukających szczęścia... w sobie /z sieci/.