Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość123321

Wybór położnej a ginekolog

Polecane posty

Gość gość123321

Witam, nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji odnośnie mojego przypadku. Jestem w 8 miesiącu ciąży i się przeprowadziłam. Wiem, że mam prawo zmienić ginegologa i to jest jasne. Tylko co z wyborem położnej, pięlęgniarki i lekarza pierwszego kontaktu? O ile lekarza zmieniać nie muszę, to już położną pewnie tak. A co z pielęgniarką? Zmieniałam już w tym roku 2 razy lekarzy POZ, wiem że można trzy, a w moim przypadku i tak byłoby to uzasadnione więc nawet jakbym zmieniła czwarty raz to nic bym nie zapłaciła, ale chodzi o fakt. Czy muszę wypełniać jakąkolwiek deklarację o zmianie lekarzy? Co by się stało, gdybym tego nie zrobiław tym roku?

Gość gość
Nic by sie nie stalo. Tyle ze z uslug ww. skoezystasz tam gdzie masz zlozona deklaracje.

Gość gość123321
No tak, nic by się nie stało, poród by odebrano w szpitalu, a co z wizytą położnej później w domu?

Gość gość25
Wizytę położnej w domu zgłaszasz tam gdzie do przychodni zapisujesz bobasa z Tobą to nie ma nic wspólnego. Rodzi się dziecko zgłaszasz Je do przychodni gdzie będziesz z nim chodzić do pediatry i z tej przychodni przychodzi położna

Gość gość
Zarówno lekarz rodzinny, położna i pielęgniarka środowiskowa to sa 3 różne kontrakty z nfz. Możesz się zdecydować na wszystkie 3 opcje w jednym miejscu tam, gdzie wybierasz lekarza a możesz wybrać 3 różne lokalizacje. Ja np. mam tak, że lekarz i pielęgniarka w jednej przychodni, a położna ze szkoły rodzenia na nfz, która prowadzi opiekę nad ciężarną i położnicą po porodzie.

Gość gość123321
ok, czyli musze tylko zmienic polozna do czasu porodu

Gość gość123321
dziwne, bo wczesniej w innym miejscu pielegniarka dawala sama deklaracje do podpisania, ze trzeba podpisac..

Gość gość
jeszcze raz powtarzam to sa 3 różne kontrakty i można podpisać oświadczenie wyboru w 3 różnych punktach a można np. lekarza i pielęgniarkę w jednym (ale w tym pliku dokumentów są 2 kontrakty oddzielnie lekarz, oddzielnie pielęgniarka) a położną w innym albo wszystko razem.

Gość gość
Położnej nie trzeba mieć ze swojej przychodni, bo nie ma rejonizacji.