Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mały płód do wieku ciąży

Polecane posty

Gość gość

Witajcie, dziś skończyłam 17 tc i wchodzę w 18. Na usg w poniedziałek wszystko było w porządku, lekarz zmierzył wymiary dzidzi i mierzy 9 cm. A wg norm powinna mieć 12-14... zmierzył kość udową i powiedział, że wszystko super. W ogóle nie wspomniał o tym, że jest za mała. Jednak nie dawało mi to spokoju i sprawdziłam normy. No i klops. Czy któraś mama tak miała? Zastanawiam się teraz, czy wszystko z córcią dobrze...

Gość Nemezis626
w 17/18 tygodniu nie mierzy się CRL!!! :/ Nie sugeruj się tym bo to nieprawidłowy pomiar ze względu na *****iwość dziecka i to, że nie da się zmierzyć prosto. mierzy się FL, BPD, AC i HC ale nie CRL... jeśli lekarz powiedział, że kość udowa jest ok to reszta pewnie też :) a CRL się nie sugeruj bo po 14 tygodniu nie powinno się już podawać długości dziecka a wagę :) jeśli bardzo się niepokoisz pójdź na USG jeszcze raz ale może do kogoś innego

Gość gość
Różnica do dwóch tygodni między wielkością płodu a wiekiem ciąży jest ok. Tz. jeśli według ostatniej miesiączki byłaś w 17 tygodniu to jeśli pomiary płodu wskazują na 15 tydzień to jest to ok. Wynika to z tego, że wiek ciąży liczy się od pierwszego dnia ostatniej miesiączki o do zapłodnienia dochodzi około 14 dnia cyklu (to też zależy od długości i regularności cykli). Pod tym linkiem http://noworodek.pl/index.php?sm=2&ope=1 jest fajny kalkulator, gdzie można sprawdzić na jaki wiek płodu wskazują parametry USG. Najważniejsze jest to, żeby poszczególne części ciała tj. obwód główki, obwód brzuszka, długość kości udowej i są proporcjonalne i nie różnią się więcej niż dwa tygodnie

Gość gość
może nie mierzył jego długości, tylko powiedział ile cm ma dziecko w tym wieku. Zawsze na monitorze jak mierzy dana część ciała to pojawia się wiek ciąży i jesli jest zbliżony do faktycznego terminu uznaje sie to za norme. Jesli nie zwrocił uwagi lekarz że dziecko jest małe to nie wymyslaj sobie problemów, nie szukaj jakis ksiązkowych wymiarów i nie porównuj

Gość gość
Nie orzejmuj sie na usg bląd pomiaru w pozniejszym etapie ciazy dochodzic moze i do 0,5 kg. Jesli jednak chcesz miec pewnosc ze wszystko ok idz na dobre usg gdzie zbadaja ci przeplywy dopplerem - przeplywy krwi do mozgu dziecka przez pępowine, no chyba ze to tez mialas badane( chociaz przeplywy zwykle badan sie troszke pozniej okolo 25 tyg)

Gość gość
Tak właśnie,mi też tak wyszło że nimi za mała do tyg. Później usg jest wiarygodniejsze.urodziła się 3.650.I nie stresuj się :-)