Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość smutno mi teraz

Wady wymowy przez dlugie picie z butelki. Ktos mial taki problem?

Polecane posty

Moj syn pije mleko rano i wieczorem z butelki. Ma niecale 3 lata. Nie chciał pic mleka z kubka czy szklanki i dawalamu mu ze smoka i bach narobilam. Mowi buduje zdania ale mam wrażenie ze niektóre wyrazy ma problem wypowiedzieć. Juz mu powiedziałam ze koniec butli.

Inne plyny pije normalnie ze szklanki, gryzie i przelyka. Kurde tylko to mleko. Sama jestem zla na siebie.

No i teraz co ćwiczyć? Jak mu to mleko krowie dawac bo on nie chce inaczej nabialu?

Gość gość
Ja dostawałam mleko w butli do 7 roku życia, a żadnych problemów z wymowa nie miałam:)

Ide do logopedy ale z nerwów juz nie wyrabiam

Gość gość
Daj spokój. Nie chce mi się wierzyć, że takie picie z butelki 2x dziennie po 3 minuty może powodować wady wymowy.Musiałby chyba mieć zgryz otwarty.

Gość gość
Ktos mądrze Ci tu napisał-pocie z butli po 3minuty dziennie wady wymowy nie spowoduje. Miałam 6lat i piłam mleko krowie z manna przez butelkę :D innej formy śniadania nie akceptowałam! Pamietam ten smak do dzis! Mówiłam jak miałam rok i pięknie zdaniami. Żadnej wady wymowy zeby proste.

Gość gość
Moja córka ma 15 msc. Jestem trochę uczulona na picie przez smoczek, właśnie ze względu na wymowę (naczytałam się), ale póki co nie mam zamiaru odstawiać jej butli rano i wieczorem. Dziecko musiałoby ciągle chodzić z butelką... w dzień pije ze szklanki, kubka 380 st, lub przez słomkę. Nie przesadzaj 3 latek ma prawo mówić niepoprawnie. Inna sprawa dotyczy tego czy chcesz by 3 letnie dziecko piło z butli. Ja w okolicy 2 urodzin będę odzwyczajać. Ale stopniowo, najpierw zrezygnuję z jednego mleka z butli, po czasie z drugiego.

Gość gość
Moj syn ma trzy lata i tez tak pije mleko .Mówi ładnie i wyraźnie.

Jezu babki a mi szwagierka wczoraj nagadala zebym butle odstawila. Syn mowi wiele wyrazow poprawnie ale duzo jakby ucinal wyrazy i po swojemu. Troche sie zmartwilam bo on lubi tak pic mleko. Tylko rano i wieczorem ale jednak.... Zobacze co powie logipeda.

Gość gość
A nie może pic przez słomkę? To od razu jest ćwiczenie mięśni ust. Mój pil z butli do 2 urodzin i miał smoczek dodatkowo, dziś ma 3 lata i chodzi do logopedy 2 razy w tygodniu plus ćwiczymy w domu, postępy są, ale mój dodatkowo oddycha ustami, właśnie przez to, ze miał utrwalone przelykanie niemowlęce. Odstaw butle, właściwie nabial w tym wieku podawaj z innych źródeł, nie musi pic mleka.

Jedynie jogurty zje ale rzadko. A z rurki nie chce właśnie. Wrrr... Nie wiem jak to przeskocze.

Gość gość
Ja piłam wieczorem kaszkę z butli napewno do 4 rż, nawet to pamiętam. Nie miałam problemów z wymową, od przedszkola byłam "nadwornym " recytatorem i prowadzącym imprezy. Syn ma ponad 2 lata i lubi wieczorem pić kaszkę z butli, zasypia przy tym, jak miałby to robić z kubkiem ;) Nie mam zamiaru go tego pozbawiać, niech pije tak nawet do 18stoi. Od tych kilku minut dziennie nic mu się nie stanie.

Gość gość
Ale czy on pije z butelki wodę w ciagu dnia czy herbatę? Moja corka pije mleko rano ma 2lata i 4mc zabrałam wieczorne karmienie bo kolacje zjada normalnie wiec mleko to za duzo. W ciagu dnia pije ze szklanki albo ze swojego kubka niekapka ze słomka. Watpię ze te 3 minuty dziennie w ktorych pije mleko jej zaszkodzą a mowi dopiero teraz zdaniami.

Gość gość
większość 3 latków mówi jeszcze niewyraźnie moim zd niepotrzebnie panikujesz

Napisalam juz wyzej. Pije inne plyny ze szklanki. On nie teraz zaczal zdaniami mowic. Zrobil to wczesniej ale duzo wyrazow mowi nie wyraznie.

Gość gość
To ja bym nie utożsamiała tego z piciem z butli-piersią karmią kobiety w takim wieku dzieci dalej i jakos żadna nie odstawia bo jakies wyrazy przekręca

Gość gość
Mój syn pil mleko z butli do ... uwaga 4.5 roku zycia :( Teraz ma 6 lat od roku chodzily do logopedy bo nie wymawia niektórych głosek. U drugiego dziecka butle odstawiłam już po 2 r. z i jest spokoj bo ladnie mowi , nawet "r"

Gość gość
Moze miec to zwiazek rowniez z podsluzowkowym rozszczepem podniebienia.Jest to wada czesto nie wykrywalna przez pediatrow.Ja kiedys bedac u laryngologa z synem przez przypadek dowiedzialam sie o tej wadzie.Gdy spytalam jakie moga byc z tym problemy zwiazane to wyjasnil,ze czesto dzieci maja problem z wymowa...

Gość gość
Znam chlopca ktory ma już prawie 12 lat i pije tylko kaszkw z butli :/

On mowi literke r... Ale np jak chce powiedziec jakis wyraz to go znieksztalca Np. Zamiast telefon mowi lechon Zamiast otworz mowi otuż Zamiast aparat mowi parat

Gość gość
Normalnie mówi, nie kombinuj. Mój mały np mówi tenono na telefon, teraz w domu wszyscy tak mówią he he. A sprobuj kupić taki ustnik silikonowy do butelki, tam gdzie wiszą smoczki w sklepie. Mój szkrab bardzo lubi pić przez ten ustnik.

Gość gość
Pilam mleko do 6 roku zycia 3 razy dziennie z buteli ze smoczkiem. Nie mam zadnej wady wymowy

Sa takie ustniki? No jutro mamy wizytę u logopedy. On ma juz prawie 3 lata. Zobaczymy co powie.