Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Autorka12345

Niewydolnosc szyjki a kolejna ciaza

Polecane posty

Gość Autorka12345

Witam. Mam 30 lat i synka 1,5 rocznego. W ciazy okaxalo sie ze mam niewydolnosc szyjki i zaczela sie skracac i bylo rozwarcie wewnetrznego ujscia w 24 tygodniu. Mialam zalozony pessar i lezalam do 36 tygodnia. W 37 tc zdjeto mi pessar. Syn urodzil sie 2 dni przed terminem. Po zdjeciu pessara przez dwa tygodnie chodzilam z rozwarciem na 3cm. Tydzien po zalozeniu pessara wyladowalam w szpitalu bo zaczal mi bardzo czesto twardniec brzuch. Dostalam zastrzyki na szybszy rozwoj pluc i mase lekow i do domu. Za jakis rok moze 2 chcielibysmy zaczac sie starac o kolejne dziecko ale ja sie boje. Ta ciaza kosztowala mnie tyle nerwow i strachu ze dostalam nerwicy lekowej. Boje sie ze szyjka bedzie jeszcze slabsza. Pozatym mam policystyczne jajniki i udalo mi sie zajsc w ciaze po poltora roku intrnsywnego leczenia. Wiec to wszystko nie jest proste. Z jednej strony bardzo chce miec kolejne dziecko a z drugiej bardzo sie boje jak zniose psychicznie kolejna ciaze i jak ona sie potoczy

Gość gość
Jakbym czytała o sobie... tyle że u mnie pierwsza ciąża, też z niewydolnością szyjki, zakończyła się porodem przedwczesnym w 24 tc. Nie miałam wtedy pessara ani szwu, ot taka opieka lekarska, jedynie reżim łóżkowy, drugą, z pessarem, już donosiłam. Nikt nie powie Ci dlaczego szyjka się skracała- czy to skutek infekcji, stresu, przemęczenia czy niewydolności mięśniowej. Niestety, jakoś tam diagnozuje się to dopiero po drugiej takiej ciąży. Głowa do góry, skoro pessar pomógł to może i pomóc następnym razem jeśli już tak się zdarzy. Nic nie daje gwarancji na szczęśliwą i bezproblemową ciążę. Też się boję kolejnej, ale będziemy próbować w przyszłym roku.

Gość gość
W pierwszej ciąży tak mialam, rozwarcie na 3, skurcze w 24tc, tona lekow, wstrzymywanie akcji porodowej, pessar, ponad 2 tyg w szpitalu potem tylko lóżko. W 34 znów akcja porodowa sie rozwijala, sterydy na pluca... Udalo sie, synek urodzil sie w 38tc. W drugiej ciąży nic, rozwarcia brak, skurczy brak, wywolywali mi poród oxy bo inaczej chyba jak slon bym nosiła, tak dlugo :)

Gość Autorka12345
Dziekuje ze ktos sie odezwal. Czyli widac ze ta niewydolnosc nie musi sie powtorzyc. Tak naprawde to nie mam pojecia z czego sie ona u mnie wziela. Moj gin tez byl zdziwiony bo to moja pierwsza ciaza, nie mialam zadnych poronien ani zabiegow, zadnej infekcji. Co prawda w pewnym etapie ciazy byl silny stres ale nie wiem czy to moze miec wplyw. No i ok 20 tygodnia zaczal mi twardniec brzuch. Najpierw kilka razy dziennie a pod koniec ciazy to nawet co 5 minut. Zadne leki na to nie dzialaly tylko zastrzyki albo czopki

Gość Autorka12345
Pozatym dziecko bylo tak ulozone ze bardzo naciskalo glowka na szyjke ale przecierz ona powinna trzymac