Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość glgl

leczenie alkocholizmu

Polecane posty

Gość gość glgl

Moj chlopak postanowil sie leczyc z alkoch olizmu ..... Z racji tego ze nie ma ubezpieczenia , leczenie bedzie prywatne . PProsze mi pomoc , do jakiej poradni powinien sie zglosic , albo do jakiego lekarza o jakiej specjalizacji ? Jestem zupelnie zielona w temacie , on tez.Dodam ze nie chce sie zapisywac na zadne aa. Moj kuzyn wspomagal sie tabletkami i mu pomogly .Nie pije juz rok. Jednak nie utrzymuje z nim kontaktu i nie chce go pytac.

Gość gość
na to tabletek nie ma tylko silna wola

Gość gość
Sa , i chce zeby je bral.

Gość gość
no to co brał

też słyszałam o tych tabletkach,które mają zmniejszać 'apetyt' na spożywanie napoi wyskokowych :D ale one nie zrobią nic za niego,on sam musi mieć silną wolę :)

Gość gość
Jeżeli chłopak rzeczywiście jest pijący to musi iść na tzw detoks a to się odbywa w warunkach szpitalnych gdyż gdyby odstawił alkohol bez opieki lekarskiej mógł by dostać padaczkę. Tam bedzie dostawał kroplówke i jakieś tam witaminy. Po wyjściu ze szpitala wyslą go na jakieś grupowe aa ale jak chłopak ma silną wole to może sobie poradzić bez grupowego wsparcia.

Gość gość
Zapomniałam ze chłopak jest nieubezpieczony w takim razie niech zgłosi się do psychiatry tam leczy się uzależnienia ale do dobrego to on pokieruje chłopaka i powie co i jak ma się leczyć.

Gość gośćglgl
Oczywiście ze silna wola to pewnie 90 procent sukcesu . Jakbys czytal ze zrozumieniem to bys doczytal ze jeszcze kiedy rozmawialismy to mowil ze bierze tabletki , wtedy nie przywiazalam uwagi do tego zeby zapytac jakie , a terax juz nie bede miala okazji zeby go zapytac .

Gość gość
alkoholizm to nie choroba, tak samo ja anoreksja 🖐️

Gość gość
leczenie = przestać chlać da się bo znam mase ludzi którzy to zrobili i nie piją do dziś. wymaga mocnej woli i zmiana towarzystwa, stylu życia, to są główne przeszkody dla wielu

Gość gość
Rozumiem , dziekuje . Jesli to ma znaczenie i mozna to podzielic na jakies fazy to wiem ze to nie jest picie na maxa . Wyjasnie ....pije kazdy dzien 3-5 piwa w weekend wiecej do tego dochodzi wodka , bywaja dni ze nie pije bo mowi ze poprostu nie chce . Nie w kazdy weekend upija sie duzo , ale kiedys bylo mniej alkoholu a teraz idzie to w zla strone . Musi przestac . Najgorzej jest jak sie poklocimy wtedy niestety topi smutki w alkocholu.

Gość gość
Moze jakis lekarz specjaluzuje sie w leczeniu uzaleznien , musze sprawdzic w swoim miescie.

Gość gość
Musze cię zmartwić ale lekarzem od uzależnień jest psychiatra a jeżeli twój chłopak jak na razie jest w jak najlepszej dordze do uzależnienia to rzeczywiście wystarczy wizyta u specjalisty i silna wola ale sprawa jest poważna można wyjść z uzależnienia ale niewielu się to udaje,

Gość gośćglgl
Nie zaszkodzi sprobowac , lepiej niech da na leczenie niz na alkochol , i tylko psychiatra ?

Gość gość
Tak to pewne wiem bo kiedyś byłam uzależniona od leków nasennych i wiem że uzależnienie od alkoholu leczy się u psychiatry.

Gość gość
alkoholu idioci :O jeden po drugim powtarza z błędem

Gość gośćglgl
Moja kolezanka jest uzalezniona od lekow nasennych :(....... Wiec poszukalam troche i mam wybor w swoim miescie , nie bedzie Z tym problemow . Czy to bedzie wygladalo tak ....wizyta , diagnoza czy beda potrzebne dodatkowe badania ?

Gość gość
Sory ale nie zrozumiałam twojego pytania.

Gość gośćglgl
Czy potrzebne beda dodatkowe badania ? Czy wogole jakies beda potrzebne ? Czy na pierwszej wizycie dostanie tabletki ? Czy beda potzrbne kolejne ?

Gość gość
Pytasz oczywiście o koleżankę uzależnioną od leków nasennych. Wychodzenie z tego nalogu jest dosyć długie jeżeli jest to silne uzależnienie przeprowadza się w szpitalu a jeżeli nie i ona uważa że sama sobie poradzi to może spróbować ograniczać leki nasenne stopniowo ale potrzeba jest żelazna konsekwencja coraz mniej aż do zera. Powodzenia

Gość gość
Ja leczyłam się w szpitalu dostałam skierowanie od lekarza i dopiero w szpitalu robili mi badania.

Gość gość
i tak wroci do picia. predzej czy pozniej. cale to leczenie to tylko "zaleczanie" na chwile

Gość gość
Ja byłam uzależniona od leków nasennych cztery lata temu byłam w szpitalu i od tego czasu ani razu nie zażyłam żadnego leku zawierającego benzodaiazepiny można z tego wyjść.

Gość gość
Dlatego chcemy sprobowac ....biorac przyklad z kuzyna . Chociaz on pil 2 razy wiecej niz moj chlopak i NIGDY bym nie pomyslala ze sobie z tym poradzi mija jyz rok jak nie pije jesli zacznie spowrotem to szkoda :( ale nawet na rok warto

Gość gość
Alkohol jest, wszechobecny w życiu dlatego trudno jest z niego wyjść ale niektórzy z niego wychodzą.

Gość gość
Niepotrzebne są żadne badania tylko terapeuta odwykowy,psycholog albo psychiatra o specjalizacji uzależnień.Są tabletki i nie jest to na 100% żadne kudzu.Jak działają nie wiem.Terapeuta uzależnień nie wypisze recepty.Psychiatra tak,a psycholog nie wiem. Leczenie alkoholizmu w naszym kraju /w ośrodkach terapeutycznych i poradniach odwykowych/było dostępne dla nieubezpieczonych.Nie wiem czy na pewno tak jest dzisiaj,musisz sprawdzić.Do poradni zapisujesz się telefonicznie,w ośrodkach również/tylko przeważnie kolejka i potrzebne jest skierowanie od rodzinnego albo z komisji bądż MOPS-u/. Leczenie prywatne jest kosztowne/wizyta raz w tygodniu przeważnie/ Szkoda,że nie chce iść na AA.Tam najlepiej wiedzą,który terapeuta jest dobry itd.Niektóre grupy działają w bardzo skuteczny sposób,czyli przychodzi nowy i dostaje opiekuna z którym pracuje nad programem zdrowienia.

Gość gość
Dziekuje .