Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pranie rzeczy z ciuclandu jak to robicie

Polecane posty

Gość gość

Kupuję tam rzadko ale dziś poszłam do nowo otwartego ciucha w mojej okolicy. Kupiłam mnóstwo ślicznych ubranek dla córeczki- nowe praktycznie firmowe body, spodenki sweterki i kurtkę. Wszystko firmowe. Piorę to właśnie w pralce nastawiłam na pranie wstępne + zasadnicze 40 stopni potem wyprasuję dokładnie. chciałam nastawić na 60 ale przecież te swetry kurtkę szlag trafi a poza tym większość tych rzeczy to ciemne kolory- czerwony granat itp. jak Wy to robicie?

Gość gość
Ja mam wrażenie, że nawet po kilkakrotnym wypraniu te ciuchy z lumpeksu nie tracą tego charakterystycznego zapachu środka do odkażania :O

Gość gość
wrzucam do pralki, wsypuje prosze i wlewam plyn, nastawiam 50st, pralka pierze, wyciagam, rozwieszam, suszy sie, sciagam, prasuje i wkladam do jej szafy..tyle w temacie. nie wazne czy to z lumpka czy nowe przeciez nie psy w tym chodzily tylko dzieci na boga. ciuchy jak ciuchy, a skoro kupilas z metka to sa nowe niewazne gdzie kupione. wrzuc do pralki wyprasuj i juz, zawsze piore w 50st i nic sie z corki ciuszkami nie stalo.

Gość gość
nie nie, nie z metką ale jak nowe wyglądają. kiedyś oglądałam program w tv i tam mówili że ok można dzieciom kupować ale trzeba uprać w 60 stopniach, dlatego pytam. nastawiłam na 40, + pranie wstępne wyprasuję. Piorę w Jelpie, a wcześniej wymoczyłam w normalnym proszku. Ten zapach można zabić właśnie namoczeniem+ płyn do płukania. U nas jak się wchodzi do przedszkola do szatni to czuć taki zapach własnie- nie wiem może niektórzy nie piorą?

Gość gość
Ja wczoraj wrzucilam w google takie jaslo bo kupilam pake ciuchow na allegro i mi wyskoczyl blog anny onopiuk i ona opisuje jak postepuje z ubrankami dzieciecymi. Ja pralam dla siebie wiec zrobilam jak ty: pranie wstepne i zasadnicze na 40 i dodatkowe plukanie. Nalam sie na 60 bo tam były delikatne bluzki. Przeprasuje goracym zelazkiem. Sprawdze na niewidocznym miejscu mac temperature.

Gość gość
*max temp. Mialo byc

Gość gość
no właśnie, moja mama zobaczyła te rzeczy i mówi- kiedyś się wygotowywało ubrania pieluchy... Jak upiorę w 90 stopniach body nawet dobrej firmy to może mi się potem przydać jako szmata do mycia okien np.

Gość gość
Ja prałam w 40 i potem prasowałam. Tylko, że ja nie kupuje w lumpkach tylko na pchlich targach i te rzeczy nie są traktowane tym środkiem odkażającym.

Gość gość
Ja dodaje do prania na 40 stopni plyn dezynfekujacy. Np. Sagrofan, ale sa tez inne, tansze marki.

Gość gość
a ten płyn kupujesz przez internet? Są w marketach takie płyny?

Gość gość
a ja gorąco polecam mój sposób: po przyniesieniu do domu od razu gorąca woda +litr octu i namaczam przez 2 h. zabija wszystko, łącznie z zapachem, i jeszcze utrwala kolory :) a potem już normalne, delikatne pranie.

Gość gość
dzięki za pomysł z octem