Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość polecam Wam

Odstawilam zupełnie dziecku bajki i nie ma problemu ze skupieniem sie.

Polecane posty

Gość gość polecam Wam

Zrobilam to dwa tyg temu i widzę poprawe w zachowaniu bo jest spokojniejszy i słucha mnie. Skupienie lepiej wychodzi i ma chęć wieksza na czytanie przeglądanie ksiazek. Syn ma niespelna 3 lata. Polecam.

Gość gość
A nie marudzi że chce oglądać? Ja mam odwrotny problem, mój niedawno skończył 3-lata, no i w domu nie oglądał bajek, sporadycznie piosenki na telefonie...a teraz strasznie ciśnie że chce oglądać, mam wrażenie że wpływ przedszkola, że tam dzieci coś o bajkach mówią...albo po prostu taki etap i świadomość mu wzrosła...w każdym razie przez jakieś 3 tyg. prawie codziennie na tel. do godziny ogląda...wkurza mnie to...ale nie potrafię mu zabronić, bo zaraz straszna histeria :O....chciałabym to ograniczyć, do max 3 dni w tygodniu...

Gość gość
Moja corka 2,5roku oglada bajki codziennie. Ostatnio zaczęła. Nie widze zeby w mowie jej to przeszkadzało bo teraz zaczęła ładnie budowac zdania-wczesniej bajek nie oglądała i duzo jej czytałam zawsze a mimo to z mowa było cieżko. Potrafi sie skupić na jakimś zajęciu i nie widze problemów z tym zeby mnie nie słuchała a raczej przeciwnie-jest grzecznym dzieckiem. Wychodzimy codziennie na spacery, czytam jej bajki i wiersze dla dzieci, gotuje ze mna w kuchni itd ma wiele zajęć ale tv tez oglada. Nie widze nic w tym złego i dziwnego. Tylko na Kafe jest demonizowanie cc, mm, bajek w tv, braku spaceru dziennego, braku surowych warzyw w diecie itd. W realnym zyciu nie spotkałam żadnego dziecka ktore bajek nie oglada a wszystkie dzieci jakie znam nie maja problemów o jakich sie tu pisze przez oglądanie bajek.

Gość gość polecam Wam
Jezeli dziecko mowi zrozumiale to mozna zostawic bajki Jesli sa jakies problemy z mowa to lepiej odstawić. Moj na szczęście nie marudzi. Przyzwyczail się.

Gość gość
Poczytaj sensowne publikacja fachowców w temacie, to się dowiesz, dlaczego dziecko nie powinno oglądać do 2 lata wcale, a i później mało...To nie jest wymysł pań z kafe, tylko twarda wiedza.

Gość gość
To normalne, że dzieci oglądają bajki. 30 minut dziennie na bajki nie jest czymś zatrważającym i niepokojącym. Bajkę swoim dzieciom puszczamy w okolicach godziny 19. Później kąpiel, kolacja i sen.

Gość gość
Tu nie chodzi tylko o wymowę, to tylko jeden z możliwych problemów wynikających jak dziecko dużo ogląda. No i głównie chodzi o dzieci, które non stop przed tv...wtedy nie ma opcji jakieś negatywne skutki tego występują, ale przecież to na pewno nie przez tv ;)

Gość gość
Twarde dowody...to wy macie w kiblu

Gość gość
Z własnego doświadczenia wiem, że dzieci które duże siedzą i oglądają zamykają się w tym swoim świecie bajek i nie interesują się, albo mało otoczeniem...ich nie interesuje pies, co się dzieje za oknem, że ktoś przyszedł do domu...tylko siedzą i się gapią w ekran...

Gość gość
Znam dzieci, które oglądały namiętnie tv i siedziały przy komputerze cały dzień. I te dzieci najczęściej mają problemy w szkole. Tłumaczy się później to ADHD. Niczym złym nie jest oglądanie bajek/filmów czy gry. Ale jest różnica, jeśli to dzieci robią 30 minut dziennie a np. po 5-6 godzin. Bo i takie kwiatki znam.

Gość gość
Ja oglądałam bajki codziennie jak byłam mniejsza pozniej nawet kupili video i kasety zebym mogła se puszczać jakie i kiedy chce bo w tv leciały na canal + ale miałam zakodowany wiec tylko określona godzina była na nie. Nie mam problemów z mowa i nigdy nie miałam, czytakam książki, dobrze sie uczyłam i skończyłam dobre szkoły, problemów ze snem tez nie mam czy koncentracja. ZYJE I MAM SIE DOBRZE ale z Kafe sie dowiedziałam jaka krzywdę mi rodzice zrobili....szok!

Gość gość
bajki to genialny zamulasz...z mega żywiołowego dziecka robi siedzący posąg...trudno się temu oprzeć ;)...ale mnie by chyba sumienie zżarło jakbym małemu dziecko przez większość dnia puszczała bajki...

Gość gość
I przesiadujesz na Kafe. Takie masz życie...

Gość gość
cały dzień oglądałaś bajki na wideo? wątpię...przecież to w koło to samo...a publicznej kiedyś było tyle co nic i dobrze :D ja też miałam bajki na video, no ale to się raz, drugi, czy nawet 5 obejrzało i już sie więcej nie chciało, bo ile można, tym bardziej że miałam już z 9 lat...to zupełnie nie to samo, jak x kanałów w domu z bajkami, gdzie one są non stop, a większość nieodpowiednia dla dzieci...

Gość gość
Nam sie skonczyla umowa z nc+ a maz wypowiedział umowe i nie przedluza bo mu sie warunki nie spodobaly. Wiec od kilku dni synek wlacza tv a tam nic nie ma :) nie grymasi i nie dopomina sie. Nie ma i juz. I juz widze ze zaczal z dnia na dzien wiecej mowic. Nie ogladal bardzo duzo. Potrafil wlaczyc i sobie pojsc. Ogladal w sumie 3o min do godziny. Ale wystarczalo by wylaczyc lewa polkule. Teraz potrafi sie bawic cale popoludnie i budowac autostrady i tory. A jeszcze tydzien temu biegal i krzyczal bez celu nie mogac sie skupic. A i ja mam wiecej czasu dla siebie bo nie ma tv i nie ma zabijacza czasu.

Gość gość
Powiem wam że to też po prostu kwestia charakteru, mój nie oglądał do 3 lat, a i tak lata, jak szalony po domu...;)

Gość gość
Też tak muszę zrobić. Ale mąż jak przychodzi z pracy, to pomimo że proszę żeby nie wlaczal, to i tak mu wrzuca bajkę. Bo tak ma święty spokój i mały mu nie breczy. Tak samo mam rano jak dziecko wstaje ok 6. Mąż mu włącza bajkę, żeby trochę pospać. I tłumaczenia nic nie dają. Dziecko ma 2 lata i kiepsko z mową.

Autorko gratuluję . Dzieci nie powinny oglądać bajek bo przez to mają problem z mową , koncentracją i ze wzrokiem

Gość gość
12:20 A Ty co tu robisz jak nie przesiadujesz??? Gdzie ten twój rozwój skoro nie oglądalas bajek i uważasz to za zle ale mimo to na Kafe urzedujesz? Hipokrytka do kwadratu...

Gość gość
12:20 Nie, przez cały dzien nie oglądałam ale jednak sporo. Nie znam dziecka ktore cały dzien oglada i chce cały dzien bajek. Kazde ma inne zajęcia chyba logiczne i nie wiem czy by któreś wysiedziało cały dzien.