Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pomysły na szybki obiad

Polecane posty

Gość gość

Hej :) może podzielicie się swoimi pomysłami co do obiadów. Ja mam mało czasu na zrobienie czegoś do jedzenia. Jak wracam z pracy to nawet nie chce mi sie stać dlugo przy garach. Co można zrobić na szybko, ciepło i zdrowo?

Gość gość
Makarony, ogromną ilość dań makaronowych można zrobić w kwadrans. Zupy warzywne - podsmażamy pokrojoną włoszczyznę (można zetrzeć w maszynce), zalewamy wodą, dodajemy to, co ma stanowić o smaku (brokuły, mieszankę warzyw, etc.), gotujemy do miękkości, miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i gotowe. Dania ze strączkowych z puszki (a soczewica moze być i zwykła sucha, szybko się gotuje). Tortilla hiszpańska/frittaty. Ryby - pstrąg w całości czy kawałki łososia w piekarniku to 20 minut, filety czy małe jak sardynki na patelni to chwila, plus jakieś "warzywa na patelnię". Stek czy wątróbka, plus sałata, plus bagietka.

Gość grymałka
ja jak nie mam zbyt dużo czasu to robię makarony, zazwyczja ich przygotowanie trwa chwilę, a już mega expresowym daniem jest makaron z pesto, bardzo dobre pesto kupuję z primo gusto, naprawdę ma bardzo dobry sak, tak jakbyśmy sami je robili, dlatego może być i smacznie i szybko.

Gość gośćdsfeae
hejka z takich szybkich u mnie:) pierś kurczajka w curry i jog nat lub w papirusie + młoda kapusta + frytki żurek, pomidorowa, jarzynowa z warzyw mrożonych, chili con carne - mieso miel + fasola kukurydza + puszka pomidorów - z bagietką lub zapiec w tortilli z serem żótym zapiekanki - przekrawasz bułkę na pół i wydrążasz miękii środek - potem wkładasz plaster szynki - na to podsmażone pieczarki i oscypek w plastry, na kiszoną kapustę lekko wypłukaną i posiekaną ułożyć udka - doprze przyprawić i upiec - wtedy masz kapustę na ciepło i mięsko w jednym.