Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Monika8484

Córeczka za wcześnie zasypia

Polecane posty

Gość Monika8484

Moja prawie 3 miesięczna córeczka codziennie zasypia ok 18 i potrafi tak spać do 22. Przesypia kąpiel. Gdy budzę ją ok 20 jest baaardzo nie zadowolona. Nie wiem jak wydłużyć jej czas od ostatniej drzemki tak aby zasypiała dopiero po kąpieli ok 20.30-21. Czasami udaje się tak że budzi się ok ok 19 ale to bardzo rzadko. Co wy robicie w takiej sytuacji?

Gość gość
Mi się tak zdarzało ale z 2 letnim dzieckiem. Bardzo tego nie lubię i niestety ale sama wtedy budze dziecko po godzinie bo wiem ze jak tego nie zrobię to ono w nocy przez to nie będzie spało.

Gość gość
A po co chcesz coś robić? Dla swojej wygody? Dziecko ma taki rytm dnia. Ten rytm może się zmienić - ale sam. Kąp córkę przed 18. I czekaj.

Gość Monika8484
Jak zasypia ok 20.30 to ładnie śpi do tej 1-2 a jak zaśnie wcześniej i przespi te 5 godzin to później budzi się od 22 co godzinę półtorej. Nie daje rady tak dzień w dzień. I dla małej to też chyba lepiej żeby nie budziła się tak często w nocy.

Gość gość
Tworzysz problem tam, gdzie go nie ma. Nic na siłę. Jej to przejdzie.

Gość gość
Moja córka jako niemowlę chodziła spać na noc o 18 lub nawet o 17.30. Kąpałam ją po prostu wcześniej o 17. Teraz jest 8 latką, którą ciężko o 21 zagonić do spania. Wszystko z czasem się unormuje. :)

Gość Monika8484
Mam nadzieję że to z czasem się zmieni. Myślałam o tym żeby jakoś ją przytrzymać zabawą ale jest wtedy taka marudna. Chyba jej odpuszczę.

Gość H helix
Mój jest tylko ciut młodszy i też często zasypia wcześniej. Nie wyobrażam sobie budzić go do kąpania. Albo kąpię go wcześniej, albo już mu daruję, jeśli nie zdążę. Pomyśl, jak sama byś się czuła, gdybyś sobie smacznie spała, a tu nagle ktoś by Cię budził, rozbierał, wkładał do wanny, chlapał, znów ubierał. Nie sądzę, żebyś była zadowolona, więc nie dziw się, że dziecko nie jest. To maleństwo i potrzebuje dużo snu, a jej rytm dnia może jeszcze nie być do końca uregulowany. Daj jej czas na przestawienie się, a za kilka miesięcy będzie już chodzić spać nieco później. Jeśli teraz potrzebuje zasypiać wcześniej, pozwól jej na to. Dostosuj godzinę kąpieli do jej aktywności. Szczerze, to ta godzina kąpieli, którą sobie wymyśliłaś, jest zupełnie z kosmosu. Ostatnio mam wysyp dzieci wśród znajomych i nikt tak późno nie kąpie tak małego niemowlaka. Większość robi kąpiel tak do 19, a dopiero przy większych dzieciach stopniowo coraz później. Pomyśl o komforcie dziecka, a nie swojej wygodzie, to dziecko polubi kąpiele. W ten sposób, co teraz robisz, sprawisz, że będzie to dla dziecka przykry obowiązek a nie przyjemność.

Gość gość
Jest marudna, bo jest zmęczona.

Gość gość
Ja przetrzymywalam synka. Jak juz byl mega marudny to szybka kapiel i spanie. Z kazdym dniem wytrzymywal trochę dluzej. Raz tylko obudzilam i tak sie darl ze juz nigdy wiecej tego nie zrobiłam.

Gość gość
A i my mielismy kapiel miedzy 18.30 a 19. 19.30 karmilam i o 20 juz synek spal. Nie widzę sensu az tak dlugo przetrzymywac takiego maluszka.

Gość gość
mnie nie pobijesz, moj 10 miesieczniak zasypia o 16:00 i spi cala noc z 2 pobodkami na flache. Co najlepsze lekarz sie zdziwil i powiedział "Dzieki Bogu" hehe. masz taki typ dziecka i tego nie zmienisz.Albo uszarpiesz dziecko alb siebie, powodzenia

Gość Monika8484
Mała bardzo lubi kąpiel. Nawet obudzona po włożeniu do wanny się cieszy. No nic spróbuję kąpać ja wcześniej.

Gość gość
oj takiego malucha, to spokojnie możesz i o 18 kąpać, zanim zaśnie...

Gość Blanka6
Ja dostosowywałam się do rytmu dnia dziecka. Moja 5,5 msc np domaga się kąpieli o 19 i potem od razu zasypia. Budzi się za to o 5-6 rano.

Gość gość
moja uwaga 2,5 latka zasypia raz o 16 raz o 18 nigdy później i za cholerę nie da rady tego na chwile obecną zmienić dobrze że śpi całą noc do 5 - 6 rano :-) aha... od zawsze tak było

Gość Monika8484
No to super jak wam zasypiają o 18 albo jeszcze wcześniej i śpią całą noc. Moja budzi się nawet 5 razy jak pójdzie tak wcześnie spać.

Gość gość
Rytm dnia dopiero się ustali, spokojnie. Na razie pewnie jeszcze nie ma konkretnych drzemek i nie do końca wyodrębnioną noc. Niektóre dzieci od początku oddzielają dzień od nocy, inne długo mają z tym problem. Nie zawsze udaje się tak książkowo. Kąp o tej 18 i potem kładź spać, z czasem czas czuwania będzie się wydłużał i wtedy pewnie corka dłużej wytrzyma. A z nocnymi pobudkami też jest różnie. Mój syn bardzo długo nie przesypiał nocy, teraz 5-miesieczna corka również, mimo, że caly dzień i zasypianie ma w miarę uregulowane.

Gość gość
Moja 5,5 msc np domaga się kąpieli o 19 xxxxxxxxx jak dziecko w tym wieki domaga sie kąpieli, możesz wyjaśnić?

Gość gość
nie martw się niepotrzebnie,tylko ciesz że dziecko ładnie śpi,kąp najwyżej wcześnie.

Gość gość
gość dziś moja uwaga 2,5 latka zasypia raz o 16 raz o 18 nigdy później i za cholerę nie da rady tego na chwile obecną zmienić dobrze że śpi całą noc do 5 - 6 rano usmiech.gif aha... od zawsze tak było xxx to mamy podobne dzieciaki, znaczy rytmy snu. Czyli jest nadzieja, ze synus bedzie dalej zasypial tak w czas :) pozdrawiam

Gość gość
Spanie mojej córki do 2,5 roku to tragedia była zasypianie na rękach , co 40 min budzenie. Ledwo zasnęłam z ona już sie darła. Teraz ma 3 lata i 4 miesiące , nie chce spać w dzień a szkoda bo widze że jest marudna, zasuwam rolety a tu tekst -przeciez ja juz nie śpie w dzień i ryk, kąpie ją około 20 a o 21 śpi i tak do 8 rano.

Gość Monika8484
No to wykąpałam córeczkę o 18 bo już szykowała się do snu. Dostała mleczko ale jakoś mało zjadła. Teraz śpi. Zobaczymy jak długo ;) A powiedzcie mi macie jakieś sposoby żeby nie budziła się tak często? Chodzi o to ze do tej 1 jakoś daję radę spać spokojnie. Potem budzi się narada i zasypia szybciutko ale potrafi się od 3 budzić bardzo często. Daje jej mleczko ale wypija tylko trochę. Zmieniam pieluszke ok 1 więc ma sucho temperatura w pokoju ok 21-22 stopnie. Może dawać jej wodę zamiast mleka? A mleko dopiero ok 5-6? Nie chce żeby była głodna ale podczas tych pobudek je naprawdę mało.

Gość gość
Dziecko ma 3 miesiące, a Ty już chcesz, żeby całe noce przesypiała? A czym ją karmisz? Piersią czy mm? No i mało tzn. ile zjada?

Gość gość
Jesli ja wybudzadz na kapiel to sie nie dziw ze sie budzi poznirj. Bo skoro ona ma mocny sen o tej 18 to sie kapie dziecko przed 18 pozniej niech spi i ewentualnie na jedzenie sie budzi i idzir spac. A ty jej przeruwasz ten mocny sen wybudzasz kapielom i myslisz ze poNiej ona zasnie? Jakby mnie ktos ze snu wyrwal wykapal rozbieral ubieral itp to tez by mi sie spac nie chcialo. Ja mam 2 mies dzircko i nie tesciowa jakis czas byla u nas u tak wychodzilo ze kapiel byla okolo 20, miedzy tym mocnym snem poznirj maly cala noc sir budzil wiercil nie chcial zadnac. Jak pojechala kapie go o 18 przed 19 spi i tak cala noc tylko na karmienie sie budzi zje i spi.

Gość Monika8484
Nie to nie tak że jak ją obudze na kąpiel to ona później się często budzi. Po taki obudzeniu jest odwrotnie zasypia i śpi do 1. A jak nie obudze to śpi do 22. I potem też budzi się często. Ona bardzo ładnie zasypia. I nie, nie chce żeby spała całą noc. No dobra chciałabym ale wiem że o to nie łatwo. Chodzi mi o to żeby budziła się dwa razy. Czyli o tej 1 i np 5-6 jak będzie głodna. A tak to co powiedzmy godzinę zje max 30ml i śpi. Karmię mm.

Gość Monika8484
Po kąpieli wypija max 90-100 mm o tej 1 ok 70-90. A później to już max 30ml. I sama wypycha językiem butelkę czyli już ma dosyć. I zasypia. I tu pytanie o np wodę czy jakaś herbatkę podczas tych pobudek.

Gość gość
Mam syna ma teraz 6,5 miesiąca. I miałam identyczną sytuację. Jeżeli dziecko raz przesypia prawie całą noc, a raz budzi się kilka razy, to nie daj sobie wmówić, że to taki typ dziecka. Sama stwierdziłaś, że są pewne czynniki, które powodują, że zasypia i śpi lepiej lub gorzej. U mnie pomogło: uregulowanie drzemek w ciągu dnia. ostatnia drzemka była przynajmniej 3-4 godziny przed snem. może w ciągu dnia za mało je? jak zaczęłam dokarmiać to częściowo pobudki skończyły się. Czasami jak budził się koło 23.00 to jeszcze dawałam 150 ml marchewki lub innego jedzenia i dopiero spokojnie przesypiał. Po mleko lub piersi non stop się budził. Może spróbuj zagęszczać?

Gość Monika8484
Dziękuję spróbuję zagęszczać. Może wtedy spokojnie przespi tę drugą część nocy. Jak skończy 4 miesiące to zacznę wprowadzenie właśnie marchewki itp może to coś pomoże.

Gość Monika8484
Hej wczoraj wykąpałam mała, nakarmiłam i już o 19 spała. Pierwsza pobudka była przed 22, następnie przed północą i o 2 a ostatnia o 4. Potem spała do 7. Czyli to wykapanie wcześniej nie daje lepszego rezultatu. Dziś spróbuję albo ją przytrzymać albo obudze o 20 na kąpiel. Zobaczymy jaki będzie efekt.