Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Olimpia_21

Klementyna Anna czy to dobry wybór?

Polecane posty

Witam serdecznie. Spodziewam się juz trzeciego maluszka i stoje po raz kolejny przed największym wyzwaniem jakim jest wybór imienia. Moim zdaniem nadajac imię dziecku nie mozna kierowac się ślepo modą czy ładnym brzmieniem. Dlatego dla mnie ważne jest znaczenie imienia(oczywiście nie jest to kluczowe ale dla mnie b ważne) i to czy imię ma patrona ( św. lub błogosławionego) I tak lista imion była spora m.in _ Serafina, Olimpia, Liliana, Bianka, Berenika ew,Weronika, Celestyna, Jaśmina, Anastazja - jednak nijak nie moglam z mężem dojśc do porozumienia aż w koncu uda ło się wybraliśmy imię o pięknym znaczeniu i dla nas brzmieniu KLEMENTYNA zdrob. Klementynka Pasuje tez do imion rodzeństwa - Maksymilian, Aurelia i Klementyna.wszystkie pochodzenia rzymskiego. Wiele osób jak slyszy jakie imię wybraliśmy kręci nosem... -a że takie długie ( ale nazwisko mamy krótkie więc pasuje długie imię) - i że jak bedziemy je zdrabniać? Jakby kazde imie koniecznie trzeba byłoby zdrabniać na siłę - Klementyna - Klementynka;) itp tak ze i mnie czasami nachodzą wątpliwości. Ale zadne inne imie nie jest tak bliskie memu sercu i dzieciaczkom starszym też się podoba, mąż mówi ze bardzo ładne - a co Wy sądzicie? Imiona rodzeństwa to Maksymilian i Aurelia ( też łacińskie- podobnie jak Klementyna;) A Anna po ukochanej babci;)

Gość gość
Ładne Klementynka i rzadko spotykane. Swoją drogą na drugie tez mam Aurelia :)

Gość gość
klementynka to krzyżówka mandarynki z gorzką pomarańczą

Gość gość
Wybór przemyślany, uzasadniony pod wieloma względami ale... czy ty byś chciała mieć na imię Klementyna? Brak wdzięcznego zdrobnienia jest przecież istotnym zastrzeżeniem. A tu go nie ma, i ogólnie imię w pełnej wersji brzmi jakoś nieprzyjemnie.

Gość gość
św klementy :D okropne! skrzywdzisz dziecko takim imieniem autorko :O

Gość gość
Bardzo ladne imie, podoba mi sie, pasuje do rodzenstwa. Znam jedna Klementynke jest w wieku szkolnym, dzieci zaczely same do niej mowic Tysia i chyba pod takim imieniem funkcjonuje w szkole w domu jest Klementynka.

Gość gość
Bardzo podoba mi sie Berenika !!!

Gość gość
mozecie mowic Tynia, Tyska, Tysia, co nie zmienia faktu ze ja bym nie wybrala tego imienia. Anna ok, sama mam tak na imie ;)

Wdzięczne zdrobnienie? Na upartego Tysia, Tyśka - Jak od Antoniny _Tosia;) Mam na imię Małgorzata gdybym miała imię Klementyna też było by ok;)

Gość gość
autorko, piszesz sama ze sopba?tylko zapomnialas sie wylogowac?

Gość gość
Ja jestem Klementyna. Zdrobnienia są. Rodzice mówili na mnie Klementynka, a babcia Klemcia. Moja siostra bliźniaczka to Mirella. Dla rodziców Mirelka, a dla babci Mircia. Najmłodsza dziś 6 letnia Aurelia. Dla rodziców Aurelka, a dla babci Aureolka. Wszystkie te imiona mają swój urok. Nie wszystkim się podobają, ale mi i moim siostrom tak

Gość gość
Ładne i pasuje do pozostałych. Jak Wam paduje - bierzcie i nie patrzcie na innych! :-)