Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nie wzięłam 4 ostatnich tabletek anty

Polecane posty

Gość gość

Witam, nie wzięłam 4 ostatnich tabletek anty (ostatnią w niedzielę), w poniedziałek stosunek bez dodatkowego zabezpieczenia. Ktoś ukradł mi portfel, w którym miałam blister... (zorientowałam się dopiero gdy miałam wziąć tabletkę czyli w pon ok. 22 czyli już po stosunku). Proszę o poradę jak duża jest możliwość ciąży.

Gość gość
a jaka jest data ostatniego okresu ?

Gość gość
18 październik

Gość gość
no to ma chujnie

Gość gość
Już czuję bóle jak na miesiączkę. Czy jeśli dostanę ją na dniach (tzn. krwawienie z odstawienia) to czy mam pewność, ze nie jestem w ciąży?

Gość gość
polecam czytanie ulotek leków ktore bierzesz....

Gość Kaszkakakaszka
Hmmm... ja mysle ze owulacja tak szybko nie wraca to przeciez 3 rzad w blistrze! Wiec autorka chyba nie ma sie czym martwic

Gość gość
18+14 =32 przy założeniu że Twój cykl ma 28 dni czyli około 1 listopada miałaś szczyt płodności jakieś 2 dni przed i 2 dni po są jeszcze płodne. Moim zdaniem jest małe a nawet powiedziałabym że bardzo małe ryzyko że jesteś w ciąży. Ja współżyłam w swój szczyt płodności i teraz jestem w ciąży , a kiedy robiłam to 3 dni przed szczytem czy 3 dni po nie zaszłam. Jakieś tam małe ryzyko jest ale na 90 % nie jesteś. Z tą ciążą wbrew pozorom nie tak łatwo. Dodatkowo organizm rozregulowany tabletkami niechętny jest do zapłodnienia. Po za tym pierwsze objawy to po około 2 tygodniach dopiero od momentu zapłodnienia :) więc raczej to ból "na okres"

Gość gość
Jaki szczyt płodności przy tabletkach anty?

Gość gość
Czytałam ulotkę. To raczej Ty nie przeczytałaś bądź nie zrozumiałaś mojego postu. Ulotka mówi, by wziąć do końca tabletki lub zrobić od razu przerwę i nowe opakowanie. Ale ja nie mam kolejnego opakowania. W tym momencie przebywam za granicą i nie mam skąd wziąć. Ukradziono mi tu portfel z blistrem, który BYŁ MOIM OSTATNIM. proszę o zrozumienie, a o standardową zawiść typową dla naszego kraju...

Gość gość
Ty zaszłas w ciążę bo się nie zabezpieczalas a w czasie brania tabletek nie ma dni plodnych! ! !

Gość gość
Z tego co czytałam to najbardziej niebezpieczny jest tydzień 1 oraz 3 przy zapomnianej tabletce, autorka współżyla w poniedziałek, wzięła ostatnią tabletkę w niedzielę, a więc wtedy juz nie była chroniona

Gość gość
Mam taką samą sytuacje /nie wzięłam 4 ostatnich tabsow/. Powiedzcie mi co jeśli ja juz nie planuje brać dalej tabsow? Możliwe jest zajście w ciążę?

Gość gość
Owszem jest możliwe.

Gość gość
Owszem jest możliwe? Przecież owulacji będzie dopiero po krwawieniu z odstawienia... to jak jest możliwe by zaszła w ciążę????

Gość gość
Podlej kwiatki, czyli nie zaszłaś w pierwszym miesiącu po odstawieniu tylko dopiero w kolejnym? Czy jak?

Gość gość
Z linka powyżej odpowiedź lekarza: "Witam! Tabletka zapomniana w pierwszym i ostatnim tygodniu blistra jest teoretycznie najbardziej "niebezpieczna", gdyż dany dzień bez hormonów nakłada się na okres przerwy. Dlatego zaleca się nierobienie przerwy, tak by odsunąć w czasie ten dzień od owych siedmiu dni bez tabletek. Wszystko zależy od tego kiedy Pani ostatnio współżyła i jakie ma nastawienie do ryzyka zajścia w ciążę. Jeśli w ostatnim czasie Pani współżyła, to zrobienie przerwy może teoretycznie doprowadzić do wystąpienia owulacji i zapłodnienia, choć ryzyko jest stosunkowo niskie. Jeśli jednak nie dopuszcza Pani ciąży do wiadomości i współżyje obecnie bez zabezpieczenia, to proszę nie robić tej przerwy. Może też Pani przedłużyć branie tabletek o np. dodatkowe siedem z kolejnego opakowania i w ten sposób zrobić przerwę w dłuższym niż siedem dni odstępie od zapomnianej tabletki. W ten sposób będzie Pani zabezpieczona w 100% i uniknie krwawienia w czasie wyjazdu. Jeśli jednak zrobi Pani przerwę, to proszę się dodatkowo zabezpieczać aż do momentu wybrania siedmiu tabletek z kolejnego opakowania. Pozdrawiam serdecznie!"

Gość gość
Tak ja zaszłam bo ani się nie zabezpieczałam ani nie brałam anty to fakt ale bardzo się cieszę z bobaska to 5 tydzień :) Co do koleżanki to po tym rozregulowaniu tabletkami nie tak łatwo zajść w ciążę. Przyznaję że w temacie tabletek anty biegła nie jestem bo sama nie brałam nigdy, pracuję w aptece i ostatnio natknęłam się na wiele artykułów o tym że anty powodują bezpłodność albo problemy z zajściem. Dlatego dziewczyny uważajcie na te tabletki...

Gość gość
To jest kwestia indywidualna. Moja koleżanka zeszła od razu po odstawieniu, a ja starałam się po odstawieniu 1.5 roku, bo mi się zablokowała owulacja.

Gość gość
ogóolnie lepiej dmuchac na zimne :)

Gość gość
No tak, lepiej dmuchać na zimne. Mam do was jeszcze takie pytanie. Jeśli wystąpi krwawienie z odstawienia to czy ciąża jest wykluczona?

Jakoś w lipcu odstawilam tabletki. Dostalam okres ale nie wiem dokładnie kiedy to było. To był dość burzliwy okres w moim życiu nową praca, kupno mieszkania, wyprowadzka itd. Chyba nawet jakoś w połowie sierpnia miałam okres bo pamiętam że wrześniu czekałam na okres długo nie było w między czasie byłam u ginekologa po leki na wywołanie okresu. Około 20 września kupilismy auto wtedy jeszcze nic nie wiedziałam i na końcu prawie września robilam testy i wyszły pozytywne.

Gość gość
"Krwawienia co prawda nie wykluczają ciąży w 100%, ale czynią ją mało prawdopodobną." To odpowiedź innego lekarza/