Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy kogos z Was dziecko przechodzilo mononukleoze?

Polecane posty

Gość gość

Jakie byly objawy i przebieg? Wiem , ze lekarze b. czesto maja problem z rozpoznaniem choroby...

Gość gość
ojej co za forma pytania :( żal

Gość gość
Prawdopodobnie mój syn przechodzil, ale pewności nie mam. Miał 2 lata, najpierw angina po 10 brania antybiotyku i wyleczeniu zrobila mu sie wysypka i nawrót anginy po kilku dniach i tak sie ciagnelo przez miesiąc, w sumie 4 anginy, wysypka bardzo długo schodzila, miał obrzeki na twarzy i ogólnie objawy charakterystyczne dla mononukleozy. 4 lekarzy go ogladalo i konsultowalo, wszyscy podejrzewali mononukleoze, ale no właśnie nie do konca sie to potwierdzilo, bo śledziona nie byla powiekszona, antybiotyki jednak pomagaly i test na mononukleoze wyszedł ujemny, jednak lekarka mowila ze ten test może wyjść ujemny u dziecka a dopiero po jakimś czasie dodatni. Nigdy sie nie dowiem czy to bylo to. Ale jako ciekawostkę dodam ze po ok. pól roku ja i moja siostra zachorowalysmy na to samo co syn z podobnymi objawami, tylko przeszlysmy to dużo gorzej niż moje dziecko, lekarze nie wiedzieli co to ale możliwe ze to ten sam wirus.

Gość gość
przede wszystkim badanie krwi, test na mono we wstępnej fazie nie wyjdzie z krwi w rozmazie będą limfocyty atypowe, podwyższone monocyty, obniżone neutrofile ogólnie ob. i crp duże, ale nie przekraczające crp 100 zależy jaki antybiotyk zastosowano podczas leczenia, jeśli penicylinę to wysypka wyjdzie, jeśli nie to nie wyjdzie i jak można leczyc mono bez badań krwi to jedyna choroba przy, której podejrzeniu konieczne badania krwi śledziona i wątroba mogą być powiększone, ale wcale nie muszą, szare naloty na migdałkach i powiększone węzły potyliczne, szyjne, pachwinowe równie dobrze może być to angina, szkarlatyna, wtedy też wątroba się powiększa

Gość gość
autorko a co cie niepokoi, co się dzieje z dzieckiem?

Gość gość
przeszedl 3 dniowke w ubieglym tyg i dzisiaj w nocy znow goraczka do 38, teraz 37,5. Brak apetytu, ma powiekszona watrobe i sledzione..katar od 2 tyg..Morfologia z romazem ponoc byla typowa dla 3dniowki...

Gość gość
a masz przy sobie ten rozmaz? teraz ma dopiero powiększone te organy czy wtedy też? w mono nie ma kataru, ale węzły mogą uciskać wszystko w buzi i dziecko mówi przez nos i wydaje się, ze ma katar chyba, ze u was ten katar leci, to co innego poza tym gorączka jest bardzo wysoka do 40 stopni, nie jakieś 38 czy 37.5

Gość gość
no wlasnie przeczytalam ze moze byc katar...w rozmazie za niskie neutrocyty,m za wysokie monocyty.. gardlo mial czerwone

Gość gość
gość dziś ojej co za forma pytania  żal Powinno być: Czy dziecko którejś z Was.... ? Dawno nie byłam w kraju. Ps 38 to nie gorączka.

Gość gość
nam lekarz mówił, ze nie ma kataru, ale jest coś w rodzaju kataru, śluzówka się śluzuje i jest coś w jego rodzaju jakbyś mi napisała jak wygląda rozmaz i jakie ma leukocyty czyli wbc z morfologii?

Gość gość
Mój syn chyba to miał, ale dopiero pod koniec choroby rozpoznano. Zaczęło się od anginy, po kilku tygodniach gorączkowania bóle brzucha i wtedy usg wykazało powiększoną śledzionę. Oprócz tego białe krwinki powyżej normy i osłabienie, bladość utrata wagi. Kilku lekarzy badało i był w szpitalu, ale o testach na mononukleoze nie pomyśleli.

Gość gość
na migdałkach jeszcze nalot musi być, ale szary, mój syn miał zielono żółty i okazała się nie mononukleoza

Gość gość
gość dziś zgadzam sie - pytanie fatalnie zbudowalam, nie zastanawialam sie- nie spalam pol nocy, stres- nie mysle....

Gość gość
isc dzis do lekarza czy czekac do czwartku (jutro nigdzie sie nie dostane...)? Co myslicie?

Gość gość
Jakby jutro się pogorszyło, to na izbie przyjęć musi być lekarz cały czas.

Gość gość
Ja miałam. Przez 2 tyg goraczka 40,41 stopni, powiększona sledziona. Ale lekarze za późno ja wykryli

Gość gość
jeśli to mono to nie wymaga antybiotyków, a jedynie zbijania gorączki, więc jutro nie musisz biec do szpitala jeśli angina czy szkarlatyna to wymaga natychmiast leku

Gość gość
no i co tam u was autorko? jak rozwój sytuacji?