Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość akamcia

rozszerzanie diety PLUS gluten

Polecane posty

Gość akamcia

ostatnio mam wiele wątpliwości czy prawidłowo karmię córeczkę która ma 5 miesięcy. Basia karmiona jest piersią, w porze obiadu dostaje zupkę z marchwi, ziemniaka, pietruszki, i cukinii ( każde warzywo było wprowadzane pojedynczo), na deser starte surowe jabłko, na wieczór był kleik ryżowy na mm, ale teraz podam kaszkę smakową bezglutenową. natomiast dziś pierwszy raz podałam kaszkę glutenową do robienia na wodzie, tylko jak ja podawać do zupki i ile dziennie?

Gość gość
Dodaj 1 łyżeczke

Gość gość
Ja też mam 5-miesięczną Basię i karmię dokładnie tak jak ty :-) Ja robię różnie z tym glutenem, aż tak ściśle się nie trzymam. Możesz dać łyżeczkę kaszy manny do zupy, w sumie do owoców też chyba można dodać. Ja czasami gotuję zupkę z odrobiną takiej normalnej kaszy, taki a la krupnik i to blenduję. Ogólnie chodzi o to, żeby to bylo po troszku przez ten miesiąc, dwa.

ja wyczytałam ze jak się zacznie dawać gluten to trzeba to robić codziennie, regularnie

Gość gość
No pewnie tak, zaleca się po ok. łyżeczce dziennie. U mnie to jest drugie dziecko i jakoś tak nie studiuję tych tabelek. W każdym razie najlepiej zwykłą kaszę mannę dodawać do zupy. Bo rozumiem, że kupiłaś taką błyskawiczną dla dzieci? Jak jakaś slodka albo mleczna to nie wiem czy się będzie komponować z obiadem :-)

tak kupiłam błyskawiczną ale nie smakową, czyli można taką zwykłą i też będzie ok, ta jest strasznie droga

a i jeszcze jedno, kiedy podawać jakieś masło lub oliwę z oliwek, potem powinno się podawać żółtko ale w jakiej formie? tez do zupy?

Gość gość
Ja dodaję trochę masła prawie od początku, tak na czubku łyżki. Co drugi, trzeci dzień dodaję trochę mięsa z kurczaka. Żółtko daje się ugotowane do zupy zamiast mięsa, ale ja jeszcze nie dawałam. Niektóre mamy rezygnują z tego i podają jajecznicę na parze czy jajko w innej formie, ale to później. Ja chyba zacznę po 6-miesiącu, bo mój starszy syn źle reagowal na jajka, może to rodzinne. Podobnie po 6 miesiącu planuję włączyć rybę.

Gość gość
Gluten można podawać od 5 miesiąca życia. Zaczynamy po 1 łyżeczce do któregoś z posiłków. Nie musi to być koniecznie obiad. Może być do innej kaszki np. ryżowej czy kukurydzianej jeżeli podajesz. Olej, masło lub oliwę z oliwy powinno podawać się od samego początku.

Gość akamcia
Dziękuję za odp. Nie wiedziałam ze od początku trzeba dawać dziecku jakieś tłuszcze, ale od dziś zacznę podawać.