Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

mąż ukrywał zadłużenie (kredyt)

Polecane posty

Gość gość

Witam, Mam problem. Jesteśmy 6 miesięcy po ślubie. Niedawno przypadkowo dowiedziałam się, że mój mąż ukrywa przede mną, że od 5 lat spłaca około 20,000 zł kredytu. Gdy go zapytałam, na co, to odpowiedział mi, że na samochód (fakt, kupił za 5000 fiacika + remonty), wspólne wakacje (myślałam, że finansuje każde z nas finansuje je ze swojej pensji) i jakieś inne przyjemności. Nie mogę się z tym pogodzić. Ukrywanie przede mną takiego faktu (zwłaszcza, że od około 3 lat prowadzimy wspólne gospodarstwo domowe) już go skreśla w moich oczach. A jeszcze jak sobie pomyślę, że ja dziesięć razy oglądam każdy gorsz, kombinuję jak tu powiązać koniec z końcem, a tu ktoś rozwala 20 tysięcy… i nic z nich praktycznie nie ma… żadna inwestycja jak na przykład mieszkanie… Na ślub rodzice też nam dali 3 tysiące. Wiem, że dla nich to kupa kasy, oszczędzali jak mogli, żeby nam dać… A tutaj gość rozpiernicza radośnie tyle kasy… Jestem załamana. Jak można być z tak nieodpowiedzialną osobą. Myślę o rozwodzie… Na szczęście nie ma dziecka…

Gość gość
Rozdzielnosci nie macie więc zadłużenie bedzie w połowie twoje . Ledwo wiazesz koniec z końcem , tak? A mąż? Nie pomaga Ci? Przecież chyba ma dużą pensję ?

Gość gość
Zadłużenie nie jest problemem, bo jest prawie spłacone. Od 5 lat po jakieś 500 zł. Problemem jest to, że taka kasa by była teraz np. na wkład mieszkaniowy. Ja jakieś oszczędności mam, ale wiadomo – im większy wkład tym lepiej, a tu te 20 tysi by się przydało. A jak nie na to, to np. na ewentualne dziecko (na cokolwiek, choćby mu na lokatę wpłacić – niezły kapitał na początek). Przecież jak brał kredyt, to już byliśmy razem i planowaliśmy przyszłość (choć nie mieszkaliśmy razem). I zamiast na tę przyszłość odkładać, to rozpie*** kasę na głupoty… Pensję ma niewiele większą ode mnie…

Gość gość
Pytanie jaka Ty masz.domyślam się ze niską. Wiec jak mógł z pensji zafundować wycieczki i to wszystko? Nie wzbudziło to czujnosci czy teraz udajesz głupia i nagleci się odechcialo faceta? Jeśli nie potrafisz być z człowiekiem w problemach, chcesz beztrosko tylko brać to nie nadajesz siędo życia

Gość gość
Kredyt jest sprzed 5 lat a małżeństwem jesteście dopiero pół roku. Nie miał żadnego obowiązku pytać cię o zgodę na jego zaciągnięcie.

Gość gość
Oczywiście, że nie miał obowiązku. Tylko czy bycie razem opiera się na ‘obowiązkach’, czy może raczej na uczciwości. Co do pensji: moja 2600 netto, jego 3200 (choć deklarował 2500, tyle przelewał na moje konto, z którego potem robiliśmy wspólne wydatki). Zostawiam w problemach? Korzystałam? Ciekawe tezy… Problem w tym, że obecnie korzystamy z mojego samochodu (kupionego za moje oszczędności z czasu studiów), oszczędności też są moje. Wspomniane wycieczki każdy płacił za siebie. Więc o jakim „korzystaniu” piszesz? Wiedziałam, że pochodzi z biedniejszej niż moja rodziny. Z tym problemu nie miałam. Ale żeby w takiej sytuacji wydać na „niewiadomoco” 20 000.

Gość gość
wyszłaś za kogoś kogo nie znałaś i teraz do kogo pretensje ?

Gość gość
Po 10 latach nzajomości... i niestety masz rację...