Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Waleria B

Roczne dziecko gryzie pierś kończąc pić pomocy

Polecane posty

Gość Waleria B

Jak w temacie- Od 1,5 tygodnia mój roczny synek przygryza sutek piersi kończąc posiłek - jednorazowo. Głównie prawą pierś, która boli a dziś pokazała się kropla krwi. Nie wiem jak reagować i jak znaleźć przyczynę. Proszę o radę inne doświadczone problemem kobiety. Może któraś z Pań miała podobnie i poradziła sobie z tą sytuacją? Mówię dziecku stanowczo: nie gryź, to mamę boli, po tym wychodzę na moment z pokoju ale to jeszcze nie przyniosło rezultatów. Czy przyczyną może być wyżynanie się ząbka? (żadnego nie widzsę ale może wychodzi?) Synek miewa też wzdęcia i ma lepszą perystaltykę leżąc na prawym boczku- czy to może mieć wpływ? Obecnie pierś jest głównym posiłkiem synka, który preferuje pierś. Ratujcie bo już zastanawiam się czy nie zakończyć karmienia albo karmić tylko jedną piersią (chciałam karmić do 2go roku życia) Będę ogromnie wdzięczna za każdą radę. Ślę serdeczności dla wszystkich mam a zwłaszcza tych przechodzących trudne okresy i szukających tutaj wsparcia. Waleria

Gość gość
"Obecnie pierś jest głównym posiłkiem syna." To chyba jakiś żart. Przecież dziecko ma rok :/

Gość Waleria B
Nie, on bardzo dużo je - rano owoce , kaszki (głównie jaglaną, płatki owsiane), potem 2x w ciągu dnia gęstą zupę i 1x miksowane warzywa z mięsem, żółtkiem, etc. ale pierś i tak podaję do picia 4-5x dziennie, bo się jej domaga i wypija jednorazowo całą a mam bardzo dużo pokarmu. Problem z gryzieniem nie występuje w nocy (choć budzi się i je w nocy co 2-3h, ale to już osobny temat). Wszystkie posiłki miksuję. Informacją, która moiże mieć znaczenie jest to, że ok 3 tyg temu powstało uczulenie na nogach zdiagnozowane jako AZS ale od 1,5 tygodnia zaczęło samoistnie znikać i obecnie jest niemal niewidoczne. Czy to zbieg okoliczności? Odstawiłam tylko słodkie mleko krowie, częściej nacieram go olejem kokosowym i częściej kąpię- 1-2x dziennie - poza tym żądnych zmian nie wprowadzałam. Mam nadzieję że nie zaciemniłam tematu utrudniając ocenę sytuacji nadmiarem informacji.

Gość gośćmamaroczniaczkaaaaaaa
Mam to samo. Piersi bola jak nie wiem. A syn gryzie dla zabawy bo lubi jak mama krzyczy ala albo pusc. Chowam wtedy piers i dopiero jest histeria. Jak dostanie znowu to juz nie gryzie ale za pare dni znow mu sie przypomni.,w nocy czy przez sen mu sie to nie zdarza wiec wiem ze,to specjalnie

Gość Zuzja11117
Droga autorko, miałam podobnie. Zabieraj pierś natychmiast to ugryzieniu. Unikaj robienia "zabawnych" rzeczy jak krzyk, syk, gwałtowne ruchy. Nie wychodź z pokoju tylko odsuń dziecko od siebie. Roczne dziecko dużo rozumie wiec tłumacz spokojnie. Moze to być związane z ząbkowaniem ale zwykle nie jest. Być moze robisz po ugryzieniu coś, co dziecko uznaje za interesujące. Odsuniecie dziecka i utrzymanie dystansu przez jakiś czas powinno pomoc. Powodzenia. Do gościa powyżej : co dziwnego w takim karmieniu? Moje dziecko ma 15 miesięcy i nadal woli moje mleko od innego jedzenia.

Gość gość
Tez to przechodzilam. Zabieralam piers i dzieci szybko sie uczyly, ze nie wolno gryzc mamy. Corke kp ponad dwa lata a synka karmie juz 18 m. Faze gryzienia mieli w 6m (corka) i wlasnie okolo roczku (synek). U dzieci wszystko sie szybko zmienia. Powodzenia bo dlugie kp to fajna sprawa i super inwestycja w zdrowie dziecka.

Gość gość
serio macie takie ułomne dzieci że w wieku 12 miesięcy tylko miksowane rzeczy potrafią jeść?

Gość Waleria B
gośćmamaroczniaczkaaaaaaa może faktycznie robi to specjalnie bo nmigdy nie zdaza mu sieę przed lub w trakcie jedzenia tylko zawsze na zakończenie i jeszcze często patrzy przy tym w oczy a czasem się uśmiecha

Gość gość
jak nie umiecie wychować dzieci to oddajcie je gdzieś, dziecko roczne to nie noworodek, może jeszcze butla zsokiem , smoczek i chodzik?leniwe kwoki

Gość Waleria B
Dziękuję Wam dziewczyny za wsparcie Zuzja11117 i gość z 12:38 a jak długo dzieci was tak "podgryzały"? pytam bo nie wiem jak długo jeszcze wytrzymam:( Zuzja11117 odsunięcia dxziecka od siebie spróbuję a zabieranie piersi nie skutkuje bo on ją puszcza zaraz po ugryzieniu i jest to koniec posłku a tłumaczene też nic nie pomaga. Zuzja11117 ciężko wytrwać ale bardzo chcę i zwłaszcza pocieszający jest fakt że Twoje duże dziecko też wolało pierś bo już myślałam że robię coś źle i głowię się cały czas. A w dodatku jestem przeziębiona od 2 dni co skutecznie obniżyło morale naszej drużyny:) Ale będę walczyć nadal może jakaś dobra kobieta jeszcze coś podpowie

Gość gość
ja też myślałam że to żart z tym miksowaniem

Gość gość
Hej, pisalam wyzej. U mnie nie trwalo to dlugo. Zabieralam piers i stanowczym glosem mowilam "nie". Piersi dziecko nie dostalo przez kilka minut. Moze trwalo to tydzien. Inny pomysl to konczyc karmienie, kiedy widzisz ze dziecko sie napilo i zaczyna tak sobie ssac dla zabawy na koncu. Moze uda ci sie wylapac ten moment i zapobiegac gryzieniu.

Gość Waleria B
gość dziś dziękuję spróbuję wyłapać ten moment

Gość Waleria B
gość z dziś - dziękuję za uwagę, choć przyjemniej rozmawiałoby się, gdyby forma przekazu nie była tak atakująca. Czy ktoś jeszcze sugeruje że miksowanie posiłków sprawia że dziecko gryzie pierś? Gryzie różne rzeczy żeby zaspokoić potrzebę gryzienia i zastanawia fakt dlaczego zaczął gryźć dopiero teraz i dlaczego tylko prawą pierś?

Gość Waleria B
gość z dziś wyłapałam ten moment i powiedziałam "daj mamusi" i wyciągając pierś poczułam ugryzienie:( teraz boję się reagować a czekanie do zakończenia karmienia też jest nieznośne bo jestem w napięciu i czekam kiedy ukąsi:) Na razie wnioskując z Waszych dotychczasowych wypowiedzi kochane przyjmuję że gryzie dla zabawy i potrzeby doświadczenia czegoś interesującego:) i tego będę się trzymać i czekać kiedy mu się znudzi dziękuję wszystkim