Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pierwsza Wigilia tylko we dwoje: menu

Polecane posty

Gość gość

Pierwszy raz w tym roku spedze Święta tylko z narzeczonym. Powolutku zaczynam zastanawiać się nad tym, co przygotuje do jedzenia. Nigdy nie robiłam typowo wigilijnych dań, zresztą nie muszą być bardzo tradycyjne, bo mój narzeczony nie jest Polakiem. Na razie wymyslilam: Smażony dorsz albo śledzie w sosie musztardowym Pierogi z mięsem (domowe, choć nigdy wcześniej nie robilam) Sałatka z kurczakiem, ryżem i kukurydza (w majonezie) Czekoladowe ciasteczka z pistacjami Likier jajeczny Jak myślicie?

Gość gość
Pierogi z mięsem (domowe, choć nigdy wcześniej nie robilam) Sałatka z kurczakiem, ryżem i kukurydza (w majonezie) Czekoladowe ciasteczka z pistacjami masz 3 pozostaje murzyńska sperma 6 razy plus 3 razy prosto z d**y będzie z dodatkiem i wyjdzie ci 12

Gość gość
A zjecie tyle? Ja na domowa wigilie zrobiłabym uszka z barszczem ziemniaki i jakies 3 rodzaje ryb i ewentualnie jakies pierogi

Gość gość
pierogi z mięsem i sałatka z kurczakiem na wigilię?

Gość gość
No ma to na wystarczyć na całe Święta. Nie jestem jakoś strasznie wierzaca, wiec mięso w Wigilię to dla mnie nie problem.

Gość gość
nawet nie chodzi o to że osoby wierzące nie powinny jeść mięsa ale o jakąś tradycję

Gość gość
Też jestem niewierząca a mąż to obcokrajowiec ale bardzo lubi typowe polskie jedzenie, więc będzie tradycyjnie. Poza tym bardzo podoba mu się zwyczaj dzielenia opłatkiem i składanie życzeń.

Gość gość
To zrób tradycyjnie i bez mięsa Pierogi z grzybami i kapustą a sałatkę z tuńczykiem ;)

Gość gość
A jaki to ma zwiazek z tym dzialem?

Gość gość
Bo po wigilii będą robić dzieci:P

Gość asdsas
pierogi z mięsem i sałatka z kurczakiem na wigilię? xxx No przecież dostaliście dyspensę i możecie w wigilię spozywać mieso. Jesteś wierząca i tego nie wiesz?

Gość gość
To nie sa dania na Wigilię :-o

Gość gość
proponuje rybę po grecku i kulebiak z ciasta francuskiego nadziewany zasmażaną kapustą kiszoną z pieczarkami doprawiony na lekko pikantny - paluszki lizać

Gość gość
ja nie jestem wierzaca, ale jakoś mięso mi nie pasuje do wigilii. Taka tradycja i tyle

Gość gość
Te twoje potrawy są bez sensu. Weź lepiej już zamów pizzę, bo to tak samo świąteczne jak te twoje potrawy.

Gość gość
Jesli chcesz zrobic "Wigilie" to przynajmniej zachowaj minimum tradycji :O i zrob ja bez miesa. Jak nie to nie nazywaj tego Wigilia, tylko kolacja...

Gość gość
Wy macie juz nie pokolei we lbach. Jak mozna komus mowic co ma robi. Na wigilię, jakie dania? :o nawet jakby sobie chcieli zrobic sajgonki to wam nic do tego. Kazdy ma prawo jesc co chce i kiedy chce nawet na wigilie. Na calym swiecie kazdy ten dzien celebruje jak uwaza albo w ogole nie celebruje,jego sprawa. A skoro nie ma postu w ten dzien to tym bardziej ma prawo jesc poerogi z miesem. Nawet gdyby dyspensy nie bylo to ma do tego durne prawo. Kim wy w ogole jestescie zeby dyktować komus co ma ugotowac?:o

Gość gość
Ale autorka chyba pytała co o tym myślimy, prawda? To nam daje prawo do wyrażania własnej opinii w tej sprawie.

Gość gość
Ja i moj facet wyjezdzamy od 19 grudnia do 9 stycznia, bedziemy nocowac w hotelu i wigilie tez bedziemy mieli w restauracji tak jak i sylwestra,

Gość gość
17.04 chciało Ci się tyle tekstu napierdolić? A może teraz coś na temat, downie?

Gość gość
No ja mysle ze maja prawo jesc co im sie podoba :) nie moja sprawa, nie moja wigilia:)

Gość gość
mięso w wigilie pogieło cię? Karp , barszcz czerwony z uszkami, łazanki, śledż, sałatka warzywna, wszelkiego rodzaju placki, pierogi z kapustą , grzyby w cieście, itd itp poszukaj w necie znajdziesz wiele przepisów wigilijnych bez mięsa

Gość gość
Ja nie jestem osobą wierzącą, ale z tego co obiło mi się o uszy to wolno już w wigilię jeść mięso. Rozumiem, że ludzie się przyzwyczaili, że tego mięsa nie ma i już. Natomiast do głowy by mi nie przyszło wyzywać kogoś, bo zje sobie na wigilię to czy tamto. Nie moja wigilia, nie moja sprawa. Jak chce niech je sushi przegryzając indyjskim curry i popijając sake. Co mnie to obchodzi co kto zje na swojej wigilii?

Gość gość
Super brawo :P

Gość gość
Super brawo jezyk.gif x