Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jaki pies do domu z malymi dziecmi.

Polecane posty

Gość gość

Witam, potrzebuje rady odnosnie rasy psa ktory nadawalby sie do towarzystwa dzieci (6 letnie dziewczynki). Mamy duzym ogrod I las nieopodal,wiec psiak mialby duzo rozrywek. Czytalam duzo o psach rodzinnych I bardzo czesto przewija sie cavalier king charles spaniel, czy ktos posada psa tej rasy?

Gość gość
najlepiej pluszowy

Gość gość
golden retriever idealny dla dzieci i duzego domu

Gość gość
Pies to nie jest zabawka , nie kupuje dla psa dla dzieci.

Gość gość
Czyli Co? W domu w ktorym sa dzieci nie moze byc psa? Nie kupuje psa jako zabawki, tylko jako towarzysza, prosze czytac tak dlugo az sie zrozumie. Dziekuje za podpowiedz o goldenie, zaraz poczytam :)

Gość gość
a kto tu pisze, że kupuje psa dla dziecka? to chyba normalne, że rodzic przejmuje się dobrem dzieci. Słowo daję, ale mnie to w*****a, zawsze jak ktoś pyta o psa i WSPOMINA, że ma dziecko w domu, znajdzie się taki idiota, co powie "nie kupuje się psa dla dziecka" :/ wiadomo, pies to nowy członek rodziny, tak samo, jak dzieci, więc chyba należy zadbać, żeby każdy domownik czuł się komfortowo!

Gość gość
Tylko owczarek niemiecki. Najmadrzejsze, najbardziej inteligentne psy. Mozna go tak ulozyc ze dziecko moze mu wyciagac jedzenie z pyska a osobe ktora zagraza rozszarpie w 3 sek. My budujemy dom i gdy tylko skonczymy od razu bierzemy owczarka. Goldeny sa swietne ale naet gdy sa dorosle maja usposobienie szczeniaka

Gość gość
Mops

Gość gość
Przyznam, ze opcja owczarka bylaby dla mnie bardzo kuszaca, aczkolwiek nie wiem czy podolalibysmy z treningiem, chyba, ze by sie odbyl w obecnosci profesjonalisty.

Gość gość
Lablador .... Najbardziej pozytywne psy świata stworzone do kochania .....

Gość gość
Labrador a nie lablador hehe posmialam sie troche dzieki ; ) owczarek niemiecki. Nie ma madrzejszych psow

Gość gość
te psy są za duże polecam west higland white terier małe białe charakterne żywiołowe akurat dla dzieci albo kundelka niedużego. za dużo się narobiło owczarków i labradorów ostatnio

Gość H helix
Czy masz już jakieś doświadczenie z psami? Jeśli tak to owczarek niemiecki lub biały owczarek szwajcarski albo labrador byłby fajny. Wszystkie te rasy potrzebują jednak pewnego obycia, porządnego wychowania i dużo ruchu. Są bardzo inteligentne, więc trzeba je zmęczyć nie tylko fizycznie przez wybieganie, ale muszą mieć też zadania, w których mogą użyć mózgu. Znudzone same sobie znajdą zajęcie. Zwykle nie akceptowalne przez właściciela. Poza szwajcarem to popularne rasy, więc trzeba bardzo uważać przy kupnie, bo nieuczciwi "hodowcy" z różnych dziwnych organizacji rozmnażają je nie patrząc na cechy charakteru czy zdrowie rodziców szczeniąt. To duże i silne psy, więc muszą mieć łagodność do dzieci już w genach. Niestety w tych rasach bywają osobniki agresywne lub lękliwe (strach budzi agresję). Najlepiej wybrać hodowlę domową (tylko z metryką Związku Kynologicznego w Polsce), w której szczeniaki mają stały kontakt z dziećmi. Jeśli nie masz obycia z psami, nie polecam Ci tych ras na początek. Świetny jest golden retriever. Z dekadę temu poleciłam goldena mojemu wujkowi, który miał wtedy córkę nieco starszą od twoich i młodszego syna. Kupił suczkę i okazało się to strzałem w 10. Goldenka okazała się bardzo fajną kompanką rodziny, która niebawem jeszcze się powiększyła. Tylko to też pies, który potrzebuje sporo ruchu (rasa stworzona do aportowania) i pracy mózgownicy (bardzo inteligentny). Teraz sama myślę powoli o psie i jako miłośniczka owczarków mam problem, bo wiem, że taki pies nawet najłagodniejszy może zrobić małemu dziecku krzywdę. Wystarczy, że radośnie macha ogonem i może malca przewrócić, a ja mam jeszcze maleństwo. Muszę więc wybrać jakiegoś mniejszego psa. Niestety te małe popierdółki są zwykle bardziej niebezpieczne od dużych psów, bo bywają zadziorne lub strachliwe. Nie zdecydowałabym się np. przy dziecku na teriera (w tym również yorka czy westa), jamnika czy cziłałę (nigdy nie wiem, jak to napisać ;) ). Moim numerem jeden jest na razie właśnie cavalier king charles spaniel. Niestety nie znam osobiście żadnego przedstawiciela tej rasy, więc kieruję się tylko tym, co czytam. Ta rasa jest obciążona pewnymi ciężkimi chorobami, więc też trzeba dobrze wybrać hodowę.

Gość gość
Labrador lub golden retriever :) GDzies czytalam ze najlepiej by pies dorastal wraz z dziecmi. Osobiscie uwazam ze pies to swietny pomysl!

Gość gość
Ktos tu pisze że dla dzieci mały piesek.To największy błąd! Małe pieski same są jak dzieci bywają zazdrosne,złośliwe,domagają się uwagi ,pieszczot.Dziecko traktują jak wroga i konkurencje .Najlepszy średni lub duży pies typu lablador owczarek golden retriever

Gość gość
zgadzam się, żadny mały pies dla dzieci. Mam yorka i jest bardzo strachliwy i nieufny. Nie przepada za dziećmi, widać to np, jak dzieci nie ma w domu lub idą spać to nasz się uaktywnia. Nie lubi z nimi żadnych zabaw, zachowuje się jak kot, czyli albo śpi albo łazi po parapetach. Żałuję, że zdecydowałam się na yorka, bo mimo że bardzo jest kochany to widzę że nie czuje się dobrze przy dzieciach. * uprzedzam ataki, dzieci go nie męczą, nie drażnią, w sumie to już go nawet nie zauważają. Pies ani razu nie spróbował nawet przynieść im piłeczki.

Gość gość
Tak naprawde każdy pies jest dobry tylko należy wziąć pod uwagę kwestię wychowania go. Znam dużo psów które dostosowywały się do dzieci i żaden krzywdy maluchowi nigdy nie zrobił. Pies czuje że sytuacja się zmienia i pojawia się nowy członek rodziny. Osobiście posiadam suczkę husky, kiedy urodziła się moja siostrzenica psiak miał 3lata, szybko się dostosował, a mała za psem strasznie. Łapanie za ogon, ciąganie, przytulanie, wkładanie rąk do pyska i nic, pies wie ze tknąć nie może i broni małej przed obcymi. Teraz sama mam 3msc syna i psiak również ostrożny i gotowy na zawołanie. Boje się tylko co to będzie jak maly zacznie chodzić bo dwójka dzieciaków bawiących się z psem to wyzwanie dla biednego ale cierpliwego psa :)

Gość gość
Dziekuje za wszystkie wypowiedzi. Doswiadczenie mam bardzo male. Zanim urodzily sie dziewczynki, adoptowalismy z mezem psa ze schroniska, rasy mieszanej. Byl bardzo stary, nie potrzebowal doslownie niczego, tylko naszego towarzystwa. Umarl zaledwie po kilku miesiacach I dopiero teraz czuje sie gotowa na nowego psa. Bardzo chcialabym owczarka, ale boje sie, ze nie bede w stanie go odpowiednio wytrenowac. Co do cavalierow, to wiem, ze moga miec duzo problemow zdrowotnych, dlatego powinno sie je brac z dobrej hodowli, gdzie psy sa adekwatnie badane.

Gość H helix
Jeśli nie masz doświadczenia, to absolutnie nie bierz owczarka. To bardzo inteligentne psy, a przez to dość trudne, ponieważ szybko się uczą dobrych, ale i złych zachowań, które potem trudno odkręcić. Sama miałam jeszcze przed urodzeniem maluszka owczarka i wiem, że ten osobnik nie nadawałby się do dziecka. Nie był agresywny, wręcz przyjazny dla wszystkich ludzi, ale bardzo szalony i mógłby zrobić dziecku krzywdę, jakby na nie np. wpadł czy skoczył w zabawie. taki temperament a ja nie miałam wcześniej potrzeby oduczenia go takich zachowań. W dorosłości byłoby to mega trudne.

Gość pelasia13
nie polecam spaniela i cavaliera, bo pomijając, że to rasy myśliwskie i roznosi je dosłownie w domu i w ogródku :P to często mają problem z pozostawaniem w domu. Takim rasom nie wystarczy krótki spacerek koło domu lub ogródek. Do tak małych dzieci polecam raczej większego psa typu golden czy labrador. Ale tak naprawdę polecam adopcje psa z tzw domu tymczasowego, w którym psiak już przebywa chwile i opiekun może powiedzieć nt takiego psa dużo więcej niż jak Pani kupi szczeniaka z niewiadomego źródła. Polecam adopcje podrostka kilku miesięcznego. Wtedy psiak ma w miarę już ukształtowany charakter i widzi Pani jego predyspozycje (spokojny, ADHD ;) , ciapa )

Gość gość
Cavaliery to nie sa psy mysliwskie :) rowniez ich nie roznosi, godzina ruchu dziennie spokojnie wystarczy, nalezy pamietac, ze te psy maja slabe serca, wiec nie powinny sie meczyc, w czasie upalow powinny byc w chlodnym miejscu, najlepiej na podkladce chlodzacej. Hodowca musi wykonac odpowiednie do rasy testy zdrowotne - serce, oczy, Mri I dna. Nie powinny zostawac same wiecej niz 4 godziny, inaczej czuja sie bardzo samotne. To sa takie psy, ktore chce byc z wlascicielem non stop, kochaja dzieci I nie sa agresywne :) futro wymaga czesania OK 2 razy w tygodniu, kapieli raz na miesiac I regularnego przycinana futra na lapach. Nie sa szczekliwe I ogolnie niewymagajace. Jednym minusem jest wysoka cena.

Gość gość
a żaden... kupa sprzatania i syfu po psie (nie mowie o kupach, bo zapewne wychowasz na porzadnego psiaka). Sierści w cholere, z reszta nie wyobrazam sobie juz sprzatac po psie. Jestem a'la pedantką. Mialam w dumu rodzinnym psa i takiego syfu, jaki on zostawial (mowie o siersci), a nie byl nowofunlandem - o nie dziekuje. Jak lubisz sprzatac to polecam

Gość gość
miejsce psa jest na podwórku w budzie, w kojcu. Moj spi w kotłowni, zakaz wstepu do domu.

Gość gość
ja osobiscie nie jestem fanka labradorow bo wydaja mi sie troche glupawe (przepraszam, jezeli kogos urazilam, moje osob. odczucie) tez jestem fanka owczarkow niemieckich, a ostatnie 15lat u nas w rodzinie byly wyzly szorstkowlose i zachowywaly sie super wobec dzieci, byly to psy z wesolych charakterem, uwielbiajace zabawy ale tez bardzo energiczne i jednoczenie bardzo inteligentne i delikante i opiekuncze wobec dzieci i starszych, oczywiscie wiele zalezy od wychowania zwierzaka