Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Chrzciny. Proszę o poradę.

Polecane posty

Gość gość

Jest to moje pierwsze dziecko. Nie wiem co i jak. Po co szatka? Kto trzyma świecę i kiedy ją się zapala ? Oglądałam filmiki ze chrztów i na wszystkich dzieci są w becikach. My kupiliśmy grubą sukieneczkę i spodnie ocieplane, pod spód biały pajacyk, grube skarpetki i buciki i gruba czapka. Czy ten becik jest konieczny ?

Gość gość
Po co chrzcisz dziecko skoro nie masz pojęcia o najważniejszych rzeczach? Nie wiesz po co szatka ¿? A wiesz po co w ogóle chrzest?

Gość gość
Nie musi być becik

Gość gość
No rzeczywiście, trochę wstyd. Becik to akurat najmniej istotna sprawa. Sprawdź może na stronie parafii jaka jest symbolika poszczególnych elementów i jaki jest przebieg ceremonii (u nas takie informacje są), a nie na filmikach...

Gość gość
Nie trzeba becika.Najpierw jest polanie woda , potem namaszczenie Krzyżmem świętym, następnie szatkę ksiądz kładzie na dziecku (ksiądz mówi:stałeś(aś) się nowym stworzeniem i przyoblekłeś(aś) się w Chrystusa, dlatego otrzymujesz białą szatę), potem zapala się świecę (przyjmijcie światło Chrystusa). Znajdz sobie w internecie jak wygląda obrzęd chrztu i będziesz wszystko wiedziała

Gość gość
Przecież to jest wyjaśnione w każdym katechizmie... Po *uj tyle tej religii w szkole, jak takiej prostej wiedzy potem ten "wierzący" nie ma??? :o

Gość gość
Przestańcie warczeć "swiętoszki".... Sama jestem wierząca i wiem po co i dlaczego przyjmowałam sakramenty i po co chrzciłam dzieci, ale nie przystoi nam osądzać innych ....

Gość gość
Szatkę kładzie matka chrzestna, a świecę ojciec chrzestny zapala.

Gość gość
Bardzo dużo porad na temat chrzcin znalazłam na http://chrzcinyikomunie.pl/ :) Sama byłam w tym roku w podobnej sytuacji i zostałam, że tak napiszę uratowana! :D