Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

przepis na mleko ryżowe

Polecane posty

Gość gość

Chciałabym zrobić mleko ryżowe. Nigdy wcześniej nie robiłam. Znalazłam kilka przepisów, ale różnią się przygotowaniem. Jakie proporcje? Ryż brązowy? Jakiej firmy polecacie? O czym powinnam wiedzieć? Mój syn ma 7 miesięcy. Jest głównie na piersi. Teraz wyszła skaza białkowa. A muszę dokarmić jak mnie nie ma w domu w inny sposób niż pierś.

Gość gość
No ale ty chyba nie chcesz dokarmiać "mlekiem"ryżowym...?

Gość gość
Ryz brązowy zawiera duzo arsenu-arszeniku. Nie polecam nawet do jedzenia chyba ze gotowany w dużej ilości wody. Najlepszy jest jaśminowy, basmati i z takiego tez polecam robienie mleka jesli juz trzeba ale zastanawiam sie dlaczego koniecznie jakiegos roślinnego szukasz dla takiego malucha? Budyń na tym nie wyjdzie, jogurty itd tez nie da rady. Skoro dokarmić to chyba juz ma jakies pokarmy stałe wprowadzone???

Gość gość
Tak ma stałe pokarmy wprowadzone do diety. Chce wprowadzić mu roślinne mleka. Czy jak ktoś oburza się to niech będzie napój ryżowy. Dlaczego? Dokładnie w szpitalu jak mały był na konsultacji zaproponowali takie rozwiązanie. Ma skazę białkową, żadnego mm nie może przyjmować. Ma też inne alergie, które wykluczają nawet mm dla alergików. Mleko w postaci roślinnej musi przyjmować ponieważ zaczyna mieć też alergię na moje mleko. I niestety będzie ona postępować nawet przy restrykcyjnej diecie. Mam nadzieję, że wszystko wyjaśniłam nadgorliwym mamom. pozd

Gość gość
Nie gadaj bzdur bo sa specjalistyczne mleka dla takich dzieci. Sa bardzo drogie, ponad 100 zl za puszke sle maja refundację i wtedy kosztuka cos ponad 1 zl raptem. Nie wierze ze jakikolwiek lekarz zaleciłby podawanie takiego mleka. Zywiac dziecko w ten sposob doprowadzisz do jego zaglodzenia bo nie bedziesz dostarczac mu skladnikow odzywczych. Odstawisz piers,podasz niewiele posilkow stalych bo ile takie dziecko je? Juz byly takie madre co karmily dziecko owocami i warzywami i dziecko umieralo.

Gość gość
Niemowlak ma 7 miesięcy. Jesteście żałosne:):). Jak można zagłodzić dziecko, które ma już bardzo dużo stałych produktów podawanych. Łącznie z mięsem (królik, ryba, cielęcina), mnóstwem warzyw i owoców. Dodatkowo kasze, soczewica itd. Dziecko ma skazę białkową połączoną z masą alergenów, które ciężko jest wykryć u takiego malucha. W szpitalu pediatra zaznaczył, że wszelkie plusy i minusy napoju roślinnego. Zastanawiam się nad ryżem, bo tu gdzie mieszkam ryż jest uprawiany i wody gruntowe, studnie nie są tu skażone arsenem. Na razie nie mam zamiaru odstawiać od piersi, ale niestety będzie to konieczne za 1-2 miesiące i muszę się do tego przygotować. PS. Nie mieszkam w Polsce. I może powinnam to napisać w piewszej kolejności. A przepis już mam zapytałam się na blogu kulinarnym. Ale dzięki eko matki za wykład.

Gość gość
mleko ryżowe? to nie mleko a po prostu rozwodniony ryż... równie dobrze mogłabyś karmić dziecko wodą

Gość gość
Albo dajac do kazdego posilku ryz. Wtedy by go wiecej zjadlo. Zalosna jestes ty. Popluczynami z ryzu chcesz karmic niemowlaka. Brawo!

Gość gość
Dziecko ma dopiero 7 miesięcy a nie aż... takim to powinno sie odbierać dzieci

Gość gość
Wiesz, że u mnie za pisanie takich rzeczy podłączają pod elektrowstrząsy a dzieci wolno bić? Ten ryż to pikuś niestety piszę serio.

Gość gość
Kup soyabelle i przestancie pic mleko krowie cala rodzina. Wyjdzie Wam to na zdrowie. Mleko kopytnych jest dla kopytnych. Mleko owsiane jaglane ryzowe migdalowe kokosowe...w pare minut. Pycha. Polecam-mama alergikow:)))

Gość gość
Kazdy ryz zawiera arsen. Kazdy. Bo chlonie go z wody jak gąbka. Nie wqzne czy eko czy normalny. Poczytaj sobie. Mleko ryzowe nie powinno byc spozywane przez dzieci do 5 r.z. a do 3 r.z przynajmniej. A ty chcesz niemowlaka truc pojąc go nim kilka razy dziennie.

Gość gość
nie przejmuj się, moja córka ma teraz 4 lata, skaza białkowa, nigdy nie dostawała mleka aptecznego. uważaj na mleka sojowe - też uczulają przeważnie. Mleko ryżowe, jaglane, migdałowe (też może uczulać) są super - ale nie jako samodzielny posiłek. Rób na nich kaszki po prostu. Super sprawdzaja się też ryż, kasza jaglana - gotowane na wodzie, na dość rzadko - zmiksowane na gładko, zamiast gotowych kaszek. Takiemu mauchowi możesz "dosłodzić" startym jabłkiem, zmiksowanym bananem, morelą, im będzie starsze tym więcej owóców - świeżych i suszonych można dodawać.

Gość gość
UWAGA: Mleko ryżowe jest od 5 roku życia!!!

Gość gość
Mnie też śmieszy nazwa. Mleko ryżowe. Jakie mleko???to gotowany ryż zmiksowany z wodą.

Gość gość
Gotowany? Widzę same tęgie głowy po szkołach zasadniczych tu przesiadują...

Gość gość
To masz przej*** za ta granica. Mój syn w Polsce pił mleko za prawie 200zł. Tez silny alergik (doznaje wstrząsu anafilaktycznego) i to nie tylko na mleko krowie).

Gość gość
To jest ryz homeopatyczny :D

Gość gość
A jaki?surowy??przecież trzeba ugotować przed zmiksowaniem. Robiłam z przepisu. Mam wykształcenie wyższe a nie zawodowe.

Gość gość
Jakie mleko za 200 zlotych?podaj nazwę.

Gość gość
A moze nie gotowany? To rob surowy :D przepisy sa i z gotowanego i z surowego. Ale to mniejszosc. Smacznego. Mam nadzieje ze zatrujesz sie arszenikiem. Jednego trolla mniej na swiecie.

Gość gość
W gotowanym też masz arszenik geniuszu...

Gość gość
Mleko neocatei lcp- dawniej nie było refundowane... Teraz bez recepty jakieś 150zł a z recepta 3zł.

Gość gość
Na prwno mniej bo sie wyplucze. Ale ja nie pije zadnego :D Mleko zwie sie neocate.

Gość gość
Nigdy się nie wypłucze do końca. Może ze 40% przy odrobinie szczęścia.

Gość gość
Dlatego wlasnie ja nie pijam zadnego. I na pewno nie bede truc dziecka. Nie mowiac o niemowlu :))

Gość gość
Dokarmiać mlekiem ryżowym? Masakraaaa

Gość gość
ja dokarmiałam mlekiem ryżowym, teraz jak czytam o tym arszeniku to mi serce staje, ale nic o tym nie wiedziałam. ja dokarmiałam w małych ilościach bo syn się krztusił moim mlekiem i zagęszczałam, ALE możesz poszukać przepisu na mleko jaglane, kokosowe i migdałowe. jeju cokolwiek dać dziecku a potem wychodzą na jaw różne dziwne rzeczy. przeraził mnie ten arszenik, ale dziecko już dawno nie je mleka ryżowego, teraz ma 2 lata i zdrowy. ale 7 mies. dziecko ma już inny smak, mleko ryżowe jest jałowe, spróbuj kokosowe, wiórki kokosowe zalewasz ciepłą wodą, miksujesz i odsączasz.

Gość gość
Dużo ludzi nie wie, bo nie szuka informacji przed podaniem czegokolwiek dziecku i to jest zasadniczy problem w tym wszytkom, bo informacje są, tylko ludziom się nie chce sprawdzać. Żebyś się lepiej poczuła napiszę ci, że o mleku ryżowym dowiedziałam się co prawda przed jego podaniem, ale przedtem przez około 5 mies. bezwiednie futrowałam dzieciaka kaszką ryżową i ryżem, jak zresztą robi cały czas wielu ludzi. A ostatnio zdarzyło mi się nawet zaparzyć i podać 3 letniemu dziecku zieloną herbatę nim jeszcze zdążyłam wyczytać jak bardzo jest szkodliwa dla maluchów... Na szczęście nie było jej dużo i nie była zbyt mocna, choć dziecko chętnie wypiło i chciało dolewki. Popełniamy błędy z niewiedzy i dlatego, że czegoś nie sprawdzimy w porę albo w ogóle.

Gość gość
Mleko kokosowe nie jest z wiórek z wodą, tylko z wody kokosowej z miąższem kokosowym. Jak masz dawać wiórki (z dwutlenkiem siarki) z wodą, to lepiej w ogóle się w to nie baw, tylko zapłać za gotowe z dobrym składem. Ale macie pomysły...