Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zysiolinka

becikowe

Polecane posty

Gość zysiolinka

Dziewczyny jakie dokumenty bralyscie od pracodawcy zeby złożyć wniosek o becikowe?

Gość matka polka10000
KIlka dni temu złożylam papiery do becikowego. Od pracodawcy nic nie brałam. Potrzebne są: - akt urodzenia dziecka zaświadczenie od lekarza prowadzącego ciążę - zaświadczenie ze skarbówki dotyczące dochodów za rok 2014 ojca i matki dziecka Jak sobie przypomne co jeszcze to dopiszę. Aha żeby dostać becikowe nie można przekraczać 1922zł na osobę

Zaświadczenie z us mam, podobno musze miec tez z zusu i od pracodawcy tylko wlasnie nie wiem jakis papier o dochodach utraconych i o dochodach netto z drugiego miesiaca. Strasznie to pokąplikowali...

No nie wierze ze żadna z was nie skladala dokumentów do mopsu o becikowe. Jakie dokladnie dokumenty trzeba wziąć od pracodawcy?

Gość gość
Różne mopsy zycza sobie różne dokumenty. Dowiedz sie u siebie, skad my mamy wiedziec co u ciebie wymagaja? U mnie np potrzebne bylo tulko ksero pitu za poprzedni rok. Z tego wszystko policzone. Żadnych dokumentów z us zadnych z zusu zadnych od pracodawcy. Jak u ciebie utrudniają i "pokąplikowali" to nie moja wina...

Gość gośćjaja
nie prawda ze w każdym ośrodku potrzebują innych dokumentów gdyż obowiązuje w naszym kroju tylko jedna ustawa o świadczeniach rodzinnych :)

Gość gośćjaja
dokumenty niezbedne to: - dowody osobiste rodziców - akt urodzenia dziecka - oryginał - zaświadcznie z US o wysokości dochodu za 2014 rok - 2 szt (każdego z rodziców) - zaświadcznei z ZUS o wysokości składki zdrowotnej - 2 szt. - numer konta bankowego

Gość gośćjaja
- oczywiscie jak jedno z rodziców jest zameldowane w innej gminie to zaświadczenie że nie pobrał świadczenia właśnie w tej gminie - jak rodzina posiada gospodarstwo rolne to również zaświadcznei o wielkości gospodarstwa

Gość gośćjaja
a gość tu pisze o sytuacji kiedy sie nie posiada dochodu lub stracił dochód w roku obowiazującym :) wiec nikt nic nie utrudnia oprócz naszego państwa:) pozdrawiam

Gosciu z 17.53 oj no to skoro u ciebie byl potrzebny "tulko" pit to zazdroszcze ja dostalam caly stos dokumentów do wypelnienia i jeszcze musze pojeździć po urzedach no masakra jakas :(

Gość gość
a jeśli z ojcem dziecka nie mam ślubu to jego dochody też trzeba pokazać czy liczą się tylko moje?

Gość gość
Ktoś z tu wyżej twierdzi ze nieprawda ze w kazdej gminie mogą chcieć inne dokumenty bo ustawa jest jedna. Ja wiem ze w teorii tak powinno być ale praktyka pokazuje co innego. Urzędy zdają sie nie widziec ze w ustawie jest w wielu miejscach słówko "lub" i traktują je jako "i". Osobiście znam taki urząd ktory wymaga absurdalny stos dokumentów nie mający nic wspólnego z ustawą ani z jakakolwiek logika policzenia dochodu. W urzędach jak widać wszystko jest możliwe...

Gość gość
gość dziś a jeśli z ojcem dziecka nie mam ślubu to jego dochody też trzeba pokazać czy liczą się tylko moje? xxx kolejna "samotna matka"

Gość gość
Ojca dziecka tez. Ślub nie ma tu znaczenia.

Gość gość
Witam do becikowego nie jest potrzebny dochód od pracodawcy ale do rodzinnego i do uzyskania drugiego tysiąca z tytułu urodzenia dziecka już tak,podejrzewam że panie z mops chcą Ci wszystko wyliczyć czy uda Ci się więcej pieniędzy zgarnąć: )

Gość gość
No to chyba powinny poinformowac o tym bo moze ktoś nie ma ochoty sie o to strac bo z gory wie ze sie nie lapie a chce tylko zwykle becikowe? I sie nalata bez sensu za zbędnymi dokumentami.

Eh wydziwiaja. Napewno na nic innego sie nie zalapie bo mamy za duzy dochod a nie usmiecha mi sie biegac z niemowlakiem po pracodawcach...

Gość gość
To popros o podstawę prawna tylu dokumentów. Zaznacz ze wiesz ze nie mogą wymagac wircej niz przewidzial ustawodawca. Albo zbierz te podstawowe przewidziane w usyawie i idz z nimi a jak beda marudzic to popros na pismie ze odmawiaja wydania decyzji.mimo dostarczenia przez ciebie wymaganych dokumentów. Moja koleżanka tak samo miala ale wszystko zaniosla zamiast ich przytemperowac trochę.