Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Musze odstawic synka od piersi :((((

Polecane posty

Gość gość

Wiem, powiecie ze po co się zazynac, ale na serio chciałam karmić do tego roku. Córkę karmilam 1,5. Synek ma wskaże białkowe, ale to nie było problemem, dawała rade bez mleka. Jest wysokim, ruchliwym chłopcem, potrafi zjeść 260 ml pepti z kasza jaglana na kolacje. Najpierw po zapaleniu odrzucił jedna piers, a teraz i druga dość niechętnie odróżnia, zasmakowal w normalnym jedzeniu. Piers pije rano i raz nocą, a i to nie do pełna, bo zaraz jest głodny. Mnie czeka dość długa podroz na lotnisko i lot samolotem a mam okropne chorobę lokomocyjna, miałam się męczyć ze względu na karmienie, ale chyba już nie ma sensu, odstawie malucha i nawpoerniczem się aviomarinu na podróż. Czy jest sens walczyć jeszcze o to karmienie?

Gość gość
To ile ma syn? Z kontekstu wynika, że nie ma sensu walczyć, bo dziecko duże i nie bardzo przywiązane do piersi.

Gość gość
przecież od jednorazowego nałykania się aviomarinu pokarm nie zniknie całkowicie i potem możesz dalej kp

Gość gość
Syn ma 8,5 miesiąca, już zaczyna chodzić. Przepraszam za błędy - słownik. Za granica będziemy 3 tyg - duuuzo jeżdżenia.

Gość gość
To ja z 21:22. Wrzuciłam z ciekawości w laktacyjny leksykon leków i wynika, że lek jest raczej bezpieczny przy kp i nie ma potrzeby byś odstawiała dziecko. Ja cię rozumiem, bo też miałam sytuację, że musiałam brać sterydy, ale jak się okazało nie wszystkie leki są niebezpieczne, mimo że na każdej ulotce piszą, że nie można brać. To tylko podróż, ostatecznie możesz podać mm na noc jeżeli syn wypije i potem dalej karmić.

Gość gość
Dzięki, poszukam o tym czegoś więcej - działa trochę jak narkotyk, otepia, wiec byłam pewna ze zaszkodzi, a jednak trochę ich bym musiała wziąć (jeśli sama podroz to 2)

Gość gość
Nie mogę znaleźć aviomarinu w tym laktacyjnym leksykonie - możesz podlinkowac?

Gość gość
ja tam nie widze problemu, masz 2 kp, rano i wieczorem to dobrze, nie oddstawiaj, bo mleko matki jest najlepsze(przeciwciala itd).

Gość gość
Wiesz, mi podpowiedziała to źródło doradczyni laktacyjna i naprawdę to nie jest tak, że przyjmując leki trzeba koniecznie odstawiać dziecko. Zwłaszcza, że to jest sytuacja awaryjna. Jeżeli obawiasz się, to możesz opuścić karmienie nocne. To nie jest już malutkie dziecko, które pije tylko mleko, a lek też nie utrzymuje się wiecznie w mleku, prawdopodobnie przez kilka godzin (to takie moje przypuszczenie).

Gość gość
content://media/external/file/14037 Główny składnik aviomarinu

Gość gość
Musisz szukać po nazwie substancji czynnej, a nie nazwie handlowej leku.

Gość gość
L2 czyli bezpieczniejsze. Dzięki, to nie będę odstawiać. Serio byłam pewna patrząc jak działa aviomarin (senność, otepienie) ze lek może być groźny dla malucha.

Gość gość
Nie stosować przy kp. Przecież ten lek oglupia

Gość gość
Nmm, czyli dwa sprzeczne "poglądy".

Gość gość
Na ulotce zawsze piszą, że nie stosować, nawet na ibuprofenie, a to podstawowy lek, który zaleca się przyjmować przy oznakach zastoju, więc gdzie tu logika? Po prostu muszą tak pisać, bo nikt nie chce brać odpowiedzialności, że coś się jednak stanie.

Gość gość
Autorko spojrzalam do encyklopedii leków i pisze tak Dimenyhydrynat ( główny składnik Aviomarinu), ciąża i laktacja - kategoria B, nie stosować w III trymestrze ciąży, w I i Ii trymestrze stosować tylko w razie zdecydowanej konieczności. W trakcie porodu może powodować hiperstymujacje macicy i groźna dla życia płodu bradykardie. Dimenhydrynat przenika do pokarmu kobiecego. Nie stosować podczas karmienia.