Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ciąża a urząd pracy

Polecane posty

Gość gość

Witam, gdy dowiedziałam się, że jestem w ciąży zarejestrowałam się w urzędzie pracy po to by mieć ubezpieczenie, nie powiedziałam przy rejestracji, że jestem w ciąży. Do podpisu miałam iść w styczniu jednak dziś dostałam sms'a z urzędu pracy, że jutro mam się stawić celem otrzymania propozycji stażu. Co w takiej sytuacji powinnam zrobić, iść do urzędu i powiedzieć, że jestem w ciąży czy po prostu przyjąć propozycję a na staż i tak mnie nie przyjmą ze względu na ciążę?

Gość gość
A dlaczego mają cie nie przyjąć na staż? Inn akwestia, ze jak jesteś w ciąży to i tak przysługuje ci bezpłatna opieka medyczna - więc po co ten urząd pracy - nie rozumiem?

Gość gość
ja bym poszla do up i im powiedziala

Gość gość
nie wiem czy pracodawca będzie chętny przyjąć kobietę w ciąży.. Miałam taką sytuację, że skończyło mi się ubezpieczenie poszłam do lekarza i ten kazał mi iść do urzędu się ubezpieczyć bo muszę być ubezpieczona

Gość gość
nie wiem czy pracodawca będzie chętny przyjąć kobietę w ciąży.. Miałam taką sytuację, że skończyło mi się ubezpieczenie poszłam do lekarza i ten kazał mi iść do urzędu się ubezpieczyć bo muszę być ubezpieczona x Po raz kolejny napisze. W ciąży przysługuje ci ubezpieczenie. W ciąży i okresie połogu. A pracodawca może cię przyjąć na staż, bo to nie umowa o pracę a staż z up.

Gość gość
wcale nieprawda ty trzynasta trzydziesci szesc. I się tak nie wymądrzaj! Owszem w ciazy przysługuje darmowa opieka ale i tak musi byc papierrek z UP! musi byc status bezrobotnej paniała?? to najpierw się doucz a potem cokolwiek pisz. Ja tez w ciazy bylam bezrobotna zarejestrowana w UP i wszedzie kazali mi ten papierek przedstawiac. Do autorki-idz na to spotkanie w sprawie stazu,nie mozesz odmówic bo w ciaży. Ale powiedz pracodawcy ze jestes w ciaży to i tak cię nie przyjmie. Ale i tak trzeba ta procedure wykonac bo dostaniesz takie skierowanie na pismie i ten pracowadca musi to wypełnic i podpisac. Wypełni pewnie "niezakwalifikowana",tak pogadasz ładnie się usmiechniesz.Bo tez moze wypełnic "odmówila" i wtedy mozesz miec kłopoty,mozesz byc skreslona z listy. Wiec idz i nie martw się. Poza tym nawte jak by cię przyjeli to mozesz zaraz isc na zwolnienie.

Gość gość
Kozo z 22:26 gość z 13 dobrze pisze i zamiast mieleć ozorem to przeczytaj sobie ustawę o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, dokładniej art. 2 i tam jasno jak krowie wyjaśnione, że osoby posiadające obywatelstwo polskie i posiadające miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, które są w okresie ciąży, porodu i połogu – mają prawo do świadczeń na zasadach określonych w tej ustawie. Nie wiesz a ciskasz się. Po co ma się rejestrować w UP skoro nie jest oczekująca na pracę?

Gość gość
Dokladnie gosciu wyzej..jesli jakas klinika nie przyjmie Popros zeby na pismie to dala a wtedy ty di funduszu idzuesz ..nie maja prawa .kazda polka ciezaena ma prawo do opieki..urzad pracy w takim wwypadku to bezsens Ps Wspolczuje Ciazy bez macierzynskiego

Gość gość
Autorko a nie moze cie maz u siebie ubezpieczyc?

Gość gość
Lepiej być ubezpieczoną. Też miałam taką sytuację, ale lekarz prowadząca mnie ostrzegła, że teoretycznie ciężarna jest chroniona i ma prawo do bezpłatnej opieki w ciąży i połogu. Ale jest wiele przypadków, że szpital później wystawia rachunki za poród i są problemy, żeby to odkręcić i często trzeba nawet sądownie......

Gość gość
Musisz iść na tą rozmowę o staż i przyznaj się na rozmowie o prace, że jesteś w ciąży a z UP kazali ci przyjść ,podpis bierzesz i wychodzisz :)rok temu to przezywałam pani w PUP powiedziała ''rejestrując się w UP podpisujesz ,że jesteś zdecydowana na podjęcie każdej pracy a mnie nie obchodzi czy jestes w ciąży czy nie to pracodawca decyduje czy cię zatrudni'',możesz chyba 2 razy odmówić ze względu na odległość lub godziny pracy..nie bój się i chodź na te spotkania i szczerze wyznawaj wiadomość o ciąży

Gość gość
A staż z up to przypadkiem pracodawca kosztów nie ponosi?

Gość gość
Przede wszystkim powiem tak, Pracowalam w PUP i dziwie sie ze daja ci propozycje smsem? A gdybys miala zepsuty telefon? Wezwanie powinno byc wyslane listem poleconym! Ale idz i zanies zaswiadczenei o ciazy, powinni ci dac spokoj, chyba ze chcesz isc na staz to pojdz na rozmowe; Tym bardziej ze na stazu jak pojdziesz na chorobowe to dostajesz 100 procent kasy/ W ltorym jestes miesiacu?

Gość gość
W czasie ciąży przypadkiem z winy pani z zusu (wyslala papiery z zła data) stracilam ubezpieczenie. W przychodni byl problem do lekarza, przyjmowali mnie ale kazali mi podpisywać oswiadczenie ze jestem ubezpieczona bo inaczej polozna nie chciala rejestrować bo ...nie wiedziala jak wiec jako tytul pisalam nr ustawy, laboratorium nie robili badan zlecanych przez gina bo to prywatne laboratorium i oni nie będą ryzykować, kiedy sie powolywalam na ustawę kazali mi isc do innego laboratorium a inne reagowaly tak samo... Chyba lepiej byc w up jednak bo ustawa niby jest ale z jej dzialaniem są cyrki. Nie mozesz poprosic na piśmie żeby zmienili ci status w up? Pewnie masz I lub II a przy III nie aktywizują, mi ostatnio kobieta zmieniala jak jej wyjasnilam dlaczego na staż nie pójdę. Teraz tylko odbijam wizyty ale ofert dla mnie nie szukaja.

Gość gość
Idz na staz. Zacznij staz i idz na L4. Bedziesz miala placone chorobowe do konca trwania stazu.