Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy wiecie, że Warszawa jest większym miastem niż Paryż ?

Polecane posty

Gość gość

pod względem powierzchni Warszawa jest 5 x wieksza od Paryza ! Warszawa ma 517 km2 Paryż ma 105 km2 nawet taki Radom jest większy, bo ma 111 km2 ! wiec Paryż to wieś, co z tego ze w obszarze metroporialnym mieszka kilka milionów ludzi skoro sam Paryż to mała wioska ?

Gość gość
sprawdz w wikipedii :D

Gość gość
Porównaj sobie gęstość zaludnienia. Warszawa jest dość rozległym miastem, ale słabo zaludnionym. To są skutki wojen, ciągle nakładające się na siebie straty w substancji miejskiej i LUDZIACH! I nie mam na myśli tylko II WŚ, ale cały 19 w. Warszawa była 3 co do wielkości miastem carskiej Rosji, ale przecież jej rozwój, był ograniczany przez politykę zaborcy. Warszawa, gdyby mogła się swobodnie i w sposób naturalny rozwijać, pewnie miałaby większy obszar i z 5 milionów ludności. Jest, jak jest. Paryż, jak na warunki zachodnie, to nie takie duże miasto. Ale zawsze trzeba brać pod uwagę, coś więcej, czyli całą aglomerację.

Gość gość
byłam w Paryżu i potwierdzam. Tam każdy skrawczek ziemi jest zagospodarowany. Nie zapomnę jak na rondzie z krzaków ze środka ronda wyskakiwały zające na drogę. Może to jest sposób na ograniczenie prędkości ruchu na rondach w centrum miasta ? :) Podobało mi się.

Gość gość
fubu wypiertalaj do dziury z której wypełzłeś

Gość gość
Od zawsze lubiłam wszystko co francuskie. Do czasu kiedy byłam w Pradze. Zakochałam się. Praga jest o wiele piękniejsza niż Paryż. I odkochałam się z Francji :) Zastanawiające, że i w Paryżu i w Pradze jest metro. W Pradze jest metro wielopoziomowe. A Warszawa jest większa i nie ma metra tak rozległego jak tamte stolice, które są mniejsze niż Warszawa.

Gość gość
Wiemy, ale nie czuje się tego, kiedyś się jest w Paryżu. Liczy się prestiż miasta, a nie jego wielkość. Niestety w porównaniu z Paryżem to Warszawa jest wioską. Paryż ma 16 linii metra, a Warszawa 1... przepraszam 2 (chociaż tej drugiej to na razie tylko fragment):) Jaki kraj i władze tak zagospodarowana stolica.

Gość gość
Łódź jest dużo większa, Kraków jest dużo większy, Wrocław jest dużo większy. Paryż to małe miasto.

Gość Marcin Erdmann
Dnia 19.11.2015 o 16:12, Gość gość napisał:

Łódź jest dużo większa, Kraków jest dużo większy, Wrocław jest dużo większy. Paryż to małe miasto.

Wrocław to dziura. Rynek-atrapa starówki, a wokół wielka płyta. ŁÓDŹ to zupełna katastrofa.