Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

poporodowe zapalenie tarczycy

Polecane posty

Gość gość

jestem 2.5 miesiąca po porodzie. odebrałam wczoraj wyniki badań krwi - zwyczajna kontrola, bo karmie piersią i jestem na diecie z powodu dziecka alergika. i wyszedł mi bardzo niski poziom TSH - norma to 0,35-4,94, a ja mam 0,0044.. do lekarza pójdę dopiero w poniedziałek, ale zaczęłam szukać informacji co to mogłoby być i znalazłam takie schorzenie jak poporodowe zapalenie tarczycy. czy któraś z Was to miała? moja mam ma niedoczynność tarczycy, ale ja nawet w ciąży miałam badanie i było ok..

Gość gość
Po pierwsze samo tsh jest badać bez sensu, trzeba zawsze badać też ft3 ft4 i prsewiwciała, bo drugie twoj wynik wskazuje na nadczynność

Gość gość
Ja mialam moje wyniki po porodzie 0,0005 plus okazalo sie ze mam grevsa basedova poczytaj o tym zrob badanie w kierunku przeciwcial na grevsa okolo 50 zl . obecnie masz nadczynnosc musisz ja lekami wyregulowac ja obecnie mam 2,5 i nie biore lekow od 9 miesiecy . dobrym rozwiazaniem jest leczenie jodem radioaktywnym ale musialabys min 2 tyg byc bez dziecka bo to promieniowanie wiec chyba odpada.

Gość gość
ehhh. ale jest możliwe abym nie miała praktycznie żadnych objawów? tzn tracę na wadze ale trudno nie skoro jestem na ścisłej diecie, źle śpię ale przecież wstaje do synka w nocy i ogólnie jestem zmęczona ale jestem młodą mama wiec to raczej nie jest dziwne :) w pon czeka mnie lekarz wiec dostane pewnie skierowanie na dalsze badania :)

zmierz ciśnienie, tętno. Zastanów się czy warto czekać do poniedziałku bo masz TSH jak na przełom tarczycowy a nie poporodowe zapalenie

Gość gość
Bardzo często wystepuje zapalwnie tarczycy po porodzie jesli mialas niedoczynnosc , przy tarczycy moze byc puls wyzszy ale nie musi. Jaki przelom to zapalenie . dziewczyna pojdzie do lekarza dostanie tyrosyne i wyleczy sie

przełom może być powikłaniem zapalenia. Jeśli pacjentka nigdy nie leczyła się "na tarczycę" to jej brak adaptacji przy takim TSH może być grozny. Nieraz widziałam pacjentów którym niby nic nie dolegało a potem okazywało się że ciśnienie 220/160 przy braku jakichkolwiek objawów. Uważam że autorka powinna po pierwsze zmierzyć RR, ocenić puls i udać się do lekarza, choćby nocnej opieki zdrowotnej żeby zbadał i ocenił stan. Przez internet g****o można określić, a że takie TSH jest niepokojące (może błąd labolatorium?) to chyba oczywiste

Gość gość
Tez miałam taki wynik kilka miesięcy po porodzie. Znajdź endokrynologa. Twoje objawy tzn. Spadek wagi, senność,zmęczenie to właśnie przez tarczyce. Czułam się jak anemik, ciągle chodziłam Wkurzona, nerwowa i schudłam chociaż jadłam bardzo dużo. Po lekach odżyłam

Gość gość
I jak po wizycie autorko

Gość gość
byłam wczoraj u lekarza i potwierdził poporodowe zapalenie tarczycy. mam powtórzyć badania za tydzień + zrobić jeszcze kilka dodatkowych badań. póki co nam nadczynność tarczycy (choć objawy znikome), ale potem przejdzie to w niedoczynność i niestety jest szansa ze juz to zostanie razem z Hashimoto.. jeśli nie to przy kolejnej ciąży się znów przyplata ;) leków podobno się nie bierze na to schorzenie :) ale najgorsze jest to ze wiecznie mi gorąco a mój mąż dygota z zimna bo kaloryfery zakrecam :)

Gość gość
Czyli mialam racje , to ja od grevsa basedowa. Mam to samo co ty mi goraco ze chodze w koszulce na ramiczkach a mąz w dresie i mu zimno

Gość gość
Czyli mialam racje , to ja od grevsa basedowa. Mam to samo co ty mi goraco ze chodze w koszulce na ramiczkach a mąz w dresie i mu zimno

Gość gość
no niestety :D i jak tu się dogadać ;)

Gość gość
dzis mija mi 4 mies po porodzie. Niskie TSH wysokie FT4. Dokladnych wynikow nie mam bo tylko znajoma pielegniarka mi podala przez tel. Karmie piersia i nie chce z tego rezygnowac. Z typowych objawow tez jakos nie zauwazam strasznych dysfunkcji. Czestawo mi zimno a nie goraco, kolatan serca tez nie mam, a waga taka jak przed ciaza... Dodam ze przed ciaza mialam kilka razy robione tsh i bylo zawsze ok. Czy ktos mial podobnie? Jak sie sprawy potoczyly? Czy moja nadczynnosc i karmienie moze jakos wplynac na malucha?