Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

moja ciotka dostanie tylko 2 tysiace emerytury a pracowala 35 lat.

Polecane posty

Gość gość

wyliczyl jej zus ze dostanie 2 tysiące emerytury jak przejdzie na nia w wieku 60 lat czyli za chwile.. pracowala przez 35 lat.oprocz tego 5 lat studiów. i dostanie takie ochłapy.nie warto jednak ciezko pracowac.

Gość gość
ciotka jest szczęściarą, chciałabym taką emeryturę

Gość gość
Moja mama ma 1800 zł 40 lat pracy

Gość gość
Przecież to i tak dużo.Teraz będzie mniej i mniej.

Gość gość
Powinna się cieszyć bo to sporo jak na polskie warunki

Gość gość
ale brutto czy netto?

Mój ojciec dostaje mniej, a przez ostatnie 20 lat zarządzał skomplikowaną pracą, prawie setki ludzi i przez ten czas, był praktycznie ciągle na dyżurze :(. Na dodatek, w konsekwencji przekształceń, cofnięto mu już wszystkie dodatki i uprawnienia, które kiedyś do emerytury przyznali.

Gość heynał
1750 pln netto na śmieciówce i tysiące Polaków jest szczęśliwych, że pracują i jeszcze mają pracę Chińczyk się śmieje z Polaków !

Gość gość
to strasznie malo twoja ciotka musiala zarabiac przez te 35 lat skoro taką małą emeryture dostała.

Gość gość
MOJA mama pracowala 12 lat dostaje 1600 zl emerytury :-)

Ty chyba nie wiesz, jak te emerytury są naliczane. x Ja przez ponad 20 lat odprowadzałem składki od samodzielnej działalności, a wg informacji z OFE dostałbym emerytury... 200zł.

Gość gość
Moja mama przepracowała 27 lat i przyszło coś z zusu że dostanie 306 zł

Gość gość przerażona
moja mama dostanie tylko 700zł emerytury a pracowała 25 lat... :O

Gość gość
to czemu wasze matki tak malo dostaną???dziwne.. osoba ktora pracuje 30 lat powinna dostac 3 tysiace netto emerytury.

na ta wasza emeryture niestety ja musze pracowac.... dlatego dostaje do reki polowe tego co mam na umowie... :(

Gość gość
moja mama ma obecnie 34lata pracy,do emerytury jeszcze kilka lat ale na ten moment naliczyli jej az 1000zl emerytury.

Gość gość
pamiętajcie, że zus jak przysyła przybliżoną przyszła emeryturę to jest to kwota B R U T T O 🖐️

Gość gość
dokladnie

@ misio1 wczoraj Ty chyba nie wiesz, jak te emerytury są naliczane. Ja przez ponad 20 lat odprowadzałem składki od samodzielnej działalności, a wg informacji z OFE dostałbym emerytury... 200zł. x Jeżeli tą "działalnością gospodarczą" było zbieranie puszek pod monopolowym, by uskładać na kupno kolejnej pryty, to wybacz...

Gość gość
wysokość emerytury nie zależy tylko od ilości przepracowanych lat ale także od tego jakim sposobem są naliczane, roczniki sprzed 1954 roku mają lepsze wskaźniki niż te po 1953 jest kilkanaście sposobów naliczania i niekoniecznie jest to sprawiedliwe, bo możesz mieć przepracowaną taką samą ilość lat a emeryturę różniącą się nawet 1000 zł.

Znajomy niedawno przeszedł na emeryturę i bardzo cieszył się, że naliczono mu ją wg "starego" sposobu. Wg obowiązującego obecnie sposobu naliczania, otrzymałby ponad 30% mniej :(.

Gość gość
,,starego sposobu" Nie ma zadnego sposobu,dla kazdego jest inna kwota bazowa ktora wylicza sie z dziesieciu najlepszych lat pracy a to z kolei ma znaczenie przy obliczaniu wskaznika ktory tez jest inny dla kazdego bo tu z kolei wazne jest ile jest przepracowanych skladkowych i nieskladkowych. Reasumujac na emeryture skladaja sie trzy czynniki:lata pracy, kwota bazowa i obliczony indywidualny wskaznik.

Wg jego słów, w zeszłym roku, zmienił się system naliczania. Facet dostaje chyba emeryturę mundurową. Właśnie o wyborze tych lat pracy wspominał.

Gość gość
Owszem co roku zmienia sie tylko kwota bazowa obecna obowiazuje do lutego 2016r zatem emerytury naliczane po tej dacie moga okazac sie nizsze albo wyzsze to juz zalezy od ministrerstwa pracy co ustala.