Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kiedy macierzynstwo zaczelo was cieszyc?

Polecane posty

Gość gość

Czy te pierwsze miesiace takze wspominacie jako czas ciezki i pelen samotnosci? Kiedy poczulyscie ze juz trudna faza minela i mozna zaczac byc szczesliwa mama?

Gość gość
Moje dziecko ma 4 miesiace i pierwsze 3 byly baaaarszo trudne. Balam sie wszystkiego, ze zacznie plakac, ze za wczesnie sie obudzi z drzemki i nie zdaze ugotowac obiadu, no wszetkiego. Baaardzo trudny czas. Dopiero teraz zaczyna byc latwiej i podchodze na luzie do wiekszosci sytuacji.

Gość gość
Od momentu wyjścia że szpitala, moje dziecko ma pół roku i macierzyństwo jest dla mnie ogromną radością każdego dnia, wiadomo ze są gorsze momenty, ale generalnie mam super dziecko i może dlatego czuję się tak, a nie inaczej

Gość gość
Kiedy? kiedy pójdą na swoje:P

Gość gość
ja sie macierzyństwem nie stresowałam. Dziecko trafiło mi się jednak dość trudne w obsłudze więc nie cieszyło mnie nic/ Czułam się wyczerpana, samotna, znudzona, zdenerwowana itp itd Teraz dziecko ma 2 lata i 3 mies. jest żywe, kontaktowe - w końcu mniej marudzi i mogę powiedzieć, ze dopiero teraz czuję radość z bycia mamą. Ważne było także, że wróciłam do pracy jak maluch miał 18m Złapałam oddech, wyszłam z domu, zmieniłam klimat, przestałam być taka poddenerowana

Gość gość
I nigdy ale to nigdy nie czulas sie bezradna i bezsilna wobec placzu dziecka? Nie mowie o obowiazkach typu wstawanie w nocy itd ale np bole brzucha, histerie z tego powodu, ciagle zabawianie?

Gość gość
No wlasnie , to siedzenie w domu jest przygnebiajace. Spacerek ok godzinka poltorej a reszta zabawianie godzinami.

Gość gość
Kiedy ? Od dwóch kresek na tescie :) I nigdy nie przestanie :) Mimo frani, tetrowyh pieluch i mleka w niebieskim worku :P

Gość gość
Te kreski na tescie nie ida w parze z frania i pieluchami tetrowymi.

Gość gość
Jeżeli to pytanie o bezsilność było do mnie (mama polroczniaka), to nigdy nie czułam bezsilności z powodu kolek, czy innych dolegliwości brzuszkowych, bo syn nie miewał takich atrakcji, w 4 miesiącu mieliśmy kilkudniowy skok rozwojowy okupiony płaczem, było ciężko bo nie miałam wtedy kompletnie nikogo do pomocy, a mąż pracował do późna, ale jakoś dałam radę. Lubię zabawiac moje dziecko, zwłaszcza gdy wywołuje to u niego głośny śmiech, ale potrafi też zajmować się sam sobą

Gość gość
A zajmowal sie sam soba zawsze czy przyszlo to znczasem? Moj jakos woli byc zabawiany a chcialabym aby zajal sie troche sam zabawkami tylko czy mozna tego oczekiwac od 4 miesiecznego malucha. Czekam az zacznie siadac albo chociaz pelzac:-)

Gość gość
jak zaczelo kontaktowac, tak miesiąc - trzy. Potem tylko lepiej.

Gość gość
Ja też byłam szczęśliwa już od zobaczenia 2 kresek na teście. Na szczęście maluszek w brzuszku rozwijał się idealnie, poród miałam łatwy, a dziecko prawie bezproblemowe od urodzenia. To moje największe szczęście. Już myślę o następnym i oby wszystko było tak samo :)

Gość gość
Nigdy, bo macierzyństwo to nie jest sielanka jak to mówią małe dziecko mały kłopot duże dziecko duży kłopot. Sprawdza się idealnie. Trzeba zdjąć klapki z oczu i zrozumieć że macierzyństwo to hardcore a nie różowa bajka.

Gość gość
Do 6 mż dziecka byłam na urlopie macierzyńskim ( korzystałam tylko z połowy) wspominam ten czas jak prawdziwy URLOP. "Zabawa " zaczyna się kiedy dziecko staje się mobilne. Przez te pierwsze miesiące dziecko tylko leży i pije mleko albo śpi ewentualnie płacze. Dopiero później zaczynają się problemy: z jedzeniem, dziecko buntuje się wobec wózka, a jeszcze nie chodzi, zaczyna czworakować i trzeba je mieć na oku CAŁY CZAS, bo może coś połknąć, gdzieś się wspiąć, spaść, co na siebie zrzucić, itp... Po prostu zmień nastawienie, bo wszystko siedzi w głowie i wiadomo dziecko to rewolucja.

Gość gość
nigdy... co tu niby ma cieszyć, ten kołowrót 24/7/365? w pracy przynajmniej masz urlop, możesz zrezgynować, zmienić... a tu do usmarkanej śmierci jesteś na okrągło uwiązana...

Gość gość
Jak miało niecały rok . Nie dawałam rady ogarniać mieszkania , czasem obiadu nie gotowałam i ciało zniszczone , do tego meeega dół . Teraz synek ma 15 miesięcy i jest super , biega po parku , klocki umie układać , czasem porysujemy , książki pooglądamy czy tańczymy . Brakuje mi pracy ale też trochę martwię się o dziecko bo mały ma czasem wieczorne okresy płaczu i ja muszę go brać na ręce i tulić po czym zasypia na brzuchu . Czuję że będzie coraz lepiej :-) Tego też wam życzę .