Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wielkość smoczków???

Polecane posty

Gość gość

Moja córka sporadycznie używa smoka. Ma 7 miesięcy. Wyszły jej pierwsze zęby i wtedy ssała. Ssanie dawało jej dużą ulgę. Czasami jak nie może zasnąć też daję jej smoka. W dzień nie używa w ogóle. Mieliśmy smoczka jednego od samego początku. Czyli przedział wiekowy 0-3 miesiące. Zwyczajnie pomyślałam, że dla higieny zmienię i kupiłam taki 3-6 miesięcy. Tej samej firmy. Kupiłam większy ponieważ w sklepie doradzono mi, że musi być odpowiedni do wieku (wybrałam i tak mniejszy niż ten który mi proponowano) i okazało się, że nie chce ssać. Kupiłam 0-3 miesiące i dziecko ssie. Zostało mi powiedziane, że używanie smoka mniejszego może spowodować krzywy zgryz. Wiecie coś o tym? Bo sama nie wiem czy używać małego czy starać sie przyzwyczajac do wiekszego.

Gość gość
Masz kupować smoki dostosowane do wieku koniec kropka chyba po coś są napisane te miesiące na opakowaniu tak? Dobrze ktoś ci powiedział ze zły smok może spowodować wadę zgryzu

Gość gość
Twoje dziecko ma 7 Mc wiec powinnaś kupić smoczek 6-12 Mc a nie mniejsze

Gość gość
Nic nie powinna! Dziecko sobie wybiera a nie na siłę mu wpychac coś czego nie chce. Mój syn od poczynku nie chciał innego jak ta duża kilka 6+ z canpola. Do 2 roku życia go ciągnął i żeby ma jak marzenie. Mimo że ma już 8 lat prawie i nadal mleczaki, zeby są proste i bialutkie.

Gość gość
Nie wariujmy, kupuj taki, jaki pasuje dziecku. Jedno dziecko ma większą, a drugie mniejszą buzię. Ja podchodzę do tych przedziałów wiekowych z przymrużeniem oka.

Gość gość
Autorko moje dziecko od samego początku ssało smoczka. I do skończenia pierwszego roku życia te najmniejsze. Moja pediatra powiedziała, że nie należy się sugerować wiekiem dziecka. Dzieci po pierwsze mają różnej wielkości buzie. W różnym okresie wychodzą im zęby a to też ważne przy smoczkach. A co to za normy dla smoczka? np. 6-12 miesięcy. I co w tym okresie dziecko nie rośnie? Z tego co pamiętam jeszcze to nie wielkość smoczka dostosowana do wieku ma znaczenie czy pojawi się krzywy zgryz. Jest wiele innych przyczyn. I jeszcze jedno co powiedziała mi pediatra. A pierś się zmienia? A butelki? Zmienia sie najczesciej wielkosc przeplywu.