Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

po co komunistka i antyreligijna osoba urządza wigilię? nie czaję

Polecane posty

Gość gość

kompletnie tego nie rozumiem. ciotka mojego męza dziecko ochrzciła w wielkiej łaski bo ją matka prosiła. dziecko miało juz 5 lat i szło na własnych nogach. do tego nie chodzi ona do kosciola, jak juz jest na slubie czy chrzcie to stoi pod chórem aby tylko za blisko nie wejsc. ksiedza wątpie czy wpuszcza. to po co taka osoba robi wigilię>>>??? dlaczego akurat 24ego grudnia skoro to katolickie święto narodzenia Chrystusa? tak, zaraz się odezwą obrończynie, że dawniej pod koniec zimy było poganskie swięto zimowe itd. ale przecież źródła podają że nie dokładnie 24ego to było, wiec skąd ta data wam się wzięła??? ja nie rozumiem. jezeli dla kogos jedynym sensem jaest nachapać się prezentów to po co urządza w świ ęto katolickie wigilię która wcale wigilią nie jest tak po prawdzie?

Gość gość
a komunistka dlatego, że tęskni za dawnym antykościelnym ustrojem i jej rodzice to byli tzw. "czerwoni"

Gość gość
To nie chodzi o zimę ani o prezenty ale o tradycję . Ja tak mam

Gość gość
no wiesz, ale ta tradycja jest chrześcijańska przecież. bo cała tradycja europy opiera się na chrześcijanństwie.

Gość gość
Przeciez to sa tylko tradycje i przyzwyczajenia. A po co ubierasz choinke ? Przeciez tego tez katolicy nie wymyslili. Ja nie chodze do kosciola, a swieta obchodze, mam choinke i spedzam przyjemnie czas z rodzina, i nie kumam co komu do tego ? Ale to domena katolikow, zagladac do cudzych domow, lozek i sumien :) stad pewnie to pytanie

Gość gość
gość dziś no wiesz, ale ta tradycja jest chrześcijańska przecież. bo cała tradycja europy opiera się na chrześcijanństwie. xx No właśnie :)

Gość gość
A pytasz skad data sie wziela ? Ja wtedy mam w pracy wolne jak kazdy, wiec co mam isc do pracy w swieta, bo do koaciola nie chodze ?? Ha ha Otoz nie, nie mam potrzeby ustanawiac wlasnych dat.

Gość gość
A druga sprawa to czesc mojej rodziny obchodzi swieta typowo po katolicku, oplatek, pasterka itd to co ? Mam zbojkotowac ich swieta, bo ja mam inne poglady ?

Gość gość
Bo wy nie jesteście niewierzący tylko niedowiarki. Od takie sobie zwykłe pierdoły, które na pokaz są ateistami:)

Gość gość
Wole byc p*****la niz chodzic do kosciola i byc hipokryta jak Ty, ciekawe czy stosujesz sie do zasad i doktryn kk hehe Poza tym ja ateistka nie jestem. :) co Ty myslisz ze jak ktos do waszego koaciola nie chodzi to pomyka p miescie z odwroconym krzyzem i zjada koty ? :D. Ja po prostu zyje w zgodzie z wlasnym sumieniem, mysle samodzielnie, i nikomu krzywdy nie robie. To jest moja "religia", a z zaklamanym kosciolem nie mam zamiaru miec nic wspolnego. ;)

Gość gość
Koncze dyskusje bo z doswiadczenia wiem, ze z katolikami normalnie rozmawiac sie nie da. :) wszystkiego dobrego zycze

Gość gość
Data wzieła sie z astrologii :) Przeciez to przesilenie zimowe, 22 pierwszy dzien astronomicznej zimy :) I tak dla sciclosci chrzescijanstwo garsciami czerpało z tradycji poganskiej, wszystkie wazne wydarzenai katolickie maja geneze w tradycjach poganskich :p po prostu chrescijanizm jez zagarnal i dostosowal do swoich potrzeb. Malo kto obchodzi dzis swięta w duchu religii :) To tradycja naszych chrzescijanskich korzeni i tyle. A swoje korzenie warto znac*****elęgnowac :)

Gość gość
-bo chce -bo ma taki kaprys - bo a co cie to ochodzi - bo akurat jest ustawowo wolne od pracy - bo sie nawrocila - bo taka tradycja - odczpe sie od innych