Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malinajakmalina

częste USG w ciąży

Polecane posty

Gość malinajakmalina

Czy częste usg nie zaszkodzi dziecku. Zaczynam 15 tydz ciąży a jutro bede miała w sumie 6 usg.. Pierwsze miałam w 6-7 tc aby sprawdzić czy jest bijace serce, kolejne po 2 tyg bo jestem po ciązach obumarłych własnie na etapie 8-9 tc. Kolejne kilka dni pozniej na wizycie lekarz miał w gabinecie aparat i chciał na chwile podejrzeć czy tetno jest ok bo poprzedni lekarz ktory robił usg nie zapisał jakie jest tetno zarodka. Kolejne miałam na izbie przyjec bo sie przewróciłam. Potem genetyczne w 12 tyg z kawałkiem i teraz jutro. Martwi mnie to czy te badania nie sa zbyt czeste, kolejne mam miec w połowie grudnia takze wychodzi na to ze w sumie usg mam co 2 tygodnie. A ile jeszcze tych badń do konca ciazy...

Gość hgg
nie ma żadnych doniesień o szkodliwości USG w czasie ciąży. Nie jestem wielką zwolenniczką robienia ich dla "zachcianki" i co 2 tygodnie, ale jak trzeba to trzeba. Nie przejmuj się :)

Gość gość
czasami trzeba tak czesto. moja ciaza jest zagrozona,mam krwiaka i jutro bedzie 6usg...a to dopiero 10tydz. a do wchloniecia sie krwiaka usg co tydzien.

Gość malinajakmalina
dzięki za odpowiedz. ja tez uważam że jesli nie ma potrzeby to nie powinno się tak czesto robić. Tylko że u mnie tak się składa, że lekarz non stop widzi potrzebe.. Jutro muszę zrobić bo wg niego w badaniu ginekologicznym macica jest stosunkowo mała jak na tydzien ciązy. A że jestem po obumarłych ciązach i po innych problemach ginekolog-położniczych woli dmuchac na zimne. Dodam ze nie prowadze ciązy za kase wiec to nie jest tak że on ma korzyści finansowe. Dziś byłam na zwykłej wizycie i nie miał w gabinecie usg i na jutro mnie wcisnął właśnie dodatkowo na usg.

Gość gość
Ja w szpitalu miałam nawet dzień po dniu usg. Do połowy ciąży miałam ich z 10ale krwawiłam często.

Gość gość
Nie wydaje mi się by mogło to zaszkodzić dziecku. Sama często chodziłam na wizyty do ginekologa w czasie ciąży i miałam robione usg prawie zawsze. Chodziłam do świetnego ginekologa z www.godulahope.pl w Rudzie Śląskiej i jeżeli uważałby, że to może być niedobre dla dziecka to pewnie nie wykonywałby badania usg tak często

Gość gość
Moim zdaniem takie kontrolowanie stanu dziecka poprzez USG może tylko pozytywnie wpłynąć. Jak byłam w ciąży to miałam robione USG na każdej wizycie w gabinecie MediLux Clinic (http://www.mediluxclinic.pl/) i było to dla mnie za każdym razem niesamowite przeżycie. Zobaczyć synka zanim się jeszcze urodzi. Najwieksze emocje były za pierwszym razem, jak usłyszałam bicie tego maleńkiego serduszka

Gość gość
Nie wydaję mi się żeby USG mogło zaszkodzić. Moja siostra podczas każdej wizyty u ginekologa (www.godulahope.pl), a chodzi do niego co miesiąc, półtora ma wykonywane USG, gdyby było szkodliwe to lekarze by go nie wykonywali.