Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lhianonn20

Nadżerka

Polecane posty

Gość boje sie
ja bym chciala wiedziec jakie sa koszty.... chodze do przychodni wiec mysllam ze pewne rzeczy sa na kase chorych ale czy to tez??

Gość laluniaa

Gość położna
Nadżerka nie daje żadnych objawów jest to ubytek w szyjce macicy inaczej mówiąc jest to stan przedrakowy i występuje w 5 stopniach. pierwszy i drugi jest nie grożny i ma go dużo młodych dziewczyn. dużo lekarzy wciska młodym dzieczyną że maja nadżerke i najlepiej w PRYWATNYM GABINECIE trzeba wypalić koszt zależy od lekarza 150-200 zł. Moge Wam napisać tylko że nie powinno się wypalać przed porodem bo potem są problemy z rozwieraniem szyjki, a jeśli chodzi o wypalanke......przeżytek,!!!!!!!!!!!!!!!! teraz jest lepsza metoda zamrażanie szyjki nic nie boli i szybciej sie goi.

Gość do laluni
Poczytaj sobie wcześniejsze wypowiedzi i nie zadawaj po raz setny tego samego pytania :P

Gość agaczylja
czytałam wcześniejsze wypowiedzi i mam mieszane odczucia. właśnie wróciłam od ginekologa (byłam w przychodni bo na prywatne wizyte mnie nie stać) , byłam odebrac wyniki z cytologii. z wyników wyszła gr2 oraz powiedział, że mam "drobną nadżerke" ale jak przyjdę za kilka miesiecy to że wszystko bedzie wporządku a teraz po przeczytaniu waszych wypowiedzi mam mętlik w głowie. czy gr2 to na pewno ok?? oraz czy "drobną" sie nie usuwa, a jeśli za kilka miesięcy nie będzie wporządku, jeśli z drobnej urosnie do dużej??????????? poradzcie mi co mam robić??? (mam 21lat i jestem dziewicą)

Nadżerka sama nie zniknie :( Może co najwyżej urosnąć, ale wtedy zabieg usuwania jest dłuższy (i - w moim przypadku - bolesniejszy) Trzeba sie jej pozbyć - byle nie przez wypalanie! Tyle, ze zabieg kosztuje (państwowo za darmo chyba nie mozna)

Gość Nada
Nie chce Cię straszyć, ale ja w stopniu II już miałam usuwaną nadżerkę. Już opisałam zabieg wcześniej.

Gość czy
każdą wykrytą nadżerką (nawet drobną) należy usunąć???????????????

Gość kiniaaa
no ja tez bym chciala wiedziec czy kazda nadzerke nalezy usunac bo ja juz ja mam od ponad roku i moja ginekolog niechce mi jej niczym usuwac nawet solcogynem bo mowi ze nie ma potrzeby

Gość więc
każdą usuwać czy nie????????? bo strasznie się boję u mnie wykryto drobną przy IIgrupie :-( prosze o szczere odpowiedzi

Gość więcjak to z tą nadżerkę
jest każdą usuwać czy nie ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Gość ja też
chętnie się dowiem czy nadżerke pod każdą postacią(drobna, mała, duża) należy usuwać....................................................

Gość agu
czy nadzerka mozna sie zarazic..?jesli tak to w jaki sposob?..

Gość do kiniaaa
"no ja tez bym chciala wiedziec czy kazda nadzerke nalezy usunac bo ja juz ja mam od ponad roku i moja ginekolog niechce mi jej niczym usuwac nawet solcogynem bo mowi ze nie ma potrzeby " mnie lekarz tez nic nie wspominał o usuwaniu, a wykrył drobną. czy przepisała ci lekarka jakies leki bo mnie nic nie przepisał i strasznie się boję .................... nie wiem co mam o tym wszystkim myśleć. i mam strasznego dola z tego powodu :-(

Gość po przeczytaniu
waszych wypowiedzi jestem przerażona. wykryto u mnie niedawno drobną nadżerkę przy 2gr, jednak nie dostałam żadnych lekarstw jak równiez nie było mowy o usunięciu.mam przyjśc za kilka miesięcy na kontrolę..................... mam strasznego doła w związku z tą sprawą. więc jak to jest należy ją usuwac czy nie, czy wszystkie u których wykryto nadżerkę miałyscie ja usuwaną, choć przynajmniej miałyscie leki??????????????? bo ja nie mam nic i nie wiem czy to dobrze ...............

Gość już sama
się pogubiłam. jedni twierdzą że należy je usuwać, inni że nie, nie wspominając o różnych metodach usuwania. u mnie stwierdzone drobna nadżerkę i 2grupe, jednakże lkarz powiedział że jest wszystko wporządku :-( nic mi nie przepisał, a o usunięciu nawet nie wspomniał. czy miałyście już taki przypadek????????????????? co mam o tym wszystkim myśleć, bo strasznie sie ta całą sprawą martwię. czy nawet przy drobnej nadzerce trzeba ją jakoś farmakologicznie leczyć??? jesli tak to dlaczego nic mi nie przepisał??? doradźcie cos proszę

Gość kiniaaa
wlasnie ginekolog niczym mi nadzerki niechce leczyc bo mowi ze jest mala i nie ma sensu jej ruszac. Kaze mi tylko chodzic co 6 miesiace na kontrole czy sie nie powieksza. No ale ja sama niewiem co mam myslec bo leczyla mnie roznymi tabletkami ale nie z powodu nadzerki tylko uplawow i twierdzi ze ich przyczyna nie jest nadzerka (zadne tabletki jednak mi nie pomogly). Gdy bylam u poprzedniego lekarza to on byl za usunieciem i mowil ze te uplawy sa spowodowane nadzerka i jak ja usune to one znikna. Trzymam sie rady obecnego ginekologa poniewaz boje sie usuwac nadzerke zanim urodze ale te uplawy .....

Gość Nada
Ja sie pozbyłam nadżerki. Moge spokojnie rodzić i jestem całkiem zdrowa. nie wiem czym kierowali sie Wasi lekarze. Moim zdanim powinno się coś z tym zrobić, a nie czekać, aż urośnie.

Nadżerkę lepiej usunąć, gdy jest mała. Rzeczywiście lepiej nie czekać az urosnie. Nie, nadżerką nie można się zarazic :P

Gość Papryczka
Hej Dziewczyny :)) Mam 24 lata i wiecie proble, w tym ze jeszcze nie rodziłam..a wczoraj mialam "wypalanke" właściwe zabieg choc niezbyt przyjemny to nic strasznego..ale teraz czytajac to co tu napisałyście zastanawiam sie czy nie za szybko posłuchałam p. dr. Moja nadżerka miala/ma 4 cm i krwawila przy dotyku - jak to mi pokazala p. dr na waciku :(( Zapomnialam sie tez zapytac czy moge swobodnie uprawiac sporty np. wspianie po gorach :) Bo skoro juz sie stało to wolę doleczyć :) Jak ktoras sie orientuje to dajcie znac:) A! Wsszystkie dziewczyny, które sie wahacie-na pewno nie mozna zostawiac nadzerki bo ona sie rozrasta i prowadzi do raka..tylko moze nie trzeba się tak od razu decydować na wypalanke :) Nie dlatego ze jest nieprzyjemna ale moze faktycznie mlodym dziewczynom lepiej robic to inaczej? Pozdrawiam :))

Gość agapitek
czesc u mnie wykryto niedwno nad dopiero wczoraj lekarz wziol probke do badania cytologicznego.Jak długo czeka sie na wynniki takiego badania? prosze odpowiecci

Gość sarka
ja czekalam 2 tygodnie

Gość Asiorka
hmm..czy wlasnie taie brazowo- brunatne uplawy sa efektem nadzerki?? pojawily mi sie miesiac temu i dzis znow..i sie zaczynam obawiac czy ktoras z was miala takie objawy i jakies skutki efekty??

Gość Asiorka
hmm..czy wlasnie taie brazowo- brunatne uplawy sa efektem nadzerki??..nie sa jakies straszie obfite.. pojawily mi sie miesiac temu i dzis znow..i sie zaczynam obawiac czy ktoras z was miala takie objawy i jakies skutki efekty?? bez rozlregulowanych miesiaczek ani bolow zadnych przy ostatniej wizycie u ginekologa dowiedzialam sie ze mam mala nadzerke,ale ze to normalne i wszystko sie miesci w normie

Gość agulla
cos przeczytam ostatnio i zaczelam sie zastanawiac czy majac nadzerke mozna uprawiac seks oralny? czy ona wytwarza jakies niebezpieczne bakterie ktore moga byc zskodlwie dla partnera?

Gość agapitek
czesc mam jeszcze jedno pytanie czy po badaniu cytologicznym lekarz id razu umawia sia na zabieg

Gość xyyx
Polecam zrobić jak najszybciej porządek z nadrzerką, ja to olałam i teraz ciągam się po szxpitalach, najpierw wycinki, teraz czeka mnie nie wypalanka itp. tylko usówanie jej operacyjnie.I tak miałam szczęście że nie dopadło mnie jeszcze przy okazji jakieś [paskudztwo typu rak. Jak lekarz zaleci usunąc to usówajcie, a jak macie wątpliwości to skonsultujcie to jeszcze z jednym ginekologiem. Pozdrawiam

Gość agapite
czy po zabiegu usuwania nadżerki biezre sie jakies lekarwstwa czy antybiotyki

Gość agapitek
mam 2 grupe i teraz nie wiem jakim sposobem mam usunac nadżerke, boje sie ze moge nie miec dzieci jak bybiore niewlasciwy sposo usowania a jeszcze nie rodzilam prosze doradzcie strasznie sie boje