Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lhianonn20

Nadżerka

Polecane posty

Gość przerazona21
Hej mam straszny problem-mam nadrzerkę(jeszcze nie rodzilam)moja gin zaproponowala mi wypalanke-(mam ją mieć robioną jutro)nie jestem do tego przekonana po przeczytaniu opinii:(czy ten zabieg jest bolesny???czy moze wpłynąć na moją przyszłość(jeżeli chodzi o dzieci)pomóżcie:(((((((

Gość mokate kata
nie rób wypalanki!!jesli nie rodziłas to moze wywołac komplikacje!! zmroś nadrzerke ale jej nie wypalaj...

Gość maniecka
Słuchajcie a jak to jest po wymrażaniu nadżerki z sexem oralnym? własnie wróiłam z zabiegu lekarz zakazał sexu i nie ukrywam ze miesiąc bez sexu bedzie trudny:) Ale tak sie z meżem zastanawiamy czy można by to zastąpić sexem oralnym? Czu w zakazie współżycia chodzi o to żeby mechanicznie nie podrażniać części wymrażanych czy może o jakieś specia mięśni itp które następuja podczas orgazmu? stawiałabym na to pierwsze ale zwyczajnie zapomniałam o to lekarza zapytać i teraz nas to nurtuje.... proszę o odpowiedź

Gość jotka23
Tydzień temu miałam usuwaną nadżerkę , była bardzo duża,na całej szyjce, sam zabieg nic nie bolał natomiast po zabiegu okres gojenia się ranki to dopiero mi daje w kość . myślałam że te upławy to jakies powikłania , są przy tym skurcze jak przy okrsie , do zniesienia ale bez tabletek się nie obejdzie. Zrobiłam i mam spokój . dziewczyny róbcie z tym porządek.

Gość Madziorek22
Właśnie wróciłam od giny, mam dość dużą nadżerke, pobrała wydzieline na cytologie i powiedziała że najlepiej byłoby zamrozić ją. Tylko że powiedziała że laser którym się ten zabieg robi w 100 % nie wyleczy tego, bo on działa tylko tak jakby na powierzchni a na bokach nie. wiecie jak ja się boje. Czy która z was miała coś takiego, jak to leczyłyście???? Help!!

Gość lottaa20
zamrażanie laserem...??

Gość Madziorek22
Sorki pomyłka, tyle sie naczytałam na forum o tym zamrażaniu i palłam głupote. Wie ktoś o co chodzi z tym laserem i czym sie to różni od zamrażania bo chyba ta metoda w moim przypadku byłaby lepsza :/ .

Gość jhfkjddfkj
mial ktoś usówaną nadzerke laserowo???????

jesli nadzerka jest mala a wy jeszcze nie rodzilyscie to poprzestancie na jej obserwacji. MUSI byc obserwowana by w razie zmian ja usunac. wypalanka jest polecana dla kobiet PO porodzie zwlaszcza ze mozna ja wymrozic a wtedy nie powstaja ani blizny ani zgrubienia nie nalezy tego ignorowac ale tez zbyt sie spieszyc z usuwaniem. zwlaszcza jezeli nie ma zmian!!!

czesc!!!mam 19 lat i ostatnio wykryto u mnie nadżerke 2II:( moj gin. znany z tego ze uwielbia pieniadze stwierdzil zebym usunela ja odrazu laserowo u niego oczywiscie za 400zl!!juz nie chodzi o kwote tylko o to ze juz rozne opinie slyszalam i nie wiem czu uwazacie ze powinnam ja usunac czy poczekac??musze chyba isc na konsultacje do innego lekarza ale puki co prosze o rade was !!!z gory dziekuje

jak juz wyzej napisalam. 400 zl to bardzo duzo. slyszalam o laserze w przedzialach 200-300 w zaleznosci od miasta.( 300 podala dziewczyna z warszawy) oczywiscie ze skonsultuj z innym :)

bardzo dziekuje !!! wiesz to juz nawet nie chodzi o cene tylko o to czy aby taka ingerencja jest potrzebna:(juz sama nie wiem

przeczytalas tez tem wpis wyzej??? sama jestem nosicielka tego paskudztwa. jak zaczelam czytac w necie to sie przerazilam. ale potem trafilam na marego gina i mi powiedzial ze o ile nie bedzie zmian na gorsze to to jest niepotrzebna ingerencja. pewnie ze nie mozna zaniedbac ale tez po co robicc cos czego nie trzeba. przynajmniej na razie

bardzo ci dziekuje !!!kochana jestes !!!juz jestem spokojna!!moge znowu usiasc do nauki bo maturka nadchodzi!!jeszcze raz bardzo ci dziekuje!!

Gość MłodA_22
hej dziewczyny ..co do tych ktorym lekarka zapropoowala wypalanke..odradzam sama miala m wymrazanie nadzerki"tzw krioterapia" nic nie bolalo trwalo krotko gojeni tez nie bolalo iw szytsko jest ok ...pytalam wczesniej lekarki o roznice w wypalaniu a wymrazaniu nadzerki.(fajnei miec taka mila pania doktor kora Cie uswiadamia we wszytskim niestety dzis bylam u konowala pierwszy i ostatni raz alle to inna bajka:P)wracajac do tematu dziewczynom ktore"nie rodzily" zaleca sie wymrazanie nadzerki...wypalanie zas moga miec kobiety ktore juz rodzily ..(np moja mama miala:)).problem w wypalaniu u tzw.nierodek sprowadza sie do tego ze po tym zabiegu(wypalaniu) pozostaje blizna i cos tam jeszcze sie dzieje w drogach rodnych kobbiety co w momencie porodu moze(ale nie musi) stanowic problem taki iz dziecko moze miec utrudnione wyjscie i akcja porodowa moze przyspozy problemu co za tym idzie pacjentce jeszcze wiecej bolu....a nikt chyba cierpiec nie lubi i jesli mamy wynaleziony zabioego krioterapi to juz lepiej z tego skorzystac....jesli jestescie ubezpieczone to zabiek ten jest calkowicie bezplatny...a normalnie kosztuje chyba 300 zł jednak mysle ze w przypadku zdrowia cena nie gra roli...a nadzerke wyleczyc trzeba gdyz dlugo nieleczona moze prowadzic do raka szyjki macicy...

jest uwazane za mało skuteczne ale zawse znajdziesz pacjentki ktorym to pomoglo. decyzja nalezy i tak do Ciebie ale dla mlodego wieku polecane jest wymrozenie albo laser jako najbardziej skuteczne

Gość gosiek1
Czytam te wasze wypowiedzi i automatycznie zaczyna mnie bolec brzuch. Wypalanke mialam rowno dwa miesiace temu i dopiero teraz wszystko mi sie oczyscilo. Przed zabiegiem mialam jakies gowniane zapalenie i ciagle tylko dostawalam jakies globulki. Babka 3 razy robila mi cytologie bo ciagle cos bylo nie tak. 3 miesiace przed zabiegiem żadnego "kontaktu" z mężem bo na okrągło brałam globułki i co miesiąc cytologie. Miesiąc po zabiegu znow dostalam jakies globułki bo niby sie goi ale za wolno. I teraz 2 miesiące po zabiegu dopiero jest ok (łącznie 5 miesięcy bez seksu). Zgroza!!

Gość Justynka_19
Dziewczynki, czy któraś z Was wie na czym polega chemiczne usuwanie nadżerki? Moja gin kazała mi kupić jakis płyn za 70 zł i tym mi usunie nadżerkę... Proszę o odp. Pozdrawiam

Gość CzymByłbyDlaMnieŚwiatJaNieWiem
Odświeżam, bo tez ciekawi mnie to chemiczne usuwanie nadzerki.

Gość M***
dziwne... ja mialam rok temu cytologie i stwierdzono u mnie nadzerke kat. 2. Pani dr namawiala mnie na wymrazanie, ale mnie nie bylo wtedy stac bo bylam bez pracy... Po pol roku mialam znow robiona cytologie i nadzerki ani sladu (bralam diane 35 wtedy, teraz od roku jeanine). Bylam ostatnio u niej jak co 2-m-ce po recepte i powiedziala mi, ze nastepnym razem zrobi mi cytologie, czy wszystko ok. Na koniec dodala: na pewno bedzie dobrze, pigulki jeanine bardzo pani sluza... Czy od pigulek nadzerka mi "zniknela"??

Gość keelieen
czy laser to jest to samo co wypalanka?

Gość gosiek1
do keelieen: Laser to co innego a wypalanka co innego. Laser - światłem, Wypalanka - prądem.

Gość Sierotka Marysia
Tez mam nadzerke... pani doktor stwierdzila mi ja pare miesiecy temu :O Najpierw bralam globulki ktore usunely stan zapalny i nadzerka zmniejszyla sie do tego stopnia, ze moge ja usunac!!Niestety nie mialam wtedy pieniedzy bo jakby nie mowic to nie jest tani zabieg :( Jak ostatnim razem bylam w przychodni to dowiedzialam sie ze moja gin. juz tam nie pracuje :O Najblizszy wolny termin mial byc za miesiac do zupelnie innego lekarza!!! I tak to odkladam w nieskaczonosc!! i sie pomalu zaczynam bac!!! Musze chyba jak najszybciej udac sie na wizyte i cos z ta nadzerka zrobic!!! Gdyby tylke nie bylo odwlecznego problemu z kasa :( a teraz sesja sie zaczela i w ogole nie mam czasu!!!! Boje sie gdyz moja lekarz na pierwszej wizycie powiedziala mi, ze im szybciej sie nadzerke usunie tym lepiej dla mnie?!?!

Gość wolarajka
a nie myslałas o znalezieniu takiej przychodni chce robią zabieg za darmo?? ja tak zorbiłam i juz za tydzien mialam wolny termin!!rozejzyj sie!!podzwon!!

Gość Whiteman
Czytając różne wypowiedzi dziewczyn, które przechodziły zabieg usuwania nadżerki lub wkrótce zamierzają się mu poddać, pragnę podzielić się swoją wiedzą w tym zakresie. Na pytanie: wypalanie, czy wymrażanie (krioterapia)? odpowiedź jest prosta. Oczywiście wymrażanie. Jest to zabieg praktycznie bezbolesny, robi się go bez znieczulenia, szybciej się goi i nie powoduje ubytku prawidłowej tkanki na szyjce macicy. Dlaczego zatem lekarze tak często zalecają tzw. "wypalankę"? Powody są dwa. Pierwszy - przyzwyczajenie; tak go kiedyś uczyli na studiach i to stosuje, a o nowocześniejszych metodach owszem słyszał, ale im nie ufa. Drugi (poważniejszy) to brak kasy na nowoczesne wyposażenie gabinetu. Nie łudźmy się, nie każdego stać na drogi sprzęt do krioterapii. Wiele szpitali w Polsce w ogóle nie ma tego typu sprzętu, nie ma go też w wielu prywatnych gabinetach ginekologicznych. Warto więc, zanim udasz się do lekarza zasięgnąć opinii, który z ginekologów w Twoim mieście jest wyposażony w tego typu sprzęt. Zawsze należy kierować się profesjonalizmem lekarza, a nie tylko jego miłą aparycją (jak robi wiele nastolatek). Ginekolog, który nie ma właściwego sprzętu, nie poleci Ci przecież przeprowadzenia zabiegu u swojego kolegi po fachu, bo to przecież konkurent i "kasa ucieka". A zabieg nie jest tani: 10-15 min. na fotelu i 200 do 400 zł zainkasowane (w zależności od miejsca). Każdy proponuje takie metody jakie sam jest w stanie przeprowadzić przy pomocy posiadanego sprzętu. A jeśli go nie ma, to leczy farmakologicznie lub zaprasza na zabieg do szpitala, bądź Poradni K gdzie również przyjmuje. Wracając do krioterapii. Prawidłowo przeprowadzony zabieg nie robi się "z marszu". Konieczna jest wizyta poprzedzająca, po której lekarz stwierdzający nadżerkę przepisuje globulki dopochwowe, które podleczają "chore miejsce" i jednocześnie przywracają prawidłową florę bakteryjną w pochwie. Globulki najczęściej przyjmuje się przez 10 dni przed okresem. Zabieg przeprowadza się w 6-8 dniu cyklu, czyli zaraz po zakończeniu krwawienia. Później należy przygotować się na przynajmniej 2-tygodniowe wodniste upławy. Przed kolejnym okresem konieczna jest jeszcze jedna wizyta kontrolna. W tym czasie oczywiście "szlaban na sex" :-( Po miesiącu wszystko wraca do normy. Powodzenia.

Witam. Czy nadżerka o średnicy 2cm jest duża? Dodam, że nigdy nie rodziłam i jestem młodą osóbką. Lekarz ostatno stwierdził, iż nawracające stany zapalne są spowodowane właśnie przez nadżerkę i należy ją zamroźić:(

Gość Może się przyda komus
powyżej zamieściłam link do strony o metodach leczenia nadżerek. Polecam