Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lhianonn20

Nadżerka

Polecane posty

Gość beti88
ja miałam zabieg tydzień temu, podczas zabiegu bolało nie wiedziałam że moge zarządać znieczulenia. Ale nie wazne bolało tylko w dniu zabiegu na drugi dzień jak ręką odjął. Teraz mam bóle w dole brzucha, czy to normalne??? Ztym że za tydzień będę miała okres. czekam na odpowiedż. Dziękuje

a jeszcze jedno co do bólu przy zamrażaniu, to dziwi mnie to że jedni odczuwają ból a inni wogóle od czego to zależy???

Gość Amelleczka
moze jedne dostaja znieczulenie a inne nie :P a tak serio to kazdy ma inne odczuwanie bolu, ja jestem np. dosc malo wrazliwa na bol i potrafie duzo zniesc :D kurcze, a ja mialam leczenie nadzerki globulkami ale chyba nic to nie dalo i bede miala zabieg.. nie wiecie czy majac nadzerke mozna stosowac lacibios femina? bo po zabiegu to wiem, ze powinno sie odbudowywac flore ale przed tez mozna??

Gość psldojf
Cześc dziewczyny...Mam 18 lat...Nigdy nie miałam stosunku płciowego z chłopakiem,a mam podejrzenie ze mam nadzerke.Nigdy nie bylam u ginekologa i boje sie;/:/ Czy nadżerka to naprawde cos strasznego??

Gość nie to nic strasznego
połowa kobiet ma nadżerkę, dlaczego podejrzewasz, że ją masz ? wybierz się do ginekologa, u młodych kobiet stosuje się nieinwazyjne metody leczenia ja miałam nadżerkę w wieku 16 lat, była leczona Solcogynem, nic nie bolało i nie ma po niej śladu często małe nadżerki u kobiet, które jeszcze nie rodziły nie wymagają leczenia tylko obserwacji i regularnego wykonywania cytologii

Gość 445
miałaś robione USG, jest to badanie kontrolne, które każda kobieta powinna co jakiś czas potarzać w zależności od wieku. Wiele lat temu nadżerki się wypalało i jakoś nie miało to znaczenia jeśli chodzi o płodność i możliwość urodzenia dziecka. Wszystkie iformacje dzielcie na pół.

Gość nataszka19
Czy jest jednak możliwe aby tym właśnie urządzeniem ,gin widziała czy mam nadżerkę ?

Gość sawka m
czy ktoraś z was po zrobionej wypalance zauważyla ze przestala miec owulacyjny śluz ?czy to normalne ze po wypalance nie zauwazam go u siebie???

Gość sawka m
hallo! mógłby mi ktoś odpowiedziec???

Gość Emmmi
dziewxczyny nie macie sie czego bac ja tez zwlekalam dlugi czas az sie wkoncu zdecydowalam to nic nie boli nawet nie mialam znieczulenia a zabieg jesli go tak mozna nazwac trwal 2 min. teraz tylko leci taka woda i wlasnie nie wiem przez ile to jeszcze tak bedzie trwac wiec smialo dziewczyny naprawde nic nie boli

nie taki diabeł straszny jak go malują ;)) Mam 17 lat i dziś miałam wypalankę. Wcześniej lekarz myślał nad zastosowaniem tego płynu, ale osiągnęła zbyt duże na to rozmiary i trzeba było usunąć zabiegowo. Nie ma tragedii elektrokoagulacja wbrew swojej nazwie to nie koniec świata!. Wiadomo nie jest to niczym przyjemnym, ale jak mój lekarz powiedział \"przy borowaniu zęba to pikuś\"!. Dla mnie najmniej przyjemne było wprowadzenie wziernika i z początku znieczulenie mnie szczypało, a później leżałam jakieś 5 minut, nie dłużej i nic nie czułam. Rozmawiałam z moim lekarzem przed zabiegiem dość długo i przy dobrze przeprowadzonym zabiegu nie mają prawa pojawić się żadne komplikacje. Więc proszę nie wypisujcie tu głupot typu \"nie można mieć dzieci\" itp. itd. bo to bzdury. Kiedyś istniała jedynie metoda wypalania i kobiety nie robiły z tego takich problemów. Moja mama też miała wypalankę i nie było komplikacji ani ze mną, ani starszym bratem ;) Naprawdę nie ma się czego bać!.

psldojf (paulisia14121994@tlen.pl) paulisia14121994@tlen.pl Cześc dziewczyny...Mam 18 lat...Nigdy nie miałam stosunku płciowego z chłopakiem,a mam podejrzenie ze mam nadzerke.Nigdy nie bylam u ginekologa i boje sie;/:/ Czy nadżerka to naprawde cos strasznego?? - a nie masz przypadkiem 15 lat??? zresztą nieważne... Fakt że nie miałaś stosunku nie znaczy że nie grozi Ci nadżerka, owszem jest ona głównym "problemem" kobiet współżyjących, ale może dotknąć wszystkie dojrzałe dziewczyny. Przyczyn nadżerki może być wiele.. Dziwne że masz takie podejrzenia, szkoda że więcej na ten temat nie napisałaś, jeśli chodzi o to że odczuwasz dyskomfort bądź śluz zmienił kolor czy ma nieprzyjemny zapach może to również oznaczać jakąś infekcję bakteryjną czy grzybiczą. Zwykle istnienie nadżerki nie daje żadnych objawów, nie boli, więc najczęściej wykrywa się je przypadkowo. O jej istnieniu mogą świadczyć niewielkie bądź obfite upławy o nieprzyjemnym zapachu oraz białym, żółtym lub zielonkawym zabarwieniu (mogą być też ślady krwi), które pojawiają się przed miesiączką, przemijające bóle w okolicy krzyżowo-lędźwiowej oraz w dole brzucha i niewielkie plamienia między miesiączkami... ale wcale nie muszą. ja np. nie miałam żadnych... Nadżerkę mogą wywoływać wszelkiego rodzaju infekcje wirusowe, bakteryjne i grzybicze, porody, poronienia i związane z tym uszkodzenia mechaniczne szyjki macicy, antykoncepcja hormonalna, ryzykowne zachowania seksualne. Ryzyko wzrasta u kobiet współżyjących płciowo. Często nieprawidłowe obrazy dotyczące nabłonka szyjki macicy obserwuje się u kobiet stosujących tampony higieniczne, spermicydy, kapturki naszyjkowe lub krążki pochwowe. Zresztą idź koniecznie do ginekologa!!! w tym wieku wizyta kontrolna jest niemal OBOWIĄZKOWA! ;))

Gość kasia 24
Jak czytam to wszystko to sie zastanawiam skad takie opowiadania ... ja mialam 2 razy zabiegi raz wymrazanie a drugi raz wypalanie bo przy wymrazaniu dal mi lekarz za mało leku i natrychmiast sie odnowila . zrobilam wymrazanie bo sie naczytalam wlasnie na forach ze nie powinno sie robic dziewczynie ktora nie rodzila wypalanki < moja kolezanka po wypalance urodzila sliczne dziecko bez zadnych problemow zaszla w ciaze i porod tez byl szybki> wiec nie wiem skad takie obawy jesli ktoras ma miec problemy to je bedzie miala nie wazne jaka metoda bedzie sie leczyc . a ja gdybym nie czytala tego i poszla odrazu na wypalanie to bym 2 razy nie cierpiala .. moze i jest mala blizna ale kto ja widzi wazna jest skutecznosc ... i musze powiedziec ze boli jak przy okresie ale to tylko ok 1 min bo sam zabieg jako zabieg i jeden i drugi nie boli :) wiec badajcie sie i nie wierzcie w to co nie ktorzy pisz aa i lekarza sie przekonalam nie ma co do konca ufac bo kazdy gada co innego , wiem to na przykladzie swoim i kolezanek . pozdrawiam cieplo :) niedajcie sie:)

Gość kasia 24
A tak na marginesie dodam ze nadzerka powstaje od dlugo utrzymujacego sie stanu zapalnego .. i stad te upławy, mogą byc brazowe zielone biale mleczne . same uplawy to nie odrazu nadzerka . wiec jesli szybko zareagujecie to wyleczycie zapalenie i nadzerka sie nie pojawi :)

Gość Akulka87
witam!!! byłam około 3 tyg temu na wizycie po dłuższym czasie u ginekologa, strasznie się obawiałam tej wizyty, ale lekarz okazał się bardzo fajny. Podejście do pacjentek ma idealne, szczerze to nie wyobrażałam sobie wizyty u faceta a jednak .. i jestem zadowolona. od razu gdy przeszedł do badania powiedział zę widzi małą nadżerke ale powiedział zę to nic strasznego że zapisze tabletki i po problemie. faktycznie gdy zaczałam brac te globulki wszystko jakby ręką odjął ani upławó choc miałam malutkie ani nic w szoku byłam ze kilka tabletek może wyleczyć. teraz ide na kontrole w grudniu to zobaczymy co powie.

Gość Tuska_91
Witam. Byłam wczoraj u ginekologa. Mam nadżerkę;(. Lekarz mówił ze okolo 4 cm. Mam mieć robioną cytologie, ale panicznie się boję tego zabiegu. Myślicie ze przy takich rozmiarach bedzie potrzebny? Czytam ze zdania na temat bólu są podzielone. Poradzcie prosze

Gość Sandra1988
Do Tuska_91: Czytam te wasze komentarze i zastanawiam się po co wy chodzicie do tych lekarzy skoro o nic ich nie pytacie. Nie ma to jak bardziej wierzyć forum w internecie niż własnemu lekarzowi. Po 1) cytologia to nie wypalanka i w ogóle nie boli. Ma tylko określić czystość środowiska w pochwie. Jeśli masz odpowiednią grupę to nadajesz się na zabieg pozbycia się nadżerki. Więc co tu gadać o bólu? Po 2) nie zawsze nadżerka nadaje się np. na wymrażanie więc teksty typu: "polecam coś tam" są całkiem bez sensu! To lekarz decyduje o metodzie najskuteczniejszej w danym przypadku. Wiem bo sama miałam na tyle dużą że na wymrażanie już się nie nadawała bo końcówka aparatu nie objęłaby jej w całości! Po 3) sposób postępowania z nadżerką zależy m. in. od jej wielkości. A i pytania w stylu: "zostawić ją?", "mogę z nią żyć i nie leczyć?" Nie mieszczą mi się w głowie. Przecież skoro urosło tam coś czego być nie powinno i co odbiega od normy to jakie jest wyjście? Czekać aż nadżerka zamieni się w zmianę nowotworową?

Gość tuska_91
Sandra chyba źle skonstuowałam zdanie. Nie boje się cytologii bo wiem ze to nie boli, ale chodzi mi o to wypalanie lub zamrażanie... Lekarz mi mowil ze narazie nie wiadomo co bedzie robione, bo nie mialam badan. Poprostu chce sie dowiedziec jak to wyglada.

Gość Sandra1988
Rozumiem Twoją ciekawość bo sama lubię wiedzieć co mnie czeka. Co do wymrażania to po prostu wiem że leżysz na fotelu i nic Cię nie boli. Więcej nie wiem bo ja miałam wypalankę. Co do odczuwanego bólu to zauważyłam że każda kobieta odczuwa to inaczej. Moja babcia podczas zabiegu odczuwała tępy ból, moją mamę to parzyło a ja czułam jakby ktoś wbijał mi grubą groszówkę baaaardzo głęboko. Zwyczajnie czułam ten prąd. Ale to chyba zależy od progu bólu a każda z nas ma różny próg. Chyba czułam też trochę jak przez moje lędźwie przedostawał się prąd do metalowej blaszki umieszczonej pod pośladkami. (Tak, tak, umieszczają ci pod pupką metalową blachę z jakimś kablem, bo podobno odprowadza to prąd z twojego ciała). Trwało to około 3 minut. Ale da się przeżyć. To jest nic w porównaniu z porodem. Najpierw przed Tobą cytologia a później zapewne wycinek który też trochę boli (mnie nawet bardzo), więc odradzam panikę bo co ma być to będzie a dni wypełnionych stresem nikt Ci nie zwróci. Ja na wypalankę od momentu wykrycia nadżerki czekałam 4 miesiące. Spoko, głowa do góry ;)

Mam pytanie od okolo roku po kazdej miesiaczce w okresnie dni plodnych pojawiaja sie male resztki krwi zadnego bólu pieczenie uplawow nie mam ale boje sie ze moze to byc nadzerka czy ktoras z was miala moze takie objawy ?? co wy na to?? odpiszcie prosze aha jesli to waznhe to mam stalego partnera i uprawialam juz seks moj wiek to 17 lat

Mam pytanie od okolo roku po kazdej miesiaczce w okresnie dni plodnych pojawiaja sie male resztki krwi zadnego bólu pieczenie uplawow nie mam ale boje sie ze moze to byc nadzerka czy ktoras z was miala moze takie objawy ?? co wy na to?? odpiszcie prosze aha jesli to waznhe to mam stalego partnera i uprawialam juz seks moj wiek to 17 lat

Gość funnnnyyy
Nadzerka czescci pochwowej macicy Erosio Uteri Partis Vaginali We wszystkich wypadkach wiekszych zaburzen w narzadach kobiecych gruntowne badanie powinien orzeprowadzaç lekarz ginekolog, aby moznna bylo ukierunkowaç leczenie. Nadzerke likwiduje sie w przeciàgu 15 dni mascià propolisowà, prawidlowo spreparowanà. Ilosç tej masci o objetosci dojrzalej czeresni wlozyç przed spaniem gleboko do pochwy i zabezpieczyç watà przed wyciekiem na zewnàtrz. Na drugi dzien zrobiç irygacj´ i znowu w¸o˝yç maÊç - i tak post´powaç a˝ do skutku. W braku maÊci propolisowej mo˝na jà zastàpiç tamponami nasyconymi Azulanem (wyciàgiem z rumianku º. Wieczorem najpierw zrobiç irygacj´ pochwy, po czym za¸o˝yç tampon, a rano go wyjàç. Takà praktyk´ prowadziç przez oko¸o 15 dni. Sk¸ad mieszanki zió¸ do irygacji jest nast´pujàcy: 1. Kwiat krwawnika – Flos Millefolii 66 2. Kwiat nagietnika – Flos Calendulae 3. K¸àcze Pi´ciornika – Rhiz. Tormentillae 4. Kora d´bu – Cort.Quercus 5. Zile szanty – Hb. Marrubii Wziàç 4 ¸y˝ki powy˝szej mieszanki na litr wody. Stosowaç irygacj´ w pierwszym tygodniu codziennie, w drugim i trzecim co drugi dzieƒ.

Gość aska12
Czesc dziewczyny ja mam juz prawdopodobnie 3 raz ndzerke 2 razy mialam juz ,1 raz leczono mi ja tabletkami ,a za drugim razem mialam pedzelkowanie jakims plynem .Taraz mam upławy i czuje ze mam znow nadzerke bo czasem mam malutkie krwawienia miedzy miesiaczka .Dodam jeszcze ze strasznie sie boje isc do ginekologa ze powie mi ze mam nadzerke i wyjdzie mi stan przedrakowy bo u ginekologa nie bylam juz 3 lata i cos cziuje ze bedzie to duza nadzerka.

Gość aska12
a tak wogóle skad sie bierze ciagle to świnstwo??

Gość romanna
witam wszystkie panie! mam takie pytanie - czy tabletki Gynalgin (dopochwowe) pomogą w sprawie z nadżerką? W ulotce nie ma nic na ten temat, ale słyszałam, ze wielu kobietom ich ginekolodzy przepisywali własnie ten lek no i pomógł. Podkreslę, ze moja nadzerka jest chyba w powazniejszym stadium, poniewaz miewałam bóle pleców oraz krwawienie po stosunku. (Ogólnie to te bole zaczęły się w momencie, kiedy przez 3 miesiące z rzędu nie przerywałam brania tabletek anty [diane 35], no i po jakims czasie zaczęło się krwawienie połączone z silnym bólem w dole pleców, wystraszyłam się i odłożyłam tabletki. Niby pomogło, bo plecy juz nie bolały, tylko czasami, sporadycznie, więc sądziłam, ze wszystko jest w porządku. Dopiero kiedy poszłam do ginekologa dowiedziałam się, ze mam to ustrojstwo...) Pozdrawiam serdecznie!

Co do gynalgynu,to nadżerki nie wyleczy,bo jest on po to by zniwelować stan zapalny. Ja go stosowałam, wydawało mi się,że jest wszystko ok, ale jak poszłam do ginekologa, to niestety nadżerka wciąż była,tyle tylko,że bez stanu zapalnego. Tak więc miałam robioną elektrokoagulację, no i dziś idę do kontroli. Coś ktoś wcześniej zapytał o stosunek i basen...mój lekarz powiedział,że przez okres gojenia,czyli do następnej kontroli (ok. 6 tyg)zero stosunku,basenu i kąpieli w wannie. Że też musi być takie coś,paskudztwo..

No i koniecznie zmień tabletki,bo Diana nie są ogolnie zbyt tolerowane przez organizm, w wielu przypadkach.Być może to od tego masz te wszystkie uporczywe dolegliwości.

Gość paTo
Katarina Witt ( kierowane do Ciebie)- a wiec słuchajcie drogie dziewczynki , wypalanka lub zamrażanie nie boli , prwyatnie kosztuje to ok. 200zł ... co prawda po usunięciu przez od 2 tyg do 5 tyg nie mogna uprawiac stosunków .;]

Gość a gdzie wykonuje się takie
zabiegi? w każdym gabinecie mają taką możliwość? czy może tylko jakieś kliniki?