Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lhianonn20

Nadżerka

Polecane posty

Gość co robić?!
podejżewam u siebie nadżerke. mam upławy i plamienia niezwiązane z okresem (mam 15 lat i nie współżyję) czy nadżerka zdaża się w moim wieku?????????? nie chodzę do ginekologa,bo moja mama w sumie taż nie................a nie wiem jak o tym z nią porozmawiać.boję się tej wizyty u gin, ale ta niepewność mnie wykańcza. jak słuszę temat nadzerka to oblewa mnie zimny pot :(:(:(:(:((: ziwczyny!! CO ROBIC?!?!?!?!?!?!?!?!

Gość ulenka1
część, ja miałam robioną wypalankę 24.11.2010r. trochę bolało, ale dało się wytrzymać trwało to jakieś 5 minut potem jeszcze bolał mnie brzuch przez jakieś 3 godziny, na początku miałm wodniste upławy, siedem dni po zabiegu miałam robiony opatrunek, teraz mam niewielkie plamienia od 3 dni nie wiem co mam robić na kolejny opatrunek mam sie zgłosić w poniedziałek, mam czekać czy iśc do niego jak najszybciej, miała z was któraś takie objawy jak ja ?????????????????

Gość smerfaaaaa
hej. dzisiaj ginekolog wykryl mi mala nadzerke. zalecil zamrazanie. chce to zrobic jak najszybciej, sprobuje nawet jutro cos znalezc wolnego.nie boje sie zabiegu bo trwa minuty i nie boli. boje sie tylko wyniku cytologii !!!!!!! mialam ostatnio robiona rok temu i bylo 2 a teraz przy tej nadzerce boje sie !!!

Gość dziewczyny nie zgadzajcie sie
tak szybko na zabiegi! Nie kazda nadzerka jest grozna. Dawniej wypalano wszystkie jak leci i niestety do tej pory niedouczeni lekarze tak czynia... A prawda jest taka, ze po wykryciu nadzerki pierwsze co powinien wykonac lekarz, to badanie cytologiczne! Dopiero na podstawie wynikow decyduje o leczeniu! Wiekszosc tzw.nadzerek wynika z naszej biologii i nie sa niczym zlym. Takich sie nie rusza. Usuwa sie jedynie nadzerki tzw.wlasciwe, grozne onkologicznie. Nie da sie ich odroznic "na oko", czy raczej na wziernik;) diagnozuje je sie na podstawie wynikow cytologii: Jezeli wynik jest prawidlowy - nadzerke zostawiamy w spokoju. Jezeli nadzerka powoduje stany zapalne - leczymy farmakologicznie. Dopiero zle wyniki badania cytologicznego oznaczaja, ze may do czynienia z nadzerka "wlasciwa", ktora nalezy usunac. Ktos pytal jak rozpoznac, ze mamy nadzerke? Jesli plamimy krwia po stosunku, powinno nas to zaniepokoic (prawdopodobnie penis partnera trafil w nadzerke, stad krwawienie). Tak, czy siak lekarz powinien znalezc zmiane podczas badania.

mloda kolezanka ma klopoty z uplawami... To raczej jakas infekcja bakteryjna... Jezeli masz znajomych w aptece, moze dostaniesz jakis specyfik na to. Choc tego rodzaju lekow bez recepty raczej nie dostaniesz. Powinnas porozmawiac z mama i kontrolnie pojsc do ginekologa... Dziewic nie bada sie dopochwowo, ale na podstawie wygladu uplawow, zapachu itp. lekarz powinien sie zorientowac co Tobie dolega. Mozesz wejsc do gabinetu z mama. Nie wiem nawet, czy w przypadku badania osob nieletnich nie ma takiego wymogu..? Byc moze do diagnozy lekarzowi wystarczy sam wywiad lekarski.

Gość smerfaaaa
no wlasnie mam spierdo*ony ze tak powiem sylwester prze to ze mam w glowie ten wynik cytologii zeby tylko byl ok. lekarz mi powiedzial ze powinno byc ok. ja nie mialam zadnych objawow tej nadzerki ani krwawien ani uplawow nic. poszlam na rutynowe badanie jak co roku.jednak moze powinnam sie troche uspokoic bo wiele kobiet ma nadzerki, mowi sie ze co 2ga albo wiecej wiec mysle ze bedzie ok. w poniedzialek ide ja zamrazac. ja uwazam ze powinno sie je wymrazac bo nie jest to fizjologiczna sprawa, jest to cos co rosnie i samo nie zniknie a kiedys moze sie przerodzic w cos gorszego. nie widze powodu chodzic z czyms takim. predzej czy pozniej i tak trzeba ja bedzie usunac a chyba im szybciej tym lepiej no chyba ze ktos czeka az "zacznie sie dziac cos powaznego" , ja wole dzialac od razu. ps. chyba sie zdecyduje na szczepionke przeciw rakowi szyjki macicy. co o niej myslicie?

Gość Editha
tak pytam b omam miec wymrazana. A w sumie to nie wiem czy t ow ogole nadzerak, bo jak ogladam zdjjecia w necie to mam tylko male zaczerwnienie. moj gin twierdzi ze wszystko powinno byc rozowe... hmm nie wiem juz sama...

Gość smerfaaaa
wymrazanie prywatnie kosztuje 200-400 zl tak mysle

jezeli cyto jest ok, nie zgadzajcie sie na zabieg! Nie ma takiej koniecznosci. To stan nie wymagajcy leczenia, a jedynie obserwacji. To, co nazywamy nadzerka wlasciwa jest grozne, ale wszelkie inne nie! Moj lekarz ma specjaknosc ginekologa - onkologa, wie co mowi. Poza tym coraz czesciej, niestety, zdarzaja sie lekarze naciagajacy pacjentki na platny zabieg falszywa diagnoza!!!! Moje dwie kolezanki byly straszone przez nieistniejacymi nadzerkami!!!! Na szczescie obie poszly kontrolnie do innych lekarzy. Podejrzany byl pospiech pierwszego ginekolog i namawianie na zabieg w prywatnym gabinecie. Bez zadnych dodatkowych badan. Drugi ginekolog zadnej zmiany do usuniecia nie zobaczyl... I przyznal, ze to przykre, ale niestety naciagacze sie tacy zdarzaja...

co do szczepionki przeciw hpv zdania sa podzielone. Sa lekarze, ktorzy twierdza, ze nie ma sensu szczepic kobiet, ktore juz wspolzyja, bo takie mogly juz miec kontakt z wirusem wywolujacym raka. Ale coraz czesciej slyszy sie glosy, ze jesli nawet do zakazenia juz doszlo, to i tak wciaz jeszcze warto sie zaszczepic, bo wirus ma wiele typow. Mozemy miec juz jeden, ale na przyklad, za pol roku kolejny partner "sprzeda nam"inny typ. Oba onkogenne. Po szczepionce kolejnej porcji (przyjmujac, ze jakis kontakt juz byl wczesniej) juz nie zalapiemy. Ja sie zaszczepilam, ale dlatego, ze wiem o wirusie...niestety moj byly byl tak uprzejmy mi go sprzedac i juz klopoty sie zaczely :-/ niestety, NFZ nie raczy doplacac do szczepionki, wiec jej koszt to 1500zl (3 porcje) w tej chwili wszystko ze mna ok. Nadzerki mi nie usuwano. A leczona bylam w ginekologicznej klinice, bardzo dobrej z moim okregu. Pobrano nawet wycinki do badan histopatologcznych, gdy wirus sie uaktywnil (cyto bylo kiepski). Okazalo sie, ze jednak nie ma takiej potrzeby. Leczona bylam farmakologicznie. Po szczepionce tez cofnely sie niektore zmiany. To inny rodzaj leku, niz klasyczne szczepionki. Dziala nie tylko profilaktycznie. Minusem jest jednak cena...

Gość guendalina
dziewczyny nie zgadzajcie sie- widze ze znasz sie troche na tych szczepionkach i wirusie. pwoiedz mi czy ten wirus jest jedyna przyczyna raka szyjki?czy np wieczna dziewica nie ma szans na tego raka?

caly czas trwaja badania nad wirusem i sposobami walki z nim, ale z tego co czytalam, to wlasnie za udowodnienie, ze to hpv powoduje raka szyjki (wczesniej wysmiewano teze o wirusowym powodzie tej choroby) naukowcy dostali Nagrode Nobla...wiec...powiedzialabym, ze bez wirusa hpv raka szyjki sie nie dostanie...a droga zakazenia jest seks... Choc czasem ktos jeszcze niesmialo wspomni, ze mozna zarazic sie w toalecie publicznej, w solarium, czy w saunie. Poniewaz w stu procentach wykluczyc takiej drogi nie mozna, to moze i dziewica na upartego moze zachorowac..? Ale wirus musi sie dostac do naszej tkanki przez mikrourazy, drobne otarcia. Podczas seksu o takie nietrudno;) gumka chroni w 70%, bo hpv jest moze byc rowniez poza samym penisem, a w obrebie calych genitali, gdzie "ubranko"juz nie oslania. Statystyki uprzedzaja, ze kontakt z wirusem ma 3/4 osob aktywnych seksualnie co najmniej raz w ciagu zycia! Z tego zachoruje kilka procent...

Gość smerfaaaa
jezeli ja no mam tego samego partnera od 5 lat a ostatnia cytologie mialam robiona rok temu i byla 2 to chyba nie powinnam miec tego wirusa nie?

Gość smerfaaaa
w dodatku moj partner nie mial innych kobiet ani przede mna ani w trakcie zwiazku, tego jestem pewna

najpewniejszym srodkiem zabezpieczajacym jest wzajemna wiernosc partnerow :) wystarczy, ze regularnie bedziesz robic cytologie. Jej prawidlowy wynik oznacza, ze mozesz spac spokojnie. Nawet jesli jest sie juz zainfekowanym. Wirus wcale nie musi sie uaktywnic. To raz. A dwa - jego "dzialalnosc"wczesnie wykryta jest w 100% wyleczalna! Dlatego tyle sie ostatnio trabi o regularnej kontroli ginekologicznej, a zwlaszcza o badaniu cytologicznym :) Istnieja testy na hpv, ale jesli nie masz zadnych niepokojacych objawow, to nie ma sensu wydawac pieniedzy (test na dna wirusa rowniez nie jest refundowany, tak jak szczepionka).

Gość smerfaaaa
a jakie sa objawy tego wirusa, poza zlym wynikiem cytologii? i czy jak sie ma teoretycznie takiego wirusa to czy to oznacza ze kiedys tam jestes skazana na raka? i jak sie go leczy i co to jest wczesne stadium? cytologia raz na rok wystarcza do wykrycia tego wczesnego stadium?

druga grupa jest ponoc typowa dla osob aktywnych seksualnie czasem moze oznaczac drobny stan zapalny, ale to normalne. Moj lekarz stosuje metode opisowa, jest dokladniejsza. Ale gr.II jest ok :)

nie masz czym sie denerwowac :) cytologia wystarczy. Najlepiej zrobic wymaz w renomowanym miejscu, a nie w przychodni rejonowej, bo tam moga zdarzac sie bledy, zle odczyty. Duzo zalezy od kwalifikacji badajacego probki. Jednak nie ma co panikowac. Nie krawisz poza miesiaczka, nic Cie nie boli i jest ok :) wczesne stadium raka w wiekszosci przypadkow nie daje zadnych dolegliwosci. Taki rak moze "rosnac"i 10 lat. Jedynie cytologia pokaze wysiew patalogicznych komorek we wczesnym stadium. Jezeli cyto jest nieprawidlowe i sa podejrzenia, ze moglo dojsc do zakazenia hpv, lekarz zleca dalsza diagnostyke (kolposkopia, pobieranie wycinkow). Jesli chcesz poznac szczegoly zajrzyj w link, ktory podalam. Cala ta strona zawiera sporo przydatnych informacji :) Ale nie ma sensu doszukiwac sie choroby, jesli Twoje wyniki sa w porzadku :) ja jestem w grupie ryzyka. Poczatkowo cytologie robilam co pol roku, teraz moge juz raz na rok. NFZ zaleca, ze nawet raz na 3 lata (o ile sie wczesniej problemow onkologicznych nie mialo) wystarczy sie badac. Mnie sie jednak wydaje, ze raz na rok jest bezpieczniejszym terminem. W tej chwili jestem calkowicie zdrowa. Przeszlam dosc agresywne leczenie, choc to byla jeszcze faza...nazwijmy ja - wstepna;) moj ginekolog mowi, ze w tej chwili nie ma sie o co martwic. Nie mozna wykluczyc, ze wirus kiedys sie jeszcze obudzi, ale w tej chwili wystarczy sie kontrolowac.

Gość smerfaaaa
wspolczuje ci ze musialas sie z tym borykac ale ciesze sie ze jest juz ok :) ja jeszcze nie mam wynikow teraz z tej cytologii, beda za niecale 2 tygodnie i dlatego tak panikuje... dobry wynik czyli 2 mialam rok temu

Gość smerfaaaa
a wymaz robie zawsze w przychodni prywatnej, oni to potem gdzies wysylaja ale nie wiem gdzie to jest sprawdzane

dziekuje za mile slowa :) wiadomosci w necie mozna znalezc sporo, moze podrzuce jeszcze jednego linka (mojego mozna rzec ulubionego, bo dotyczacego rowniez i lekarza, ktory mi pomogl) :) www.rakszyjkimacicy-profilaktyka.pl

Gość smerfaaaa
jezu po co ja czytam w tym internecie !!!!! wlasnie gdzies przeczytalam ze nadzerka jest powodowana przez ten wirus hpv. jezu wezcie mnie pocieszcie bo zwariuje do tych wynikow!! od 5 lat mam stalego partnera, on na pewno mnie nie zdradzil, cytologia co roku wychodzila ok.czytalam ze nadzerki moga byc z tamponow, ja ich uzywam bardzo czesto, moze to z tego powodu ja mam :(((

Gość wrzuc linka
z 14.43 to sie uspokoisz :)

Gość smerfaaaa
Na nieszczęście dla kobiet, tak samo jak nadżerka prawdziwa i ektopia wyglądają "na oko" stany przedrakowe i wczesnorakowe na szyjce macicy. Na domiar złego zdarza się z różnych powodów, że cytologia w takich przypadkach wypada niepodejrzanie to cytat z tej strony, ale sie uspokoilam, teraz to juz wogole nie zasne :((

Gość wrzuc linka
w watpliwych przypadkach robi sie kolposkopie. A jak bedziesz sie tak zamartwiac, to tylko ze stresu osiwiejesz ;)

Gość smerfaaaa
no nic, jutro mam zamrazanie nadzerki, ehhhh a potem czekanie na wynik cytologii

Gość smerfaaaa
no wlasnie juz siwieje z tego stresu

Gość smerfaaaa
no jak miec szczescie to miec. cos sie stalo z tym lekarzem co mial mi zamrazac i nie przyjechal do pracy ani nie mozna sie bylo z nim skontaktowac. ehhh. umowilam sie na srode do innego

Gość Editha
hej laski, ja juz jestem po:-) nie jest to wcale bolesne, tylk otakie dziwne uczucie... i faktycznie jak lekarz wklada te nwziernik to bardziej boli niz samo zamrazanie. Ja placilam 250 zl. Za 5 tyg kontrola. Najgorzej, ze sie nie mozna kąpac przez ten caly czas:-(((